Oğuzhan SARZEP
20. Bölge Kuzeydoğu Optisyen Gözlükçüler Odası Başkanı Taylan Küçüker; gözlük alırken dikkat edilmesi gerekenlere ilişkin açıklamalarda bulundu.
Güneş gözlüklerinin aksesuar değil, göz sağlığınızı koruyan bir ürün olduğunun altının çizen Küçüker, “Gözlükçülük/optisyenlik bir sağlık mesleğidir. Optisyen gözlükçüler sağlık mesleği mensubudur. Sağlık meslekleri bir bütündür. Tüm sağlık mesleklerinin toplumun ve fertlerin sağlığının korunması önceliği ve görevidir. Renklendirilmiş lensler aksesuar değildir, göz sağlığını koruyan bir üründür. Renklendirilmiş lensler, gözleri ultraviyole radyasyonundan korur. Katarakt olmasını önler. Dikleksi ve migren tedavisinde kullanılır. Trafik sinyalizasyon renklerinin doğru algılanmasını sağlamalıdır. Aksi takdirde kazalara, can ve mal kayıplarına sebep olur. İnsanlar tüm hayatları boyunca maruz kaldıkları Ultraviyole radyasyonunun yaklaşık olarak yüzde 80'ini 18 yaşına kadar almaktadır. Bu nedenle toplumların eğitiminin daha ilk yaşlardan itibaren başlaması, güneşlenme ve ultraviyole radyasyonundan korunma alışkanlıklarının kazandırılması halk sağlığı açısından çok önemlidir. Normalde karanlık ortamlarda göz bebeklerimiz büyür ve böylece daha çok ışık göz bebeklerimizden içeri sızar. Eğer yüzde 100 ultraviyole koruyuculuğu olmayan işporta güneş gözlüğü kullanırsak, karanlık bir ortam oluşacağından, göz bebeklerimiz genişleyecek ve koruyuculuk oranı düşük olan bu camlardan geçen ultraviyole ışınları gözümüze zarar verecektir. Retinaya ulaşan zararlı ultraviyole ışık miktarı artacaktır. Ebeveynlerin çocuklarına süs olarak aldıkları renkli işporta gözlükleri, çocuklarının gözlerine bilmeyerek çok büyük zarar vermektedir. Sahte işporta güneş gözlükleri 400 nm kadar ultraviyole radyasyonunu yeterli tutmaz. Hurda malzemeden yapıldığı için alerji, tahriş, cilt kanseri yapar. Kolayca kırılır, göz yüz yaralanmalarına sebep olur. Sadece moda yönü öne çıkarılarak, renkli lenslerin bu eğitimi almayan insanlar tarafından satılması, önerilmesi, işportaya, sosyete pazarı, parfümeri vb yerlerde satılması bir halk sağlığı sorununa dönüşmesine sebep olmaktadır. Aynı zamanda işportada satış devletimiz için çok büyük bir katma değer vergisi kaybına dolayısıyla kamu zararına neden olmaktadır” dedi.
Başkan Küçüker; konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:
“İlaç Takip Sistemi (İTS) ve Ürün Takip Sistemi (ÜTS) Avrupa Birliği ülkelerinde bulunmamaktadır. Kozmetik ürünlerin bile kayıtlı ve güvenli olup olmadığı ÜTS üzerinden takip edilebilmektedir. ÜTS sistemine dâhil edilmesi karekod ile izlenmesi, halk sağlığı ve kamu yararına bir uygulama olacaktır. Güneş gözlükleri renkli iki cam ve çerçeveden ibaret değildir; sağlığınızı koruyan bir üründür. Doğru bilgi güvenilir ürün için optisyen gözlükçünüze danışın. Meslek kuruluşları olarak, güneş gözlükleri konusunda toplum sağlığı adına vatandaşlarımızın doğru bilgiye, doğru ve güvenilir ürüne erişimini sağlayacak, sağlık okuryazarlığını yükseltecek çalışmalar yapmalıyız.”
Editor : Haberpanelim