Gündem

Mümbit Topraklar Suyla Buluştu

Mümbit Topraklar Suyla Buluştu

Mümbit Topraklar Suyla Buluştu
05-02-2022 07:00


Oğuzhan SARZEP

Devlet Su İşleri (DSİ) yatırımlarının kaynağını teşkil eden su, yaşamsal öneminin yanında tüm üretim süreçlerinin ana girdilerinden birini oluşturuyor. Ulaştığı her alanda adeta zincirleme bir reaksiyona sebep olan su, hem sektörel hem de sektörler arası hareketliliği tetikliyor. Suyun tarım ve sanayide yarattığı güçlü etki, geniş iş sahalarının doğmasına da vesile oluyor.

Tarım, enerji, hizmet ve çevre sektörlerinde faaliyetlerini yürütmekte olan Tarım ve Orman Bakanlığı DSİ Genel Müdürlüğü inşa ettiği dev barajlarda depoladığı suyu başta içme, kullanma ve sanayi suyu üretimine yönelik tesisler olmak üzere; hidroelektrik enerji üretimi, tarımsal sulama, atıksu arıtımı, taşkın kontrolü gibi çok geniş bir yelpazede mühendislik yapıları vasıtasıyla milletimizin hizmetine sunuyor.

Bu bağlamda ülkemizde 1954 yılından bu yana toprak ve su kaynaklarını geliştirmekle mesul olan DSİ, aralarında dünyada ilk kez uygulanan projelerin, en yüksek ve büyük barajların, en uzun sulama kanallarının ve içme suyu maksatlı tünellerin bulunduğu sayısız tesisi tamamlayarak milletimizin istifadesine sunmuş ve sunmaya da devam etmektedir.

Sivas ilinde son 19 yılda yapılan ve devam eden DSİ yatırımları hakkında açıklamada bulunan DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız yapmış olduğu açıklamada; “Sivas’ımıza son 19 yılda devasa su yapıları inşa ederek aziz milletimizin istifadesine sunduk. Sivas’ın mümbit topraklarını su ile buluşturmak için yatırımlarımız hız kesmeden devam etmektedir.” dedi.

SİVAS’IMIZIN MÜMBİT TOPRAKLARINI SUYA KAVUŞTURDUK

Sivas’ta yapmış oldukları çalışmaların ayrıntılarına da değinen Genel Müdür Yıldız; “Özellikle modern sulama projelerimiz ülkemiz için son derece önem arz etmektedir. Son 19 yılda Sivas ilinde inşa edilen 63 sulama tesisi ile 597 bin 50 dekar zirai arazi sulamaya açıldı. Böylece Sivas topraklarımızı daha bereketli hale getirdik ve çiftçilerimize yıllık 450 milyon TL ilave zirai gelir artışı sağladık” dedi.

36 BİN 720 DEKAR ARAZİDE ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Genel Müdür Yıldız “Su kaynaklarını en iyi şekilde değerlendirmeye devam ediyoruz. Sivas'ta kalkınmayı hızlandırmak, sulamayı ve ziraatı geliştirmek için inşaatı devam eden 6 adet sulama inşaatının tamamlanması ile 36 bin 930 dekar arazinin sulanması sağlanacak olup milli ekonomiye yıllık 61 milyon 310 bin 700 TL zirai gelir artışı sağlayacak” diye konuştu.

17 BARAJ, 27 GÖLET YAPILDI

Sivas’a son 19 yılda devasa yatırımlar yaptıklarının altını çizen DSİ Genel Müdürü Yıldız, kente 311 adet tesis ile 3 milyar 550 milyon 247 bin 64 TL yatırım yaptıklarını vurgulayarak Sivas’ta 17 baraj, 27 gölet inşa ettiklerini ifade etti.

ÇİFTÇİLERİMİZ KALKINACAK

Şu anda Sivas’ta 7 baraj ve 1 göletin yapım çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Genel Müdür Yıldız, projenin tamamlanmasıyla 74 bin 732 dekar arazinin daha sulamaya açılacağını söyledi.

MEMBA KALİTESİNDE İÇME SUYU

Genel Müdür Yıldız, “Sivas il ve ilçelerinde bugüne kadar tamamladığımız içmesuyu tesisleri ile toplam 397 bin 353 kişinin yıllık 40,50 milyon m³ içme suyu temin etmekteyiz. Sivas 4 Eylül Barajından aldığımız su, inşa ettiğimiz isale hattı ve arıtma tesisi ile şehre iletilerek Sivas'ın içme suyu ihtiyacı karşılanmıştır. Ayrıca, Tavra kaynakları suyunun da arıtılarak şehre verilmesi ve kaynak çeşitliliğinin sağlanması için isale hattı tamamlanmış ve hizmete açılmıştır.  Tabi sadece Sivas şehir merkezinin değil ilçelerin de içme suyu ihtiyacını karşılıyoruz. Hafik ilçemizin içme suyu ihtiyacını ise Pusat Özen Barajı ile karşıladık. Şarkışla ilçemize ise içme suyunu Kanak Barajı'ndan vermekteyiz. Suyun alınacağı 3,25 kilometre isale hattı tamamlanmış olup, ayrım (branşman) yapısı ile ilçeye su verilmektedir. Divriği ilçesi ve civar yerleşimlerine Mursal Barajı'nın suyunu 32,7 kilometrelik isale hattı ile götürüyoruz. İsale hattı ve arıtma tesisi tamamlandı. İlçeye arıtılmış su verilmektedir” şeklinde konuştu.

SİVAS’ TA TAŞKIN RİSKİNİ AZALTIYORUZ

Genel Müdür Yıldız, “Diğer taraftan son 19 yılda inşa edilen 172 adet taşkın koruma tesisi ile 3 ilçe, 160 meskûn mahal ve 35 bin 257 dekar arazinin taşkınlardan korunduğunu belirterek, 11 adet taşkın koruma tesisinin de inşaat çalışmaları devam etmektedir” dedi.

Son 19 yılda, Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri kapsamında Sivas’ta 5 adet projede toplam 67 bin 914 dekar alanda arazi toplulaştırma tescilinin yapıldığını ifade eden Genel Müdür Yıldız, “Sivas’ta 51 adet yerleşim birimi, arazi toplulaştırmasından faydalanmaktadır. Toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri ile toprağımız daha kıymetli ve daha verimli olmaktadır” ifadelerine yer verdi.

SİVAS’IN SUYU ÜLKEMİZİN ENERJİSİNE ENERJİ KATIYOR 

Yıldız; “Bununla birlikte Sivas’ta son 19 yılda 19 adet hidroelektrik enerji tesisi işletmeye alınarak yıllık 0,89 milyar kWh enerji üretimi sağlıyor, kurulu gücü 213,11 MW’tır. Bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli'ye şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum” açıklamasında bulundu.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER