Gündem

KOSGEB Desteği Kapsamına Alınmalı

KOSGEB Desteği Kapsamına Alınmalı

KOSGEB Desteği Kapsamına Alınmalı
18-08-2022 07:00


Hayrullah AĞKAŞ

İki yıldır pandemi nedeniyle oldukça zorlu bir süreçten geçen kahvehane-kıraathane esnafı, son dönemde giderek artan maliyetler nedeniyle de sorun yaşıyor.

Türkiye'de 100 bin civarında kahvehane-kıraathane esnafı varken, buralarda çalışan sayısı ise 150 bin kişiyi buluyor.

ESNAF SIKINTILI BİR DÖNEMDEN GEÇİYOR

Son dönemde elektrikten gıdaya gelen zamlar ve girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle esnafın ekonomik olarak oldukça zor günler geçirdiğini söyleyen Sivas Kahveciler Kıraathaneciler ve İnternet Kafe İşletmeciler Esnaf Odası Başkanı Beşir Köksal; “Elektrik, doğal gaz, çay, şeker, kahve, su, tüp gaz ve meşrubat gibi ürünlerdeki fiyat artışları nedeniyle esnaf sıkıntılı bir dönemden geçiyor” dedi.

MÜŞTERİ KAYBINA NEDEN OLUYOR

Girdi maliyetlerindeki artışın etkisiyle esnafın müşterilerine sunmuş olduğu çay, kahve gibi en çok satan ürünlerine zam yaptığını söyleyen Köksal “Bu durum da vatandaşın alım gücünün düşmesiyle birlikte müşteri kaybına neden oluyor ve esnafın günlük satışlarını düşürüyor. Tüm ailesini, çalışanlarını geçindirmek zorunda olan kahvehane-kıraathane esnafı en temel giderlerin maliyetini bile karşılayamaz hale geldi” diye konuştu.

DEVLETİMİZCE DAHA SIKI TEDBİRLER ALINMALI

Gıdadaki artışların yanı sıra işyeri kiralarındaki fahiş yükseliş nedeniyle esnafın gelir kaybı yaşadığını ve kirasını ödeyemediğini dile getiren  Köksal “Alın teriyle ayakta kalmaya çalışan esnafımız kiralarını ödemekte yaşamış olduğu sıkıntılar nedeniyle mal sahipleri ile de sorunlar yaşıyor. Kiralar günümüz koşullarında yüzde 100'e yakın oranda artmasına rağmen esnafın geliri günden güne düşüyor. Esnafın ayakta kalabilmesi için devletimizce daha sıkı tedbirler alınmalı” diye konuştu.

 

KAYITSIZ ESNAFIN KAYIT ALTINA ALINMASINI TALEP EDİYORUZ

Tüm dünyada yaşanan pandemide en çok mağdur olan sektörlerin başında kahvehane –kıraathane esnafının geldiğini belirten Köksal “ Pandeminin başından itibaren aralıklı olarak işyerleri kapanan esnaf, tam olarak faaliyetine Temmuz 2021'de başladı. Pandemide kahvehanede oyun oynatılmamasından dolayı ekonomik olarak büyük zarar gördüler ve müşteri kaybı yaşadılar. Bu nedenle bazı kahvehaneler kapanmak zorunda kaldı. Devletimizce verilen kira ve gelir kaybı destekleri esnafa ekonomik katkı sağlamış olmakla birlikte esnafımız giderlerini karşılamada büyük sıkıntılar yaşadı. Esnafın ekonomik olarak ayakta kalabilmesi için; 16 Mart 2020 ‘de kapatılan ve bugüne kadar açılmayan nargile kafelerin faaliyetlerine izin verilmesini; esnafın kredi imkanlarına kolay ulaşması için kapsamlı bir sicil affı getirilmesini; pandemi döneminde faaliyetleri durdurulan ya da kısıtlı imkanlarla faaliyetlerini sürdüren esnafın pandemide tahakkuk eden SGK primlerinin devletçe karşılanmasını; kış ayları yaklaşırken günlerin uzaması sebebiyle elektrik, doğal gaz gibi giderler daha fazla olacağı için elektrik ve doğal gazda indirim yapılmasını; çay şeker fiyatlarında indirim yapılmasını; işyeri kira artışları için caydırıcı tedbirler alınmasını; esnafın ekonomik olarak zor günler geçirmesi nedeniyle vergi ve SGK primleri için yeniden yapılandırma imkanı getirilmesini; kahveci esnafının KOSGEB desteği kapsamına alınmasını; kayıtsız olarak çalışan esnafın kayıt altına alınmasını talep ediyoruz” şeklinde konuştu.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER