Fatih TABUR
Son dönemde yaşanan ekonomik kriz küçük esnafı olumsuz yönde etkiledi. İlimizde girdi maliyetlerinde yaşanan artış nedeniyle zor günler geçiren bazı esnaflar kepenk kapatmak zorunda kaldı.
2 bin üyesi bulunan Sivas Yiyecek Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Esnaf Odası’nın Başkanı Mehmet Akgül; küçük esnafa acil destek çağrısında bulundu.
ESNAF GÜÇLÜ OLACAK Kİ SİVAS GÜÇLÜ OLSUN
Ekonominin bel kemiği olan küçük esnafın şu anda günü kurtarmanın peşinde olduğunun altını çizen Akgül, “Üyelerimiz ayakta kalabilmenin yolunu arıyor. Ülkemizde ciddi bir ekonomik kriz var. Sabırla hükümetimizin açıklayacağı paketleri bekliyorlar. Biz de bu konuda üyelerimizle toplantılar yapıyoruz. ‘Bu süreçten dükkanlarımızı, iş yerlerimizi kapatmadan nasıl çıkabiliriz?’ sorusunu birbirimize sorarak çözümler üretmeye çalışıyoruz. Şu anda esnaf olarak sadece ayakta kalabilmenin formüllerini arıyoruz. Tüketiciyi de mağdur etmememiz lazım. Bizim esnafımız da bir tüketici. Sivas’ta 8 bine yakın esnaf var. Odamıza bağlı 2 bine yakın esnaf kardeşimiz var. Bunlar güçlü olacak ki Sivas güçlü olsun, Sivas ekonomisi güçlü olsun. Bu süreci en az hasarla kapatmanın derdindeyiz” dedi.
ESNAFLARIMIZIN KORUNMASI GEREKİYOR
Un fiyatlarına fahiş oranda zam geldiğini kaydeden Akgül, “Una, yağa, susama gelen aşırı zamların bir an önce durdurulması lazım. Stokçular denetlenerek bunlara bir an önce önlem alınmalı. Un fiyatları şu anda 350 lira civarında. 20 gün içerisinde aşırı bir zam geldi. 10-20 lira her gün zam geldi. Bu zammın önüne geçilemez oldu. Üyelerimiz kendi dükkanlarının giderlerini karşılayamaz duruma geldiler. Şu anda kapatan bazı fırınlarımız da var. Bunların dükkanlarını kapatması demek işsizliğin artması demek. Bu esnaflarımızın korunması gerekiyor. Unun torbasının Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) kontrolünde 185 lira ila 210 lira arasında satılacağı söyleniyor. Bunu bir an önce bekliyoruz. Ekmeğin halkımızı da düşünerek 2 lira 50 kuruş gibi bir rakamla satılmasını öngördük. Zam talebinde bulunduk. Bugünlerde de kararın çıkmasını bekliyoruz. Üyelerimize az da olsa nefes aldıracağız inşallah” dedi.
ESNAFIMIZ AKRABA YARDIMIYLA HAYATINI İDAME ETTİRMEYE ÇALIŞTI
Hükümetin pandemi döneminde esnafa destek olduğunu belirten Akgül, “Devletimiz destek olmaya çalıştı ama yeterli mi, değil. Çünkü esnafımız pandemi sürecinde çok mağdur oldu. ‘Küçük esnaf’ diye tabir ettiğimiz kesim çok mağdur oldu. Pandemi süreci bu zincir marketlere yaradı. Kantinlerimiz 2 yıl kapalı kaldı. Kendilerini akraba, eş, dost yardımıyla idame ettirmeye çalıştılar. Bunları tabi ki hükümet yetkililerimiz görüyor. Bu noktada desteklerin biraz daha artırılarak yapılmasını bekliyoruz. Bu süreçte küçük esnafımızın ayakta kalabilmesi için hükümetimizin gerekli çalışmayı yapmasını dört gözle bekliyoruz. Şu anda işler hafif de olsa hareketlendi gibi gözüküyor ama yine de o kadar iç açıcı bir tablo yok. Rahatlama henüz yok. Bu konuda esnafın rahatlatılması gerekiyor. Esnaf rahat olursa ülkemiz rahat olur” açıklamasında bulundu.
KÜÇÜK ESNAF DEVLETİMİZE YÜK OLMUYOR
“Küçük esnaf ekonominin bel kemiği” diyen Akgül, “Bizim esnafımız kendi sermayesini ortaya koyarak 3-5 insana da istihdam sağlayarak ülke ekonomisine katkıda bulunuyor. En azından devletimize yük olmuyor, az da olsa vergisini veriyor. Bizim ‘küçük esnaf’ diye tabir ettiğimiz esnafa devletimizin madalya vermesi lazım. Çünkü devlete yükü yok. Kendi emeğiyle geçimini sağlamaya çalışıyor. Ailesini geçindirmeye çalışıyor. Örneğin ilimizde 220 pide fırını var, her fırında 5 kişi çalışıyor. Bugün ortalama bin kişiyi istihdam eden bir fabrika gibi düşünebilirsiniz. O nedenle bunların korunması, kapanmaması için gereken çalışmaları yetkililerimizin yapması lazım” açıklamasında bulundu.
SİCİL AFFI ÇIKARILMALI
Başkan Akgül, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Küçük esnafımızın desteklenmesi lazım. Küçük esnafın ayakta kalabilmesi için acilen faizsiz 2 yıl kredi imkanı sunulması lazım. Kooperatif aracılığıyla düşük faizli kredi veriliyor ama tüm esnafımızın faydalanabileceği şekilde sicil sorunu öne getirilmeden kredi verilmeli. Sicili bozulmayan esnaf sayımız çok nadir. Hep; ‘sicil affı’ diyoruz. Bu çıkarılmalı. Hükümetimiz bazen sicil affı çıktığını söylüyor ama bankalarımız bunu uygulamıyor. Son süreçte hükümetimizin esnafımıza sunmuş olduğu 25 bin lira geri ödemeli kredi desteğinde sicil affı konusunda esnek davranıldı. Bunun gibi sicil göz önünde bulundurulmadan esnafa destek sağlanması çok önemli.”
ZİNCİR MARKETE “PARAM YOK” DİYEMEZSİN
Sivas gibi ekonomisi dar olan şehirlerde küçük esnafın daha da mağdur olduğunu dile getiren Akgül, vatandaşlara “küçük esnaftan alışveriş yapın” çağrısında bulundu. Akgül; “Zincir marketten gidip veresiye bir şey alamazsın. ‘Param yok’ diyemezsin. Bizim yerel esnafımız mahallenin hem bankası, hem bekçisi, hem güvenliği. Cenazesinde, düğününde, iyi gününde, kötü gününde mahalle esnafımız mahallelinin yanında. O nedenle mahalle halkımızın kendi mahallesindeki esnafa sahip çıkmaları gerekiyor. Onların hayatta kalabilmeleri için alışverişlerini onlardan yapmaları çok önemli” dedi.
ZİNCİR MARKETLERE ÖNLEM ALINMALI
“Üç harfli” olarak nitelendirilen marketlere ilişkin de konuşan Akgül, “Belediyemiz yerel bazda karar almalı. Artık bunların şubeleşmesinin, rastgele her mahallede, her köşe başında bakkal gibi çoğalmasının şehre zarar verdiği kesin. Çünkü şehrin ekonomik yapısını bozuyor. Şehrimiz küçük esnaf ağırlıklı bir il. Şehrimizde bugün 700-800 bakkalımız var. Bakkalı, kasabı, manavı bitiyor; kuruyemişçiyi bitiriyor. Birçok meslek dalını bitiriyor. Bunların sınırlandırılması gerekiyor. Üç harfli marketlerden şehrimizde 180-200 tane var. Bunların şehrin ekonomisine bir katkıları yok. Vergiler bile genel merkezlerinin bulunduğu ilin vergi dairesine kaydediliyor. Bir de son zamanlarda Tarım Kredi Kooperatif marketleri açıldı. Biz bunlara ‘Bakkallar üzerinden satış yatıralım’ dedik. En azından bakkalları da korumuş oluruz. Yani ‘Tarım Kredi Kooperatifi toptanının şubesi bakkallar olsun’ dedik” ifadelerini kullandı.
Editor : Haberpanelim