Gündem

"MADDE BAĞIMLILARININ BİLGİLERİ GİZLİ TUTULUYOR"

"MADDE BAĞIMLILARININ BİLGİLERİ GİZLİ TUTULUYOR"

06-02-2017 07:00


AHMET TIRPAN

Madde bağımlılığının son dönemlerde yaygınlaşan bir hastalık olduğunu belirten Uzman Doktor Köroğlu, bağımlılığın okul çevrelerinde, arkadaşlar arasında, kafelerde ve parklarda başladığını söyledi.
Bağımlılıktan kurtulmak için AMATEM´e başvuranların tedavi ve tetkik sürecini anlatan Uzman Doktor Köroğlu; "Öncelikle bize gelen hastalarımızın psikolojik rahatsızlıklarının yanı sıra başka herhangi bir sağlık problemi varsa ilgili branşlara yönlendiriyoruz. Daha sonra da hastaya bağımlılık tedavisi başlatıyoruz ve başka bir psikolojik tedaviye ihtiyacı varsa iki tedaviyi birlikte yürütüyoruz. Bazı şehirlerde hekimler hastanın psikolojik hastalığına karışmıyor, onun için başka bir psikiyatri hekimine yönlendiriyor. Bizlerde psikiyatri hekimiyiz ama bazı doktorlarımız herhangi bir riskle karşılaşmaktan korktuğu için madde bağımlılarının tedavisine katılmak istemiyor. Bizde öyle değil, hastayı yatırdığınız zaman madde bağımlılığını tedavi ediyoruz, buna bağlı olarak bağımlılığının altında yatan psikolojik sorunları tedavi ediyoruz. Bireysel hastalıkları konusunda da diğer doktor arkadaşlarımıza danışıyorum. Hastayı çok boyutlu ele alıyorum" ifadelerine yer verdi.  
"TEDAVİ SÜRECİNE BİRLİKTE
KARAR VERİYORUZ"
Tedavi sürecine hastayla birlikte karar verdiklerini kaydeden Uzman Doktor Köroğlu; "Hastanın yatması gereklimi, ayakta tedavi mi daha uygun, işte bunların tespiti için hastayla görüşme yapıyoruz. AMATEM tedavisi, bağımlılık tedavisi gerçekten gönüllülük tedavisidir. Bu nedenle gelen hastalarımızın öncelikle motivasyonunu ölçüyorum. Hasta motivasyonla mı gelmiş, gönüllü mü gelmiş. Bu bizim için ve tedavi süreci için önemlidir" dedi.
"YATARAK TEDAVİDE
BAŞARI ORANI DAHA YÜKSEK"
Yatarak tedavi olan hastalarda başarı oranı daha yüksek olduğunu ancak iş ya da eğitim hayatı sebebiyle yatarak tedavi olma imkanı olmayanlar için de ayakta tedavi programı uyguladıklarını kaydeden Uzman Doktor Köroğlu; "Yatarak tedavi olan hastalarımızdaki başarı oranımız ayakta tedaviye oranla daha yüksek. İşi gereği yatarak tedavi olamayan, öğrenci olan hastalarımız var. Bunların hastanede yatma imkânı yok. Bu hastalarımızı ayaktan tedavi programına alıyoruz. 6 hafta süren ayakta tedavi programımız var. Yine uzman arkadaşlarımız tarafından grup psikoterapi verilmeye başlanıyor. Yine aynı tetkikleri, aynı izlenimleri o hastalarda yapıyorum ama AMATEM´e haftada bir geliyorlar terapilerini alıyorlar. Ben tıbbi durumlarını, ruhsal durumlarını ve ilaç durumlarını takip ediyorum. 6 hafta sonunda da rutin takip programına geçiyoruz. Yatarak tedavi olan hastalarımız hastanemizde 1 ay kalıyorlar" şeklinde konuştu.
"AYAKTA TEDAVİ SÜRECİ
EN AZ 25 GÜN SÜRÜYOR"
Ayakta tedavi sürecinin 25 gün sürdüğünü, bağımlılıktan kurtulmak isteyenlerin bu süreci tamamlaması gerektiğini ifade eden Uzman Doktor Köroğlu; "Ayakta tedaviye SAMBA ismini veriyoruz. Sigara, alkol, madde bağımlılığı psikoterapi programı yatan hastalarımızda 25 gün kadar sürüyor. Daha yoğun bir program uyguluyoruz. Hastalarımızın ´Ben AMATEM´de tedavi oldum´ demeleri için bu programı tamamlamaları gerekiyor. Her oturumu, her psikoterapi seansını tamamlamaları gerekiyor. Ama aynı şekilde ben yine bu süreçte tıbbi durumlarını, yoksunluk belirtilerini, eğer maddenin zehirlenmeye bağlı etkileri varsa bütün tıbbi açıdan takiplerini her gün yaptığım vizitelerle takip ediyorum" ifadelerine yer verdi.
"EKİP ÇALIŞMASIYLA
HAREKET EDİYORUZ"
AMATEM içerisinde ekip çalışması yaparak hastaların bağımlılıktan kurtulması için mücadele ettiklerini kaydeden Uzman Doktor Köroğlu; bir yıl içerisinde 1500-1600 hastaya ulaşabildiklerini söyledi. Sivas´ta hastalarda önyargı olduğunu ancak başvuru yapanların kimliklerinin tamamen gizli tutulduğunu anlatan Köroğlu; "AMATEM çalışmaları ekip olarak yapılıyor. Psiko terapileri klinik uzman arkadaşımız yapıyor. Ayaktan hastalarımızı sosyal hizmet uzmanımız karşılıyor. AMATEM içerisinde psikoterapileri düzenleyebilecek sertifikalı 4 arkadaşımız var. Çalışmalarımızı ekip halinde yürütüyoruz. 1 Aralık 2015 yılında AMATEM polikliniği açıldığı ve açıldığımız günden bu güne kadar polikliniğimize başvuru sayısı şu anda 1500-1600 civarında. Polikliniğimiz birkaç ay taşınma sürecine girdi. Yeni açılan bir yer olduğu için ekibimiz eğitimlere gitti. Yani bir yıllık süreç içerisinde baya boşluk olmasına rağmen 1500-1600 hastamızla buluşabildik. Hem boşluklar hem de önyargılar olunca ancak bu kadar hastaya ulaşabildik. Şimdiki mevcut kadro ve yatak sayımız bize yatıyor. AMATEM olarak 10 yatak sayımız var. İlerleyen dönemlerde insanlar daha çok başvuru yaparsa yatak sayımızı artırabiliriz"  dedi.
"HASTA SAYISI DÜŞÜK"
Sivas´ın madde bağımlılığı konusunda riskli bir il olmadığını, bağımlı olanların da yanlış bilgiler nedeniyle tedavi olmadığını kaydeden Uzman Doktor Köroğlu; "Sivas´taki hasta sayısı diğer illere oranla daha düşük. Bir kıyı şeridine Güney kıyı şeridine ya da İstanbul, İzmir gibi hareketli şehirlere baktığımızda Sivas riskin düşük olduğu bir il olarak geçiyor. Fakat bu konuda maalesef sıfır veya sıfıra yakın bir oranda değiliz. Biz sadece tedavi olmayı isteyip gelen hastalarımızla yakından ilgilenebiliyoruz. 120-130 civarında hastayı ayakta tedavi ettik. Ulaşamadığımız çok sayıda hasta var. Gelmek istemeyen, önyargısı olan, bağımlı olmadığını düşünen, bunun bir sorun olmadığını düşünen çok fazla kişi var. Bilgisizlik de çok kötü bir durum. Bana bir çocuk getirmişlerdi, çocuk ´Ya hocam bana bir şey olmuyor, ben haftada on kilo yoğurt yiyorum´ diyerek bağımlılığının ona zarar vermediğine inanıyor. Bu da sakıncalı bir propagandadır. Sen bu zararlı maddeleri iç sonra yoğurt ye vücut temizlenir algısı çok yanlıştır. Böyle bir şey söz konusu değil" şeklinde konuştu.
"AİLELERE DE EĞİTİM VERİLİYOR"
Tedaviye başlayan hastalarının ailelerine de eğitim verdiklerini ifade eden Uzman Doktor Köroğlu; "Biz yatan her hastanın ailesini 4 haftalık eğitim programına tabi tutuyoruz. Çünkü madde bağımlılığında sorun sadece bireyde değil. Hatta biz AMATEM olarak topluma dönük eğitim programlarına katılmaya çalışıyoruz. Okullarda ve televizyon programlarına giderek madde bağımlılığının zararlarını anlatmaya çalışıyoruz" dedi.
"AMATEM KAYITLARI
GİZLİ TUTUYOR"
Uyuşturucu madde satıcılarının ´Kayıtlar Emniyet Müdürlüğü´ne gidiyor´ gibi söylemlerle bağımlıları kandırdığına dikkat çeken Uzman Doktor Köroğlu; "Korkan insanlar var. AMATEM kayıtları emniyete gidiyor, AMATEM´e gidenlerin ismi ortaya çıkıyor gibi söylentiler var. Bu söylentiler genelde uyuşturucu madde satıcılarının söylemleridir. Bizim kayıtlarımız tamamen gizli. Laboratuar sonuçlarını benim sekreterim dahi görmüyor. Biz gizliliğe bu denli önem veriyoruz. Hastanedeki bilgileri hastanın izni olmadan hiç kimse ile paylaşmıyorum. Mahremiyet hat safhadadır" ifadelerine yer verdi.
"TEDAVİDEN ÖNCE ÖNLEYİCİ
FAALİYETLERE AĞIRLIK VERMELİDİR"
Tedavi sürecinin ikinci planda olduğunu, öncelikle uyuşturucu madde satışının ve madde bağımlılığının önlenebilmesi için çalışmalar yapılması gerektiğini belirten Uzman Doktor Köroğlu; "Ben bir yıldır Uyuşturucu Komisyonunda da yer alıyorum. Hükümetimizin Uyuşturucu Acil Eylem Planı var. Bu nedenle hem Hükümetimiz hem de yerel yönetimler bu konuyu çok önemsiyor. Artık bunun önlenmesi gerekiyor. Tedavi aşamasından önce önleyici faaliyetlerin ön planda olması gerekiyor. Bu da Emniyet Müdürlüğü´nün işidir. Bu satıcıların kol gezmesi, bağımlılara ve gençlere bu kadar rahat ulaşması önlenmelidir. Biz hastalandıktan sonra çocukları görebiliyoruz, ama önemli olan bu gibi bağımlılıklara bulaşmamalarıdır" şeklinde konuştu.
"OKUL ÇEVRELERİNE, KAFELERE
VE PARKLARA DİKKAT"
Özellikle gençlerin okul çevrelerinde, arkadaş arasında, eğlenmek ya da bir şeyler içmek için gittikleri kafelerde ya da parklarda uyuşturucu madde bağımlılığına başladığını dikkat çeken Uzman Doktor Köroğlu; "Madde bağımlılığı genelde okul çevrelerinde, kafelerde, parklarda ve arkadaş çevrelerinde başlıyor. Bu gibi bağımlılıklar arkadaş önerisiyle başlıyor. Bağımlılığın tıbbi bir beyin hastalığı olduğu kanıtlandı. Ben hastalarıma da söylüyorum bu keyif vererek başlayan tek hastalıktır. Başladıktan sonra beyinde bazı psikolojik hastalıklara yol açtığı görüntüleme yöntemleriyle de ispatlandı. Bu bağımlılıklar beyin hastalığı olarak gençler arasında hızla yayılıyor. Kesinlikle bir kereden bir şey olmaz demeyeceğiz. Bunu kullanırsan kendine güvenin gelir gibi boş söylentilere aldanmayın. Bir kez kullanmayla bağımlılık başlar" dedi.
"AMATEM, UMATEM VE
ÇAMATEM TEK BİR NOKTADA"
Sivas´ta uçucu madde ve ergen çocukların madde bağımlılığı tedavisine ilişkin bir merkez olmadığını bu nedenle AMATEM´de bunların da tedavisinin yapılabildiğini sözlerine ekleyen Uzman Doktor Köroğlu; "Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezimizde (AMATEM), Uçucu Madde Bağımlıları Merkezi (UMATEM), Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi (ÇAMATEM)´nin yaptığı tedavi ve tetkikleri yapabiliyoruz. Yani AMATEM, UMATEM ve ÇAMATEM´in yaptığı işlemleri tek bir noktada topladık. Bölgede ihtiyaç var bu nedenle bu konuda da hizmet vermeye başladık. Yakın bölgelerde ÇAMATEM merkezi ve UMATEM merkezi yok, bizde hastaların problem yaşamaması için burada hizmet vermeye çalışıyoruz. Hastalarımızın tespiti konusunda da Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğümüz ve Halk Sağlığı Müdürlüğümüz aktif olarak sahada görev yapıyor" ifadelerine yer verdi.  


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER