Oğuzhan SARZEP
Kahveciler Kıraathaneciler ve İnternet Kafe İşletmecileri Esnaf Odası tarafından üyelere yönelik KOSGEB destekleri hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Sivas Esnaf ve Sanatkarlar Odaları (SESOB) Birliği salonunda gerçekleştirilen toplantıya KOSGEB Müdürü Bahattin Ünal, KOSGEB Uzmanı Yılmaz Mert ile oda üyeleri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan SESOB Başkanı ve aynı zamanda Kahveciler Kıraathaneciler ve İnternet Kafe İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Beşir Köksal, üyelerin desteklerden faydalanması için gayret gösterdiğini ve bu toplantıyı organize ettiğini ifade ederek, şartları uyan esnaf ve sanatkarlara mutlaka faydalanmalarını tavsiye etti.
Oda Başkanı Beşir Köksal, esnafın bu tür toplantılara duyarlı olmamasından dolayı da üzüntü duyduğunu dile getirdi.
KOSGEB İl Müdürü Bahattin Ünal ise projenin amacı ve sistemin işleyici hakkında bilgi verdikten sonra program kapsamında binlerce gence iş kapısı açılacağını , destek ile işletmelerin istihdamını artıracağını vurgulayarak kriterleri uyan tüm işletmelere KOSGEB destekli istihdam programından faydalanmalarını tavsiye etti.
Mikro ve küçük işletmelerin faydalanacağı program hakkında bilgi veren KOBİ Uzmanı Yılmaz Mert ise , programın amacının imalat ve bunun tamamlayıcısı olan öncelikli sektörler ile Kovid-19 salgınının yoğun olduğu sektörlerdeki mikro ve küçük işletmelerin faaliyetlerini sürdürmelerini ve istihdamını artırmalarına destek vermek olduğunu ifade ederek, “ 1981 ve sonrası doğumlu , son üç ayda 180 günden fazla çalışmamış üniversite veya mesleki ya da teknik lise mezunu en az bir yeni personel en az 12 ay boyunca istihdam edilecektir. Yeni istihdam edilecek personel başına 100 bin TL geri ödemeli destek verilecektir. İşletme sahibi kadın veya alınan personel kadın ise destek personel başına 110 bin TL olarak uygulanacaktır. Mikro işletmeler en fazla 2 personel , küçük işletmeler en fazla 5 personel için destek alabileceklerdir. Desteklerden yararlanabilmek için Covid-19 salgınından önce de aktif olduğu kabil edilen mikro ve küçük işletmeler başvuru yapabilecektir. 2019 yılında asgari 75.000 TL net satış hasılatı elde edilmiş olması , salgından öncede aktif işletme olmanın kanıtı sayılacaktır. Bu kriterler 2017 ve sonrasında kurulan yenilikçi ve genç işletmelerde aranmayacaktır. Program başvuruları 31 Mart 2022’ye kadar yapılabilecektir. Program başvurusuna geçici onay verilen işletmelerin, istihdam edilen personel için ödeme talebi yapabilecekleri son tarih 25 Mayıs 2022’dir.
Geçmiş dönem istihdam seviyelerinin korunarak yeni personel istihdam etme taahhütlerini yerine getirmiş olmak kaydı ile MKİ’nin kullandıkları desteği 24 ay geri ödemesiz dönemi takiben 4’er aylık 6 taksit ile faizsiz ve komisyonsuz olarak KOSGEB’e ödeyecektir” dedi.
Kobi Uzmanı Yılmaz Mert, kriterleri uyan mikro ve küçük işletmelerin önce kayıt ve güncelleme işletimin yaptıktan sonra beyanname ve kayıt www.kosgeb.gov.tr adresindeki “E-Hizmetler” menüsünden “ Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı Başvuru” alt menüsünü seçerek online başvuru yapabileceğini sözlerine ekledi.
Editor : Haberpanelim