Politika

MHP'li Vekil Özyürek Sivas’ın Sorunlarını TBMM'de Tek Tek Haykırdı, Çözüm İstedi!

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Sivas Milletvekili Ahmet Özyürek, Türkiye Büyük Millet Meclisinde söz aldı. Konuşmasının tamamını Sivas’a ayıran Özyürek;  turizm, sağlık, sanayi, tarım, ulaşım ve eğitim  alanında yaşanan sıkıntıları tek tek dile getirerek sorunların giderilmesini istedi.

MHP'li Vekil Özyürek Sivas’ın Sorunlarını TBMM'de Tek Tek Haykırdı, Çözüm İstedi!
18-12-2024 10:40
SİVAS

 Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Sivas Milletvekili Ahmet Özyürek, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) söz aldı.

Konuşmasının tamamını Sivas’a ayıran Özyürek, yaşanan sorunları dile getirdi.

Özyürek, “Sivas'ın tarihindeki en kritik dönemlerden biri Kurtuluş Savaşı sırasında gerçekleşmiştir, 4 Eylül 1919'da toplanan Sivas Kongresi Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı bir dönüm noktasıdır. Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları bu kongrede ulusal bağımsızlık mücadelesinin esaslarını belirlemiş, ‘Manda ve himaye kabul edilemez’ kararıyla halkın bağımsızlık iradesini tüm dünyaya ilan etmiştir. Bu nedenle, Sivas yalnızca bir şehir değil, aynı zamanda Millî Mücadele'nin simgesi olmuştur. Selçuklu'dan Osmanlı'ya ve cumhuriyete uzanan süreçte Sivas Anadolu'nun kalbi olmayı başarmış ve bu rolünü günümüzde kültürel, tarihî ve ekonomik bir merkez olarak sürdürmüştür” dedi.

OLUMSUZ HAVA ŞARTLARI ÇİFTÇİLERİMİZİ MAĞDUR ETMİŞTİR

Sivas’ta çiftçilerin 2024 yılında mağdur olduğunu ifade eden Özyürek, “Kuraklık, dolu gibi olumsuz iklim koşulları nedeniyle tarımsal üretimde ciddi zorluklarla karşılaşmıştır. Olumsuz hava şartları çiftçilerimizi mağdur etmiştir. Bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığı ve ilgili kurumlardan gübre, mazot, tohum gibi temel giderlerde çiftçilerimizin desteklenerek mağduriyetlerinin giderilmesini talep ediyoruz. Bir diğer gündemimiz, yine, Suşehri ilçemizdeki Serpinti Çataloluk Barajı'yla ilgilidir. Barajımızın projeleri tamamlanmış olup inşaat yatırım programına alınması durumunda yapım ihalesi gerçekleştirilecektir. İlçemiz, malumunuz, tarım ve hayvancılıkla uğraşılan bir coğrafyadadır. Bu projenin gerçekleştirilmesi bölgemize tarımsal anlamda büyük bir kalkınma sağlayacaktır. Bu güzel baraj projesinin hızlandırılması ve Suşehri'nde yer alan orman şefliğinin orman müdürlüğü hâline getirilmesi çağrımızı Tarım ve Orman Bakanlığına yapmış olalım” dedi.

TEŞVİK SÜRESİ UZATILMALIDIR

1950-1980 dönemleri arasında Sivas’a sanayi alanında yatırımların yeterince yapılmadığını dile getiren Özyürek, bu durumun işsizlik oranının artmasına yol açtığının altını çizerek “Sanayi yatırımlarının azlığı şehrin ekonomik çeşitliliğini kısıtlamış, genç nüfusun iş ve daha iyi yaşam koşulları için büyük şehirlere göç etmesine sebep olmuştur. Aynı durum günümüzde de devam etmektedir ancak Sivas, stratejik konumu, ulaşım altyapısı ve geniş tarım ve hayvancılık potansiyeliyle sanayi yatırımları için büyük bir fırsat sunmaktadır. Şehirde sanayiye yönelik kapsamlı yatırımlar yapılması işsizlik oranlarını düşürerek ekonomik canlılığı artıracak ve bölgesel bir ticaret merkezi hâline gelmesini sağlayacaktır; bu tür yatırımlar aynı zamanda nüfusun göç etmesini önleyerek Sivas'ın sürdürülebilir kalkınmasını destekleyecektir, bunun da adı sanayileşmedir. Yani, Anadolu'da bir şehrimiz; tarım ve hayvancılık ön planda ama o şehrin gelişebilmesi için, kalkınabilmesi için, ekonomik açıdan büyüyebilmesi için ve ülke ekonomisine katkıda bulunabilmesi için 6'ncı bölge özel teşvik gerekiyor; onun için de Sivas'ımızda yer alan Demirağ Organize Sanayi Bölgesi 6'ncı bölge teşviklerinden yararlanmakta olup teşvik süresi 31 Aralık 2024'te sona erecektir. Bu süre Sivas'ımızın geleceği ve gelişmesi için mutlaka uzatılmalıdır çünkü sanayi olmadan bir şehrin büyümesi, kalkınması, gelişmesi mümkün değildir; hele hele orada iş ve istihdamın önünün açılabilmesi için mutlaka yatırımcıların gelmesinin tek sebebi teşviktir. O şehrin cazibe şehri ve cazibesi olması gerekiyor, onun adı da 6'ncı bölge özel teşviktir. Onun için 6'ncı bölge özel teşvikin sadece Sivas'ımızda Demirağ Organize’yle sınırlandırılmamalı, Kangal, Şarkışla, Gemerek, Suşehri gibi 16 ilçemizin tamamı teşvik kapsamına alınmalıdır çünkü Anadolu'da bir şehir ancak bu şekilde gelişir. Neden? Lojistiği kolay olan şehirlere yatırımcılar gittiği için diğer illerin, Anadolu'daki illerin de bir cazibesi olması lazım, o da 6'ncı bölgedir, teşviktir. O yüzden de diyoruz ki: Zaten şehirlerimiz tarım ve hayvancılığın dışında mutlaka bir şeyle uğraşacaksa sanayileşmesi lazım ki büyüsün, güçlü olsun, hem ekonomiyle ilgili gelişsin hem de ülke ekonomimize bir güç ve katkıda bulunsun. O yüzden de mutlaka özellikle Sivas'ımızın 6'ncı bölgeyi almasını, merkeziyle beraber 16 ilçesine de verilmesini buradan Sayın Sanayi Bakanımızdan talep ediyoruz ve Sivaslı Yiğidolar adına istiyoruz inşallah” dedi.

