Gündem

İŞÇİLER KÖLE GİBİ ÇALIŞTIRILMAK İSTENİYOR

İŞÇİLER KÖLE GİBİ ÇALIŞTIRILMAK İSTENİYOR

İŞÇİLER KÖLE GİBİ ÇALIŞTIRILMAK İSTENİYOR
02-03-2017 06:00


HABER:HAYRULLAH AĞKAŞ

"Başkanlar Konuşuyor" köşemizde siyasi partiler ve sendikaların ardından ilimizde faaliyet gösteren Sivil Toplum Kuruluşlarını konuk etmeye devam ediyoruz. Bugün köşemizde Hak-İş Konfederasyonu Sivas İl Temsilcisi ve Sivas Hizmet-İş Sendikası Şube Başkanı Nihat Şimşek´i konuk ettik.
Hizmet-İş Sendikası olarak Türkiye genelinde en büyük ikinci sendika olduklarını kaydeden Şimşek, ilimizde de Belediye ve kamu kurumlarında genel iş kolundaki üyelerine hizmet ettiklerini ifade etti.
Geçtiğimiz yıllarda yapılan eylemlerle gündemden düşmeyen Demir Çelik Fabrikasıyla ilgili konuşan Şimşek, fabrikanın son günlerde tekrar işçi alımlarına başladığı ve önümüzdeki günlerde fabrikanın tekrar faaliyetini başlatacağına yönelik duyumlar aldıklarını kaydetti.
Fabrika yetkililerinin işe alacakları kişilerin hiçbir sendikaya üye olmamaları konusunda uyarıda bulunduklarını ifade eden Şimşek, fabrikanın bu işçileri adeta köle gibi çalıştırmak istediklerini ifade etti.
Geçtiğimiz günlerde Kangal Termik Santrali´nde yaşanan olaylarla ilgili de bilgi veren Şimşek, burada yaşanan gelişmelerin tamamen Öz-İş Sendikasına bağlı olarak geliştiğini ve kendilerinin bu konuda bir yetkilerinin olmadığını söyledi.
Fabrikadaki 25 işçinin sendikaya üye olmasıyla bütün sorunların çözülemeyeceğini ifade eden Şimşek, işçilerin haklarını en iyi şekilde savunabilmeleri için öncelikle toplu iş sözleşmesi imzalanması ve yetkili sendika konusunda olunması gerektiğini kaydetti.
İşte, Hak-İş Konfederasyonu Sivas İl Temsilcisi ve Sivas Hizmet-İş Sendikası Şube Başkanı Nihat Şimşek ile yaptığımız röportaj:

Nihat Şimşek kimdir?
Kısaca tanıyabilir miyiz?
Ben Nihat Şimşek. Hak-İş Sendikası İl Başkanıyım. Aynı zamanda da Hizmet-İş Sendikası Sivas Şube Başkanıyım. Hak-İş´e bağlı olarak ilimizdeki en büyük sendika Hizmet-İş Sendikasıdır. Sendika olarak yaklaşık 4 bin 100 üyemiz var. Diğer hizmet kollarımız da var. Öz-İş Güvenlik Sendikamız var. Öz Güven-Sendikası var. Öz-Sağlık Sendikamız var. Öz Büro-İş Sendikası var ve Çelik-İş Sendikası var. Bir de ilimizdeki Et Balık Kurumunun hizmete açılmasıyla orada Öz Gıda-İş Sendikamızın temsilciliği var.
Sendikamız ilimizde ne zaman
faaliyet göstermeye başladı?
Sendikamız ilimizde 1994 yılından itibaren yetkili sendikadır. Sivas Belediyesi başta olmak üzere ilçeler ve beldelerde hizmet veriyoruz. Bu kapsamda Özbelsan A.Ş. burada 1650 çalışan sendikamızın üyesidir. Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği. Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesi. Üniversite çevre ve temizlik. Üniversite Spor Kültür Daire Başkanlığı. Üniversite Diş Hekimliği. Kredi ve Yurtlar Kurumu. Emniyet Müdürlüğü, Karayolları 16. Bölge Müdürlüğü, DSİ 19. Bölge Müdürlüğü, Sevgi Evleri, Çocuk Evleri. MTA 1. Bölge Müdürlüğü, Gençlik ve Spor Hizmetleri İl Müdürlüğü, SGK, Halk Sağlığı Müdürlüğü´ndeki temizlik işçileri sendikamızın üyesidir. Toplamda ilimizde 4 bin 100´e yakın üyemiz var. Şuanda taşeronlarında birçoğunun sözleşmesi bitti. 7-8 tane işyerimiz var. Onlarında gelmesini bekliyoruz.

İlçelerde de
sendikal
çalışmalarınız var mı?
Sivas il merkezinin yanı sıra ilçelerimizde de temsilciliklerimiz var. Örneğin Kamu Hastaneleri dediğimiz zaman ihale tektir. İlimizdeki Numune Hastanesi ve 8 tane büyük ilçeyi kapsıyor. Halk Sağlığı Müdürlüğü de diğer küçük ilçeleri kapsıyor.

Demir Çelik Fabrikasında geçtiğimiz
yıllarda yaşananlar biliniyor. Yeniden işçi
alımı yapıldığı söylentileri var bu konuda
neler söyleyeceksiniz?
Geçtiğimiz dönemde Demir Çelik Fabrikasını kapattılar. Şuanda yeniden işçi alımlarının başladığını duyuyoruz ve işe aldıkları arkadaşlara sendikaya üye olmadan gelin işbaşı yapın diye baskı yapılıyormuş. Ayrıca işe aldıkları adamlara ´Para falan sormayacaksınız, maaş istemeyeceksiniz, biz para olduğu zaman maaşlarınızı vereceğiz´ diye konuşarak, bu şartlarla işe alıyorlar. Bu fabrika devlete sigorta ödemiyor, vergi ödemiyor, elektrik ödemiyor, doğalgaz ödemiyor. Yani fabrika yönetiminin ne yaptığı açıkçası belli değil. İşçiyi de para olursa verecekler, olmazsa orada çalışan işçileri köle gibi çalıştıracaklar. İnsanlarda da bir umut var. Acaba fabrika düzelir mi diye düşünerek, gidip iş başı yapıyorlar. Yani iş başvurusunda bulunan işçilerde çaresiz. Fabrika yönetimi şuanda aldığı işçileri sendikasızlaştırmaya çalışıyor ama ileriki dönemlerde benzer sorunlar yaşandığı zaman işçiler ister istemez yine örgütleneceklerdir.

Taşeron işçilerle ilgili
yapılan bir çalışma var mı?
Diğer taraftan hükümetimiz tarafından bu taşeron işçilerle alakalı yeni bir karar çıktı. Türkiye genelinde kamu sektöründe sendikasız işçi pek fazla kalmadı. Bir tek Belediyelerde var. Sivas Belediyesi o konuda iyi durumda. Şuanda Özbelsan´daki 1650 kişinin hepsi sendikalı. Şuanda haklarını da alıyorlar, zamlarını da alıyorlar. Şunu da söylememiz lazım. Şuanda Özbelsan´da çalışan işçilerin maaşları diğer kamu kuruluşlarına baktığımız zaman da iyi bir noktaya geldi. Yani 2 bin TL´den 4-5 Bin TL´ye kadar maaş alan işçilerimiz var. Özbelsan ile olan sözleşmemiz 2015 yılının Kasım ayında geldi. 2017 yılının sonu itibariyle bitecek. Ondan sonra tabi ki yenilenecektir.

Hizmet-İş olarak ilimizde
kaç üyeniz bulunuyor?
Şuanda 4 bin 100 üyemiz var ancak bunların çoğunluğu taşeron işçi olarak çalışıyorlar. Bu arkadaşlarımızın hepsi kadro bekliyorlar. Şuanda bu konuda Bakanlık nezdinde çalışmalar yapılıyor. 2017 yılı içerisinde hem hükümeti, hem de çalışanları sıkıntıya sokmayacak bir formül arıyorlar. Biz bu sorunun 2017 yılı içerisinde çözülmesini bekliyoruz. Taşeron işçi olarak 720 bin kişiden bahsediliyor. Bunun yaklaşık olarak yarısını Belediyeler oluşturuyor. Şuanda belediye işçilerini birçoğu sendikalı değil. Toplasanız 81 ilden belki 20 tane Belediye anca vardır. Sivas Belediyesi de bunların içerisinde yer alıyor. Diğer belediyeler de maliyetten kaçındıkları için sendikaya üye yapmıyorlar. Diğer taraftan kamudaki işçilerin tamamına yakını sendikalı oldu. Bu çalışanların yaklaşık olarak yüzde 80´i de Hak-İş´e bağlı bulunuyor. Şuanda Tokat´ta sendikaya üye değiller mesela. Malatya´da yok. Kayseri, Sivas, Yozgat ve Erzincan illerinde sendikaya üyelikleri var. Hizmet İş Sendikası olarak bizim faaliyet alanımız genel iş koludur. Yani sadece Belediye hizmetleri ve temizlik işleri olarak geçer.

Önümüzdeki Referandum süreci ile
ilgili neler söyleyeceksiniz?
Şuanda ülkemizin gündeminde bir Referandum süreci var. Bizim yaşımız 50´lere dayandı. Geçmişte çok koalisyonlar gördük. Çok kuyrukta bekledik. Şimdi eski Türkiye değil diyorlar. 10 yılda olanlar doğru. İnanın ki insanlar köylerden yataklarla gelip, kuyruklarda bekliyorlardı. Memlekette bir buçuk yılda bir hükümet değişiyorsa, istikrar olur mu? Ben Hak-İş adına da kendi adıma da istikrardan yanayım. Çocuklarımızın geleceği için, ülkemizin geleceği için, bizim kararımız nettir. Eğer PKK ve HDP bu işe hayır diyorsa, bizim hiçbir şeye bakmadan Evet dememiz lazım. PKK ve HDP bu işe hayır diyorsa, demek ki bu iş memleketin hayrına olan bir iştir. Bir PKK veya HDP bu memleketi bizden fazlam mı düşünüyorlar.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER