AHMET TIRPAN
Toplantının ilk konuşmasını yapan Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ yaptığı konuşmada; "Sivas´ın tarımı ile ilgili sizlerin fikirleri oldukça önemli, eksiklerimiz neler sizlere nasıl faydalı oluruz onun çabası içerisindeyiz. Geçen seneki kuraklıkla ilgili büyük sıkıntılarımız vardı, başta İl Müdürümüz bu konu hakkında çok çaba sarf etti, oldukça yoğun çalışmalarımız oldu, gerekli raporlar tutuldu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız ve Milletvekillerimizle bir toplantımız olacak. Yapılacak olan toplantıda kuraklıkta yaşanan mağduriyetle ilgili gerekli bilgileri Bakanımıza aktarıp çiftçimizin mağduriyetini önlemek istiyoruz. Bütün muhtarlarımıza katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum" dedi.
Sivas İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyit Yıldız ise Merkez İlçe Köy Muhtarları Bilgilendirme Toplantısı´nda yaptığı konuşmada; "Sahadaki en yakın iş ortağımız muhtarlarımız, bunun için sizinle sık sık bir araya gelmek istiyoruz. Tarım sektörü dünyanın en zor sektörü, tüm dünyada tarım sektörü desteklemelerle yürüyor. İlgili personelimiz sizlere Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı, Çiftçi Kayıt Sistemi ve 2017 Yılı Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ hakkında bilgiler aktaracaklar" ifadelerini kullandı.
Yıldız, şöyle devam etti:
"Çiftçi Kayıt Sistemi´ne kayıtlı olan çiftçilerimiz %35 civarında, tüm çiftçilerimiz bu desteklemelerden faydalanamıyor. Bununla ilgili Bakanlığımızın çalışması var, gelecek yeni destekleme modelleri daha çok üretimle ilgili olacak, üretmekte yeterli değil, en kaliteliyi üretsek de pazarlama aşamasında oldukça önemli. Çiftçiliği yapmaktaki amaç kazanmak, kaliteli üretimin yanında iyi bir pazarlamada yapılmalı. Üretimi daha kaliteli pazarlamayı da daha kolay hale getirmemiz için demonstrasyon çalışmalarımız devam ediyor. 2017 yılında 8 çeşit buğday 3 çeşit arpa denemesi yaptık, sonuçlarımızı da tarım fuarında çiftçilerimizle paylaştık. Bu yıl kuraklık olmasına rağmen verim sonuçları iyi çıkan buğdaylarımız var bunları deneyip size tavsiyelerimizi ona göre belirleyeceğiz. Toplantıya katılan muhtarlarımıza teşekkür ediyorum."
Konuşmaların ardından Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Personeli tarafından, Çiftçi Kayıt Sistemi ve Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ kapsamında; ÇKS ve Destekleme evrak teslim tarihleri, Çok yıllık yem bitkilerinde her yıl başvuru yapılması gerektiği, Toprak Analizi Desteklemesindeki değişiklikler, Mazot Gübre Desteklemesinde destek dilekçesi verilmeyeceği, ÇKS dosyasını güncelleyen çiftçilerimizin bu desteklemeyi nasıl alacağı, Havza Bazlı Ürün deseninin desteklemeler üzerindeki etkisi, Yurtiçi Sertifikalı Tohum Kullanım Desteklemesinde meydana gelen değişiklikler, İki yıl üst üste Nadas ürün beyanı yapan ve üç yıl üst üste aynı tek yıllık ürünü üreten çiftçilere destekleme ödemesi yapılmayacağı anlatıldı.
Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürlüğü personelleri tarafından ise Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı hakkında bilgiler verdi. Yapılan sunumların ardından muhtarların soruları, toplantıya katılan Hayvan sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürlüğü personelleri tarafından yanıtlanarak toplantı sonlandırıldı.
Editor : Haberpanelim