Gündem

MALATYA ŞEKER FABRİKASI SİVAS´A TAŞINSIN

MALATYA ŞEKER FABRİKASI SİVAS´A TAŞINSIN

MALATYA ŞEKER FABRİKASI SİVAS´A TAŞINSIN
06-05-2017 06:00


Yunus BUDAKTAŞ

İl Genel Meclisi Mayıs ayı toplantılarının 4´üncü oturumu dün gerçekleşti. Ek gündem maddelerinin görüşüldüğü mecliste, meclis üyelerinin hazırladığı önergelerde oylamaya sunuldu. Kangal İl Genel Meclisi Emin Ünlüer, meclise verdiği önerge ile Sivas´a şeker fabrikası açılması konusunun görüşülmesini ve pancar kotalarıyla ilgili inceleme yapılmasını istedi.

Geçtiğimiz günlerde gündeme taşıdığımız pancar konusunda çiftçilerin yaşadığı kota problemiyle ilgili gelişmeler devam ediyor. Gazetemize açıklamada bulunan Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, Turhal Şeker Fabrikası tarafından kota kısıtlamasının uygulanması sebebiyle yaklaşık 100 çiftçinin mağdur olduğunu söylemişti. Çetindağ, ?Eğer Sivas´a şeker fabrikası açılmıyorsa, kota yükseltilsin? diyerek tepkisini dile getirmişti.

PANCAR ÜRETİMİ %300 ARTTI

Pancar üretimi konusunda yaşanan bu sorunlar sık sık gündeme gelirken Kangal İl Genel Meclisi Emin Ünlüer, İl Genel Meclisine verdiği önerge ile üreticilerin sorunlarına çözüm getirilmesini istedi. Ünlüer meclise verdiği önerge de Sivas genelinde yapılan baraj ve göletler neticesinde 2005-2017 yılları arasında pancar ekiminin %300 artış gösterdiğini ifade etti. Kangal, Gemerek ve Hafik´te yapımı süren barajların faaliyete geçmesiyle birlikte pancar üretiminin daha da artacağına dikkat çeken Ünlüer, yaşanan bu artış sonucu Sivas´ta şeker fabrikasının kaçınılmaz bir gerçek olduğunu kaydetti.

GEREK SİYASİLER GEREKSE STK´LAR GİRİŞİMDE BULUNMALI

Ünlüer, Sivas´ta 2015 yılında 315 bin ton pancar üretiminin yapıldığını vurgulayarak Malatya´da ise 9 bin 278 ton pancar üretildiğini ifade etti. Sivas´ta 67 yerleşim yerinde pancar üretimi yapıldığını kaydeden Ünlüer, Malatya´da 18 yerleşim yerinde üretim olduğunu beyan etti. Bu nedenlerin göz önüne alındığında Sivas´a şeker fabrikası yapılmasının zaruri bir gerçek olduğunun altını çizen Ünlüer, eğer fabrika için gerekli olan kota miktarında bir problem varsa Malatya´da ki fabrikanın Sivas´a taşınması için İl Özel İdaresi, sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcilerinin Tarım Bakanlığı ile görüşüp gerekli talepte bulunularak girişimlerin yapılması gerektiğini ifade etti.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER