Ekonomi

IPARD II ile yüzde 40-70 hibe

IPARD II ile yüzde 40-70 hibe

IPARD II ile yüzde 40-70 hibe
12-01-2018 06:00


BURAK YASİN TAŞ
Sivas Tarım Platformu toplantısında IPARD II Projesi tanıtıldı. TKDK İl Koordinatörlüğü binasında gerçekleştirilen toplantıya,  Sivas Tarım Platformu ve Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu, TKDK İl Koordinatörü Muhammed Ali Genç, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Seyit Yıldız, Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ ve Tarım Platformu üyeleri katıldı.
IPARD 1´DE 457 MİLYON TL
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesi altında TKDK kuruluşu olarak tarım, hayvancılık, kırsal turizmi, yenilenebilir enerji kaynakları ve makine ekipman parkları gibi bir çok alanı destekleyen, bunlarla ilgili proje alan ve projeyi destekleyen ve hibe veren bir kuruluş olduklarını ifade eden TKDK İl Koordinatörü Muhammed Ali Genç, 2016 yılının sonunda biten IPARD 1 projesinde 303 milyon TL üzerinde yatırım ve 154 milyon TL hibe toplamda 457 milyon TL gibi büyük bir bütçenin sağlandığını söyleyerek, ortaya konan projelerin 2018 yılı içerisinde üretimlere başlanacağını söyleyerek, IPARD II projesi ve 3. Çağrı hakkında bilgiler verdi.
61 PROJE SONUÇLANDI
IPARD II projesinin, kırsal ekonomi faaliyetlerini geliştirmek ve çeşitlendirmek, kırsal alanda yaşayan nüfusun artmasını ve göçün önlenmesini sağlamak, üretilen ürünün kaliteli ve hak ettiği değeri alarak ekonomik getirinin artmasını sağlamak olduğunu söyleyen Genç, "IPARD II birinci çağrımızda 61 tane proje ile sözleşme imzaladık. 30 proje sadece makine ekipmanları sağlama konusunda hibe ödemeleri yapıldı. 31 proje ise süt çiftliği, et üretiminde besi çiftliği ve 2 adet kırsal turizme yönelik otel yapımı olmak üzere toplamda 31 projenin inşaat yapımı bitmiş durumda. İnşaatı biten proje sahiplerimiz hayvanlarını aldı ve üretime geçtiler. IPARD II birinci çağrısında 61 projede üretim sağlanmaya başlandığında, 63 milyon 340 bin TL yatırım yapılmış, yaklaşık 40 milyon TL´nin üzerinde hibe ödemiş olacağız" dedi.
BAŞVURULAR 15 ŞUBAT - 15 MART
IPARD II projesi üçüncü çağrı başvurularının 15 Şubat - 15 Mart 2018 tarihleri arasında başlayacağını söyleyen Genç, IPARD II projesi üçüncü çağrı ilanında yer alacak projelerin başta, süt çiftliği, besi çiftliği, yumurta üretim çiftliği ve broiler (piliç besiciliği) çiftliği gibi üretime dayalı ve aynı zamanda da kırsal turizme yönelik çalışmalar olacağını söyledi.
164 MİLYON 706 BİN 348 EURO DESTEK
Genç, "Çıkmış olduğumuz bu ilanda, süt üreten tarımsal işletmeler yani sizlerin deyimiyle süt çiftliği diye bilmiş olduğunuz alanlar, et üreten tarımsal işletmelere yatırım yani besi çiftlikleri ve yahut da broiler, kaz bu tür çiftlikler. Bunların yapımına yönelik yumurta üreten tarımsal işletmeler yani yumurta tavukçuluğunu destekleyeceğimiz çok ciddi bir bütçe ile çağrı ilanına çıktık" diye konuştu.
Genç, 42 ilde hayata geçecek olan IPARD II projesi üçüncü çağrı ilanında 722 milyon TL bütçe ile vatandaşlara yüzde 40 ila yüzde 70 civarlarında bir hibe sağlanacağını belirterek, şunları kaydetti:
"IPARD II projesin üçüncü çağrı ilanı 42 ili kapsayan programda, 164 milyon 706 bin 348 avro bir tutarı var, bulunduğumuz durumda ki kura göre 722 milyon TL´nin üzerinde bir hibe tutarına denk geleceğini şimdiden söylemek istiyorum. Burada bir bilgiyi özellikle paylaşmak istiyorum, kururumuz broiler üretimini yani etlik tavuk üretimini de desteklemektedir. IPARD II programının uygulandığı 42 ilde de broiler üretimi yapılacak işletmelerin modernizasyonu yapılabiliyor iken aralarında Sivas ilimizin de yer aldığı sadece 3 ilde sıfırdan kurulacak broiler üretimi yapacak işletmeler destek kapsamına alınacaktır. İlimiz yatırımcılarının bu imkanı değerlendirmelerini özellikle istirham ediyoruz. Bu alanlarda yatırım yapmak isteyen yatırımcılılarımızın projelerini hazırlayıp 1 Mart - 5 Nisan 2018 tarihleri arasında koordinatörlüğümüze müracaat etmeleri gerekmektedir."
Bitkisel Üretimin Çeşitlendirilmesi ve Bitkisel Ürünlerin İşlenmesi ve Paketlenmesi projelerini de desteklediklerini belirten Genç, konuyla ilgili kurumlarla bir araya gelerek gerekli istişareleri yapılacağını söyledi.
Genç şunları kaydetti:
"Bitkisel Üretimin Çeşitlendirilmesi ve Bitkisel Ürünlerin İşlenmesi ve Paketlenmesi (Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği ve Seracılık v.b. alanlar), Arıcılık ve Arı Ürünlerinin Üretimi, İşlenmesi ve Paketlenmesi, Zanaatkârlık ve Katma Değerli Ürün İşletmeleri, Kırsal Turizm ve Rekreasyon Faaliyetleri, Su Ürünleri Yetiştiriciliği, Makine Parkları, Yenilenebilir Enerji Yatırımları % 55 hibe oranıyla desteklenecek olup bu kapsamında 87 milyon 239 bin 811 Avro, yaklaşık olarak 382 milyon 555 bin 000 TL hibe desteği sağlanacaktır. Bu alanlarda yatırım yapmak isteyen yatırımcılılarımızın projelerini hazırlayıp 12 Şubat-15 Mart 2018 tarihleri arasında koordinatörlüğümüze müracaat etmeleri gerekmektedir.
Ayrıca IPARD yatırımlarında KDV muafiyeti bulunduğunu, sözleşme imzalayan her bir yatırımcımızın başkaca müracaatlara gerek olmadan KDV muafiyetine sahip olduğunu da hatırlatmak istiyoruz. Koordinatörlük olarak gerek ben, gerek her bir uzman arkadaşımız ilimize bu yatırımların kazandırılması anlamında yatırımcılarımız her daim yanında yer alacak onlara her türlü bilgilendirmeyi sağlayacaktır. Yatırım yapmak isteyen tüm vatandaşlarımızı koordinatörlüğümüze davet ediyoruz."
TKDK İl Koordinatörü Genç, tarımsal işletmelerle uğraşan vatandaşlara ve yatırım yapmak isteyen genç ve dinamik fikirlere açık olduklarını ve IPARD II projesinde 40 yaşın altında olan genç yatırımcılar için yüzde 5´lik ek destekleme ve hibe verildiğini belirtti.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER