AHMET TIRPAN
Kanser hastalığına karşı farkındalık oluşturmak için 4 Şubat´ın Dünya Kanser Günü ilan edildiğini belirten Dr. Özdemir, kanserle mücadelede en önemli unsurun erken teşhis olduğunu söyledi. Günümüzde önlenebilir kanserlerin görüldüğünü, erken teşhisin bu anlamda önemli olduğunu anlatan Dr. Özdemir; "Kanser hem dünyada hem ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alması sebebiyle önemli bir sağlık problemidir. Dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemidir. Toplumlarda bu yüzden sosyoekonomik yüke bireylerde maddi ve manevi kayıplara sebep olmaktadır. Bunun yanı sıra önlenebilir kanserlerin olması bu konuya verilen önemi artırmıştır" ifadelerine yer verdi.
Erken teşhis ve taramaların KETEM´de yapıldığını ve kanser hastalığına ilişkin eğitimlerin verildiğini kaydeden Dr. Özdemir; "4 Şubat Dünya Kanser günü ilan edilerek de farkındalık ve bilinç düzeyinin artması sağlanmıştır. Kanserle mücadele de en önemli görevlerde Kanser Erken Teşhis Tarama Merkezlerine yani KETEM´lere düşmektedir. KETEM kanserle ilgili erken teşhisin yapıldığı bu kanserlerle ilgili taramaların yapıldığı eğitimlerin verildiği bir merkezdir" dedi.
Sivaslıları kanser taraması için KETEM´e beklediklerini sözlerine ekleyen Dr. Özdemir; "Ulusal Kanser örgütünün belirlediği 3 kanser taraması yapıyoruz. Bunlar meme kanseri, kolerekte (kalın bağırsak) kanseri ve rahim ağızı kanseri taramalarını yapıyoruz. Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanserdir. Bu nedenle özellikle meme kanserinin üzerinde duruyoruz. Yaş gurubu olarak 40-69 yaş aralığında her yıl mamografi cihazıyla tarama yapılmakta. İkinci kanser türü olan rahim ağızı kanseri ile ilgili de 30-65 yaş aralığında 5 yılda bir olmak üzere dna testi ile tarama yapıyoruz. Kalın bağırsak kanseri ile ilgili de 50-70 yaş aralığında 2 yılda bir olmak üzere hem erkeklerde hemde bayanlarda taraması yapılmaktadır. Bütün halkımızı taramalarını yaptırmak için KETEM´lere davet ediyorum" şeklinde konuştu.
Editor : Haberpanelim