Gündem

Müteahhitlere İflas Yolu Hazırlanıyor!

Müteahhitlere İflas Yolu Hazırlanıyor!

Müteahhitlere İflas Yolu Hazırlanıyor!
26-02-2022 07:00


Adem Sabit NALBANT

2021 senesinde hem döviz kurunda yaşanan yükseliş hem de tedarik zincirindeki aksamalar inşaat girdi maliyetlerinde büyük yükselişler yaşanmasına neden olmuştu. İnşaat maliyet endeksi alırken yaşanan yükseliş en çok kriz öncesi sözleşme imzalayarak iş alan müteahhitleri olumsuz etkilemişti. Ocak ayında TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen ve kamudan ihale alan müteahhitlere belirli bir aralık için fiyat farkı ödenmesini öngören kanuna ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı yürürlüğe girdi. Karar, müteahhitleri memnun etmezken karara ilişkin bir eleştiri de CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu’dan geldi.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Karasu, “Tasfiye hakkı olmadan yapılacak tüm düzenlemeler yetersiz kalır” yorumunda bulundu.

Teklifin TBMM Genel Kurulu’nda görüşüldüğü dönemde de uyarılarda bulunduğunu belirten Karasu, “O gün iktidar milletvekilleri uyarılarımızı görmezden geldi. Ancak inşaat sektöründe yaşanan kriz görmezden gelinemeyecek kadar büyük. Yayımlanan kararla kamudan ihale alan müteahhitlere iflas yolu hazırlanıyor” ifadelerini kullandı.

İnşaat maliyetlerinde yaşanan artışa da dikkat çeken Karasu, “İnşaat maliyetlerine baktığımızda yüzde 450 düzeyinde artan girdi kalemleri görüyoruz. 2022’de de bu şekilde devam edeceği bölgemizde yaşanan gerilimlerden öngörülüyorken belirli bir aralık için verilen fiyat farkı yangına bir kova su dökmeye benziyor. İktidar diğer tüm sorunlarda yaptığını inşaat sektörüne de yapıyor. Sorunun varlığından haberdar ama sorunun çözümü için gerekli adımları atmıyor. Bu da yaşanan krizi derinleştiriyor” dedi.

SEKTÖRÜN ESAS SAHİPLERİ CAN ÇEKİŞİYOR

Müteahhitlerin beklentileriyle iktidarın fiyat farkı kararı arasında uçurum olduğunu kaydeden Karasu, “İlk olarak hiç vakit kaybedilmeden tasfiye hakkının tanınması gerekiyor. Daha sonra fiyat farkı düzenlemesinin 2021 yılının tamamını kapsaması ve yine aynı şekilde girdi maliyetlerinde piyasa fiyatları ile TÜİK endeksi eşitlenene kadar fiyat fark ödemelerinin revize edilmesi gerekiyor. İktidar sektörü kurtarmak istiyorsa bu adımları bir an önce atmalı. İktidar eliyle her gün büyüyen, dolar garantili iş alan, kamu ihale kanuna dahi tabi olmayan yandaş müteahhitlerin keyfi yerinde ama böyle giderse on binlerce küçük müteahhit iflas edecek. Sadece müteahhitler de değil alt taşeron iflas edecek, tedarikçi iflas edecek, sektörde çalışanlar iş bulamayacak” ifadelerini kullandı.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER