Gündem

Korkutan Rapor!

Korkutan Rapor!

Korkutan Rapor!
21-01-2019 07:00


FATİH TABUR

Bireysel silahlanmaya karşı mücadele veren Umut Vakfı´nın hazırladığı ?Türkiye´nin silahlı şiddet haritası ve 2018? raporuna göre, şiddet her geçen gün artıyor. 1993 yılında ?bireysel silahsızlanma´ temelinde kurulmuş olan vakfın basına yansıyan haberlerden oluşturduğu istatistiklere göre; 2018 yılında ülkemizde 3 bin 679 olay yaşandı; bu olaylar sonucu 2 bin 279 kişi öldü, 3 bin 762 kişi de yaralandı.

SİVAS´TA YÜZDE 80 ARTTI

Gazetemizin Umut Vakfı´ndan derlediği bilgilere göre 2018 yılında silahlı şiddet olaylarının en fazla arttığı illerin başında Sivas geldi. 2017 yılında 14 adet bireysel silahlı olayda 10 kişinin hayatını kaybettiği ilimizde geçtiğimiz yıl içerisinde 25 silahlı olay meydana geldi. Bu olaylarda 20 kişi hayatını kaybetti, 19 kişi de yaralandı. Olay sayısının 2018´de önceki yıla göre yüzde 80 oranında arttığı ilimizde veriler gelecek adına korkuttu.

EN FAZLA ORTA ANADOLU´DA ARTTI

Bireysel şiddet olaylarının en çok artış gösterdiği bölge Sivas´ın da içerisinde yer aldığı Orta Anadolu oldu. Orta Anadolu bölgesi illerinde 2015 yılında 283 olay yaşanırken 2018 yılında yüzde 128 oranında artışla 646 olay meydana geldi. Olaylar neticesinde 263 kişi öldü, 416 kişi yaralandı.

?SAĞLIKLI BİR RUH HALİ GEREKTİRMEKTE?

Umut Vakfı´nın hazırladığı ?Türkiye´nin silahlı şiddet haritası ve 2018? raporunun sonuç bölümünde  ?Silahlanmaya karşı mücadelede silahlanma nedenlerini öncelikle ortadan kaldırmak gereklidir. Bu bakımdan merak, örf ve adet, suç korkusu gibi nedenlerin kaldırılması veya en azından azaltılması gereklidir.  Silah bulundurmaya yönelik geleneksel eğilimin yok edilmesi bakımından, başta okullar ve silahlı kuvvetlerde olmak üzere medya vasıtasıyla yapılacak eğitici faaliyet ve programların büyük önemi vardır. Silah edinme hakkı ve kullanımı sağlıklı bir ruh hali ve sorumluluk gerektirmektedir. Bu nedenle şiddetin her türü ve bireysel silahsızlanma için acil olarak her türlü şiddetin nedenlerinin masaya yatırılması; çözümlerinin projelendirilip hemen uygulamaya geçmesi gerekmektedir? denildi.

FİKİR ÖNDERLERİ  ÇAĞRIDA BULUNMALI

Umut Vakfı, ülkemizde yaşanan silahlı şiddet olaylarının azaltılması noktasında şu çözüm önerilerinde bulundu: Yasal düzenlemeler, denetimlerin yanında, eğitim programları ve sorunları çözümleyici stratejilere gereksinim vardır. Silah edinme sayısı 2´ye indirilmelidir.  Taşıma ruhsatında hakim ve avukat referans sistemi getirilmelidir. Evde silah bulundurma ruhsatında eş rızasını içeren referans sistemi olmalıdır. İnternetten satış ve kargo ile teslim yasaklanmalıdır. Televizyonlarda yayımlanan programlarda, filmlerde, dizilerde, müzik kliplerinde, reklam ve tanıtım filmlerinde, sinema ve tiyatrolarda gösterilen eserlerde, internet, topluma açık sosyal medya ve benzeri ortamlarda ruhsatlı ya da ruhsatsız hiçbir silahın görsel olarak kullanılmasına izin verilmemelidir. Sinema ve televizyonlardaki silah görüntüler mozaiklenmeli, şiddet içerikli tüm sözler, küfür gibi sansürlenmelidir.   Silah satışı yapılan işyerleri, örgün eğitim kurumları ve öğrenci yurtlarına kapıdan kapıya en az 500 metre mesafede açılabilmeli. Tüm silah satış noktalarında güvenlik kamerası bulundurulmalı. Yapılan denetimlerde görevlilere mahkeme kararı olmaksızın görüntüleri sunma zorunluluğu konulmalıdır. Tüm silahların üzerine zararlarını belirten resimli ve Türkçe yazılı uyarı veya mesajlar konulmalı. Silah fotoğraf ya da desenlerinin ve silah markalarının logo, renk ve şekillerinin; şeker, çerez, oyuncak, tişört, çanta vb. nesnelerde bulunması engellenmelidir. Oyuncak silahlarda satış ve sergileme sınırlaması getirilmelidir. Okullarda çocuklara ve ayrıca ebeveynlere silah bulundurmanın sorumluluklarını anlatan eğitim programları konulmalıdır. Televizyonlarda ve sinemalarda kamu spotları yayımlanmalı. Fikir önderleri  bireysel silahsızlanma çağrılarında bulunmalıdır. Hastane, okul gibi özel ve resmi dairelere silahla girilmemelidir. Bu yasaklara uymayanları ağır para cezasına çarptırılmalı, tekrarı durumunda ruhsatları iptal edilmelidir. Yetkili ve uzmanlar; ülke topraklarının korunması ve silah gücüyle ilgili övücü ve övünücü konuşmalarında; amacına yönelik, bireysel silahsızlanma ve toplum sağlığına özen gösterici ifadeler kullanmaya gayret etmelidir.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER