OĞUZHAN SARZEP
Kurban Bayramı´nın yaklaşması nedeniyle hayvan sağlığı, halk sağlığı ve çevre sağlığını ilgilendiren konularda Cumhuriyet Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Erhan Yüksel, kurban bayramı öncesinde yapılması gerekenler doğru bilinen yanlışlar üzerine açıklamalarda bulundu.
Dr. Öğr. Üyesi Erhan Yüksel; ?İnsanlarda görülen hastalıkların yarıdan fazlası zoonoz olarak adlandırılan hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklardır. Bununla birlikte halk sağlığı açısından gıdaların ortaya koyduğu riskin önemli bir bölümü yine hayvansal kökenli gıdalardan kaynaklanmaktadır. Hayvan ve hayvansal ürünlerden gelebilecek bu tehlikelerin azaltılması veya ortadan kaldırılması için hem kesim öncesi hayvanların veteriner hekim tarafından kontrol edilmesi hem de kesim sonrası karkasın muayenesi ve hastalık etkenlerinden uzak tutulması kurban bayramı için alınacak önlemler açısından önemli basamaklardır?? dedi.
Konuşmasının devamında Dr. Öğr. Üyesi Yüksel, yaklaşan kurban bayramında vatandaşlara dini vecibelerini yerine getirirken aynı zamanda sağlıklı hayvansal gıda tüketmeleri için Veteriner Hekim kontrolünde yetiştirilen, sevki yapılan, satışa sunulan ve kesilen hayvanları tercih etmelerini tavsiye etti.
KURBANLIK
SEÇERKEN DİKKAT!
Öncelikle erkek kurbanlık seçmenin önemine dikkat çeken Dr. Yüksel, ?2018 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ ?e göre, hem büyükbaş hem de küçükbaş hayvanların, Tarım ve Orman Bakanlığında kayıtlı olduğunu gösteren kulak küpelerinin olmasına, Veteriner Hekim tarafından muayene edilerek sevk edildiğini gösteren veteriner sağlık raporu ve hayvanların pasaportlarının olmasına, gebe ve damızlık değeri yüksek dişi hayvanların kurbanlık olarak kesilmesinin önlenmesine, kurban edilmesi uygun olan hayvanlardan öncelikle erkek olanların tercih edilmesi gibi hususlara dikkat edilmesi gereklidir? dedi.
?KURBAN ETİNİ
BİRKAÇ SAAT BEKLETİN?
Dr. Yüksel, ?Yine kurban kesimleri için öncelikli olarak veteriner hekim kontrolü yapılan, hijyenik mezbaha ve kombinalar ile Belediyelerin tesis ettiği geçici kesim yerleri tercih edilmesini önemlidir. Bununla birlikte hayvanların kesim öncesi ve kesim esnasında hayvanlara karşı yaklaşımlar yönüyle hem İslam´ın tavsiyelerine uygun biçimde hem de hayvan refahı standartlarını sağlamak adına hayvana eziyet verecek ıstıraba neden olacak uygulamalardan kaçınılması gerektiğini, çevre sağlığı ve halk sağlığını tehdit eden kesim sonrası atıkların uygun biçimde bertaraf edilmesinin önemli olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyoruz. Literatür bilgilere göre bilinen hastalık etkeni olan bakteriler çok hızlı bir biçimde çoğalma yeteneğine sahiptir. Özellikle bakterilerin çoğalması için uygun sıcaklığın yaşandığı yaz aylarında kısa zaman içerisinde etlerde bozulma ve hastalık etkeninin görülmesi sık yaşanmaktadır. Bu nedenle kurban bayramında ev ortamında profesyonel dinlendirilme odaları olmadığından kurban etlerinin serin ortamda birkaç saat bekletildikten sonra hızlı bir biçimde sonra +4 °C´deki buzdolabına yerleştirilmesi gereklidir. Bununla birlikte bu etler birkaç gün içerisinde tüketilmeyecek ise +4 °C´de dinlendirildikten sonra bozulmayı önlemek adına -18 °C buzluk kısmında muhafaza edilmelidir. Bu hatırlatma ve tavsiyelerle birlikte Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Veteriner Fakültesi olarak başta hizmet verdiğimiz Sivas´takiler olmak üzere tüm vatandaşlarımızın ve İslam âleminin kurban bayramının tebrik eder, kazasız, sağlıklı ve mutlu geçireceğimiz nice bayramlar dileriz? ifadelerini kullandı.
Editor : Haberpanelim