Gündem

Kara Rapor Açıklandı! Sivas Zehir Soluyor!

Temiz Hava Hakkı Platformu (THHP), Türkiye'deki hava kalitesi ve hava kirliliğinin insan sağlığına etkilerini inceleyen "Kara Rapor 2024"ü yayımladı. Raporda Dünya Sağlık Örgütü standartlarına göre Sivaslıların kirli hava soluduğu belirtildi.

Kara Rapor Açıklandı!  Sivas Zehir  Soluyor!
30-09-2024 13:45
SİVAS

Elif ELMALI

THHP her yıl düzenli olarak hazırladığı Kara Rapor’un altıncısı yayınlandı.  THHP'nin 2016 yılından bu yana düzenli olarak hazırladığı Türkiye’deki hava kalitesi ve hava kirliliğinin insan sağlığına etkilerini inceleyen “Kara Rapor 2024” gelecek adına korkuttu. 

Fosil yakıt bağımlılığı ve hava kalitesi üzerine değerlendirmeler yapılan raporda fosil yakıtlara bağımlılığın en önemli çevresel bedellerinden birinin hava kirliliği olduğu belirtildi.

SAĞLIK ETKİ ANALİZLERİ YAPILDI

Ülkemizde 2023 yılı için PM10 ortalamalarına bakıldığında, havası temiz olarak nitelenen tek il Sinop olarak belirlendi. Hava kirliliğinin yoğun olduğu iller arasında başı çeken Sivas’ta önlem alınması bekleniyor.

Raporda alınması gereken önlemlere ilişkin olarak en önemli maddenin  fosil yakıtlara bağımlılığın azaltılmasından geçtiğine dikkat çekildi. Bunun yanı sıra ulusal hava kalitesi standartlarının iyileştirilmesi, çevresel etkisi olan tüm projeler için sağlık etki analizinin de yapılarak mevzuata dahil edilmesi istendi


Editor : Elif Elmalı
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER