Fatih TABUR
Sivas Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) ve Cumhuriyet Üniversitesi işbirliğiyle, Sivas Valiliği ve TÜBİTAK´ın katkılarıyla ilimizde ilk kez düzenlenen TÜBİTAK Tarım, Gıda ve Biyoteknoloji´de Ar-Ge ve Yenilik Proje Pazarı 2019´un açılışı yapıldı.
Programa Vali Salih Ayhan, Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, STSO Başkanı Mustafa Eken, Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, kurum müdürleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Program hakkında bilgi veren Doç. Dr. Tolga Karaköy, ?Sivas tarımına yönelik ciddi projeler üretildi. Programımız kapsamında yapmaya çalıştığımız şey; her şeyden önce çiftçilerimizi, STK´larımızı, İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzü bir araya getirerek çiftçilerimizin problem ve sıkıntılarını burada konuşmak, tartışmak ve bu sorunların çözümüne yönelik projeleri sunabilmek. Bu programlarda elde edeceğimiz desteklerin doğru yere gitmesinin saptanması maksadıyla bir araya gelmiş bulunmaktayız? dedi.
?HER ZAMAN YANINIZDAYIZ?
Programın hayırlara vesile olmasını temenni eden STSO Başkanı Mustafa Eken ise ?Çalışmamız gereken eksiklerimiz sanayi, tarım ve turizm. Bugün de Sivas´ta ilk defa yapılacak olan bu projeyi çok önemsiyoruz. Üniversitemiz ile iş birliğini her zaman yapıyoruz. Çıkacak olan projelerden bir tanesi bile ilimiz ve ülke ekonomisine kazandırıldığı zaman biz bununla mutlu olacağız. Çıkacak projelerden sonra iş adamlarımız ile birlikte odamız olarak her zaman yanınızda olduğumuzu belirtmek istiyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum? dedi.
?PROJELER ÜRÜNE DÖNÜŞSÜN İSTİYORUZ?
Yapılan projelerin hepsinin destekçisi olduklarını kaydeden Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız da ?Fakat bu projeler bir ürüne dönüşsün istiyoruz. Şehir ile üniversite arasındaki köprüler kurmamız gerektiğini söylüyoruz. Bu anlamda bugün yapılan bu toplantı çok önemli? ifadelerini kulandı.
Programına önemine dikkat çeken Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, şu ifadeleri kullandı: ?Üniversitelerin şehirlere katacağı en büyük özellik ve en büyük katma değer proje hazırlamak ve proje noktasında uygulayıcılara destek vermek olacaktır, AR-GE çalışmalarını yapmak olacaktır. Şehrimiz sanayisine, savunma sanayisine, tarım alanında yapılacak projelere çok önem veriyoruz.?
?YOL GÖSTERMESİNİ TEMENNİ EDİYORUM?
Programda konuşan Vali Salih Ayhan ise ?Önemli bir proje, önemli bir adım. Tarım ile ilgili potansiyelimizi görerek üniversitemizin böyle bir çalışmaya başlaması, bu konuda proje hazırlaması, bizler ile istişare etmesi çok önemli. Bugün bu toplantının ilk ayağını gerçekleştirmiş oluyoruz. Toplantımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum. Buradan çıkacak sonuçların çiftçilerimize, kurumlarımıza yol göstermesini temenni ediyorum? ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından sergi ve projelerin açılış kurdelesi kesildi. Protokol üyeleri projeleri inceleyerek bilgi aldı.
?Kan Sucuğu ve Sosisi Projesi? ile yarışmaya giren proje sahibi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Şebnem Özdemir, ?Türkiye´de büyükbaş hayvan kesiminden çıkan çok fazla kan var ve bunu nasıl bertaraf edeceğimiz bilemiyoruz. Çok pahalı yöntemlerle bertaraf ediyoruz. Biz bu atık kanı değerlendirmek istiyoruz. Kanı pıhtılaştırdıktan sonra içerisine çeşitli katkı maddeleri ve baharatlar katarak kan sucuğu yapıp bunu da özellikle İngiltere ve İskoçya pazarına satmayı düşünüyoruz. Başardığımızda ciddi bir atık probleminden kurtulmuş ve ülkemize döviz kazandırmış olacağız. Şu an sadece proje aşamasında, fizibilite çalışmasını yapacağız yakın zamanda? diye konuştu.
Editor : Haberpanelim