Özyürek, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:

“Sivas turizminden bahsetmek istiyorum. Sivas'ımız sağlık, kültür, gastronomi ve doğa turizmi açısından zengin bir potansiyele sahiptir. Sivas'ımızın güzelliklerini dünyaya duyurmak adına yurt dışı uçuşlarının Sivas'a mutlaka direkt uçuşlar olarak düzenlenmesi birincil adımlar olmalıdır. Sivas'ımıza direkt uçuş hattının bulunmaması, aktarmalı uçuşların uzun süresi ve ardından kara yoluyla ulaşım zorunluluğu özellikle sert iklim koşullarıyla birleştiğinde turizm açısından önemli bir dezavantaj oluşturmaktadır maalesef. Öte yandan, hava şartlarının uçuşlara iptal veya rötar gibi kötü etkilerini azamiye indirmek adına Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü, Sivas Havalimanı pist onarımı ve pistin CAT 2 dönüştürme işleri projesini yatırım programlarına almışlardır. Bir an önce bu projenin hayata geçirilmesini, uçuş, rötar ve ihlallerinin giderilerek mağduriyetlerin kaldırılmasını talep ediyoruz.”

Sivas’ta sağlık alanında yaşanan sıkıntılara da dikkat çeken Özyürek, “Sağlıkta Sivas'ta doktor eksikliği ve acil sağlık hizmetlerinde yetersizlikler bulunmaktadır. Özellikle çocuk kardiyoloji ve çocuk acil bölümlerinde doktor desteği ve gerekli teçhizat mutlaka sağlanmalıdır. Bazı hastanelerimizde yenilenmesi gereken dijital röntgen cihazı gibi tıbbi cihazlarımız vardır. Vatandaşlarımıza daha kaliteli bir sağlık hizmeti sunmak adına bunların mutlaka yenilenmesi, kullanıma uygun hâle getirilmesi gerekmektedir. Divriği ilçemizde maden şirketlerinin çokluğu, gurbetçi vatandaşlarımız ve mevsimlik işçiler nedeniyle ilçemizin nüfusu yılın yaklaşık 6 ayında bazen 45 bin, 50 bine ulaşmaktadır. Bu sebeple, hastanemiz branşlarda doktor eksikliği yaşamakta ve bundan kaynaklı hastaların sevk zorunluluğu oluşmaktadır. Suşehri ilçemizin AFAD koordinasyon merkezi olması, hastanede doktor eksikliği sebebiyle çevre illere sevkin artması, hastanemizin Suşehri Sağlık Yüksek Okulunda hemşirelik eğitimi alan öğrencilerimize staj imkânı sağlayacak yeterlilikte altyapısının olmaması gibi sebeplerle hastanemiz A grubu hastane sınıfına mutlaka yükseltilmelidir. Yine, hemşehrilerimize daha etkin sağlık hizmetlerinin sunulması adına Divriği Sadık Özgür Devlet Hastanemizin C grubu hastane sınıfına, Suşehri Devlet Hastanemizin A grubu hastane sınıfına, Zara Devlet Hastanemizin C Grubu hastane sınıfına yükseltilmesini Sağlık Bakanlığımızdan talep etmekteyiz. Yine, Akıncılar ilçemizin bir problemi var kara yollarıyla ilgili. Akıncılar ilçe sınırından geçen D-100 Karayolundan ilçeye giriş ve çıkışlarda sık sık kazalar yaşanmakta, ölümlü kazalar da meydana gelmektedir. Kazaların önlenmesi adına kavşağın yeniden düzenlenmesi, gece görüşünün rahatlaması ve güvenli sürüşün sağlanması için ivedilikle eksik alanlarda ışıklandırma çalışması mutlaka yapılmalıdır. Yine, Sivas Cumhuriyet Üniversitemizle ilgili taleplerimiz olacak. Cumhuriyet Üniversitemizin merkez kampüsünde ve Sivas'ımızın birçok ilçesinde fakülte ve yüksekokullar bulunmakta iken Ziraat Fakültesi maalesef Cumhuriyet Üniversitemizde yoktur. Cumhuriyet Üniversitemize bir ziraat fakültesi kurulmasını, ayrıca Ulaş ilçemizde TİGEM'in de imkânlarını kullanılacağı, tarım ve hayvancılık üzerine bir yüksekokul kurulmasını talep etmekteyiz. Sivas'ımızın, yine, kanayan yarası Sivas Demir Çelik Fabrikası.  Mutlaka buradaki yetkililerin oraya el atmasını istiyoruz. Artık bu problemin de çözülmesini yetkililerden buradan talep ediyorum. Yine, Sivas için TÜRASAŞ çok önemli. Yeni yatırımlarla kapasiteleri büyüyor. Buradan da TÜRASAŞ'taki Bölge Müdürümüze ve çalışanlarına ve oraya destek veren, yine, Ulaştırma ve Altyapı Bakanımıza teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.


Editor : Elif Elmalı
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER