Gündem

?Küçük Esnaf Bitme Noktasına Geldi?

?Küçük Esnaf Bitme Noktasına Geldi?

?Küçük Esnaf Bitme Noktasına Geldi?
17-01-2019 07:00


OĞUZHAN SARZEP

Sivas Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Beşir Köksal, esnaf ve sanatkarların zor bir süreçten geçtiğini belirterek hükümetin esnafı desteklemesi gerektiğini söyledi.

Piyasada yaşanan döviz artışları ve maliyetlerin yükselmesi nedeniyle esnafın zorlandığını ve kredi çekerek ayakta kalmaya çalıştığını vurgulayan Başkan Köksal, hükümetten gelecek destekleri dört gözle beklediklerini dile getirdi.

?EKONOMİK DALGALANMA TÜM KESİMLERİ ETKİLEDİ?

Esnaf ve sanatkarın yaşadığı sıkıntının giderilmesi gerektiğini dile getiren Başkan Köksal, ?Esnaf ve sanatkar bir ülkenin can damarıdır. 2018 yılındaki ekonomik dalgalanma, başta esnaf ve sanatkarımızı olmak üzere tüm kesimleri etkilemiştir. Dalgalanmanın etkisini ortadan kaldırmak için hükümet tarafından alınan dengelenme adımları ve destekleri kısa sürede piyasaları da etkileyecektir. Bu dengelenme sürecinde esnafımızın taleplerine kulak verilmesi, elbette süreci pozitif yönde etkiler. Şu anda esnaf ve sanatkar dükkan kirasını, primlerini ve vergisini ödemekte zorlanıyor. Esnaf ve sanatkarın işi iyi olursa ekonomi de iyi olur? dedi.

?ESNAF EZİLMEKTEN KURTARILMALI?

Asgari ücretin artması ile birlikte Bağkur primlerinin de yükseldiğini anımsatan Başkan Köksal, ?Geçen yıl en düşük 700 lira olan sigorta primi yüzde 26 artışla 882 lira oldu. Yıllık bazda hesaplanınca esnafımız neredeyse sermayesi kadar sigorta primi ödüyor. Esnafımız yalnızca kendi sigorta primini değil yanında çalışan işçinin de sigorta primini ödüyor. Esnaf ve sanatkarlarımız kısa sürede sigorta primlerinin altında ezilmekten kurtarılmalıdır? diye konuştu.

?PRİM GÜN SAYISI 7 BİN 200´E İNDİRİLMELİ?

Esnaf ve sanatkarların uzun prim gün sayısı altında ezildiğini ifade eden Başkan Köksal, ?SSK´lı çalışanların emekliliği için 7 bin 200 prim gün sayısı yeterliyken esnaf ve sanatkarlarımız  9 bin günü doldurmak zorunda. Arada  bin 800 prim günü yani yaklaşık 5 yıllık fark var. Tüm kesimlerin eşit haklara sahip olması ve prim gün sayısının eşitlenmesi gerekir. SSK´lı çalışanlardan daha fazla çalışan esnaflarımızın yıpranma payı düşürülerek prim gün sayısı 7 bin 200´e indirilmelidir? şeklinde konuştu.

Esnafın rekabet gücünün giderek zayıfladığını ve stopajdan doğan vergi yükünün ise her geçen gün arttığını kaydeden Başkan Köksal, stopaj uygulamasının kaldırılmasını veya oranının en azından yüzde 20´den yüzde 5´e düşürülmesini talep etti.

?AVM´LERİN ÇALIŞMA KOŞULLARI YENİDEN BELİRLENMELİ?

AVM ve zincir marketlerin her geçen gün yaygınlaştığının altını çizen Başkan Köksal, bu durumun esnafı olumsuz yönde etkilediğini dile getirerek, ?Devletimiz esnaf ve sanatkarını koruyucu ve kollayıcı tedbirler almakla yükümlüdür. Mantar gibi çoğalan zincir marketler öz sermayesi ve kendi imkanlarıyla çalışan küçük esnafımızı bitirme noktasına getirmiştir. Bu haksız rekabetin önüne geçilebilmesi için zincir marketler ve AVM´lerin çalışma koşulları yeniden belirlenmeli ve Perakende Yasası günümüz şartlarına göre güncellenmelidir? değerlendirmesinde bulundu.

/resimler/2019-1/16/1631129365486.jpg


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER