Ekonomi

Müteahhitler Maliyetlerden Dolayı Ev Yapmak İstemiyor!

Sivas İnşaat Müteahhitler Derneği (SİMDER) Başkanı Gökhan Fatih Aslan, artan inşaat maliyetlerinin sektörü olumsuz etkilediğini söyledi. İnşaat malzemelerindeki fiyat artışı nedeniyle müteahhitlerin konut üretmeye mesafeli yaklaştığını belirten Aslan, şu an için ne arzın ne de talebin olduğunu ifade etti.

Müteahhitler Maliyetlerden Dolayı Ev Yapmak İstemiyor!
12-01-2024 12:03
SİVAS

Hayrullah AĞKAŞ 

Kısa adı SİMDER olan Sivas İnşaat Müteahhitler Derneği Başkanı Gökhan Fatih Aslan yönetim kurulu üyeleriyle birlikte gazetemize ziyarette bulundu.

Gazetemiz personelinin Çalışan Gazeteciler Günü’nü tebrik eden Aslan, sektörle ilgili de değerlendirmelerde bulundu.

2023 yılının Eylül ayında gerçekleştirilen genel kurulun ardından görevi devraldıklarını belirten Aslan, müteahhitlerin yaşadığı sorunlara değindi.

BİZ DE BU ARTIŞLARA YETİŞEMİYORUZ

Aslan,  “İlimizde çok problem var. Yani sadece ilimizde değil ülke genelinde çok problem var. En ciddi meselemiz artan inşaat maliyetleri. Ciddi anlamda maliyetler artıyor. Enflasyona bağlı olarak biz de bu artışlara yetişemiyoruz. Şu an en ciddi sorunumuz artan maliyetler diyebiliriz” dedi.

İNSANLARIN DAİRE ALACAK GÜCÜ YOK

Sivas’ta yeni konut üretimi noktasında yaşanan sıkıntıya değinen Aslan, “Müteahhit daireyi ne zaman üretir? Satılacağına inandığı zaman üretir. Yani bir malı üretirsiniz ama  bunun satılacağına inanmanız lazım. Şimdi müteahhit satılacağına inanmıyor. O yüzden üretimi yavaşlatıyor. Neden inanmıyor? İki nedeni var. Birincisi, artan maliyetlerden dolayı o dairenin maliyeti çok yüksek çıkacak ve benim de bunu yüksek bir fiyata satmam gerekecek. Yani bu fiyata satılamaz nispetinde. İkincisi de insanların daire alacak eski alım gücü şu an yok, kredilerin de yüksek olması hasebiyle vatandaşta daire alma imkanı azaldı. İkinci sebep de bu. Müteahhit, ‘Ne vatandaşın alacak durumu var, ne bankanın buna kredi verecek durumu var ne de benim bu maliyetlerle bunu üretecek durumum var’ diyor. O yüzden üretimi yavaşlatıyor. Yani hem talep yok hem de arz yok” dedi.

BELEDİYENİN ARSA ÜRETMESİ LAZIM

Daire maliyetlerinde arsanın da çok önemli bir yere sahip olduğunun altını çizen Aslan, “Bizim daire maliyetinin yüzde 50’si malzeme fiyatından geliyorsa yüzde 50’si de arsadan geliyor. Arsa çok fazla yok. Yani bununla ilgili yeni imara açılacak yerlerin olması lazım. Arsa üretmesi lazım belediyenin.  Belediyenin arsa üretmesi de yetmez, vatandaşın da bu bilinçli olması lazım. Vatandaş ‘Ben arsamı şu fiyattan aşağıya vermem’ veya ‘Şu kadar daire isterim’ diyor. Aslında vatandaş da dairenin maliyetini arttırıyor sonra en çok da vatandaş şikayet ediyor bu daire fiyatından. Böyle bir durum var. 18 uygulamak bir yeri imara açmak, arsa üretmek değildir. Arsa üretmek o imara açtığı yerin altyapısını yapmaktır. Şimdi biz Recep Tayyip Erdoğan Bulvarını açtık üniversiteye doğru, altyapısı olmadığı için ne oldu? İmar açıldı da bir anlam ifade etti mi? Altyapı yok, inşaat yapılamıyor. Ruhsat alamıyorsun, kanalizasyon yok, su yok. Bir işe yaramaz. Yani 18 uygulayıp imara açmak, arsa üretmek değildir. Bunu yaptıktan sonra altyapıyı götürmek lazım. Altyapıyı nasıl götüreceksin? Bu da ciddi bir maliyettir. Belediyelerin bu işe ciddi bütçe ayırması gerekir. O zaman biraz daha piyasa dengeye kavuşur diye düşünüyorum” diye konuştu.


Editor : Hayrullah Ağkaş
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER