Gündem

İSMAİL HOCA “ÖMÜR DEDİĞİN”DE SİVAS’I ANLATTI

Sivas’ın yetiştirdiği önemli değerlerden birisi olan  Eğitimci, Folklor Araştırmacısı – Yazar İsmail Hakkı Acar TRT Haber’in sevilen programları arasında yer alan “Ömür Dediğin”e konuk oldu.

İSMAİL HOCA “ÖMÜR DEDİĞİN”DE SİVAS’I ANLATTI
17-12-2023 11:52
SİVAS

Hay­rul­lah AĞKAŞ

TRT Haber’in se­vi­len prog­ram­la­rı ara­sın­da yer alan “Ömür De­di­ğin”in dünkü ko­nu­ğu Sivas’ın ye­tiş­tir­di­ği önem­li de­ğer­ler­den bi­ri­si olan  Eği­tim­ci, Folk­lor Araş­tır­ma­cı­sı – Yazar İsmail Hakkı Acar oldu.

Aslen Za­ra­lı olan ve çok sa­yı­da ismin ye­tiş­me­si­ne kat­kı­da bu­lu­nan Acar, prog­ram­da yaşam hi­ka­ye­si­nin yanı sıra, yaz­dı­ğı ki­tap­lar, Sivas’ın kül­tü­rü ve ta­ri­hi ya­pı­la­rı hak­kın­da da önem­li bil­gi­ler verdi.



Su­nu­cu­lu­ğu­nu ve yö­net­men­li­ği­ni hem­şeh­ri­miz Ze­li­ha İlhan Doy­muş’un yap­tı­ğı prog­ram büyük be­ğe­ni top­la­dı.

Prog­ra­mın önü­müz­de­ki gün­ler­de TRT Haber’in in­ter­net si­te­sin­den ve Yo­uTu­be he­sa­bın­dan ya­yın­lan­ma­sı bek­le­ni­yor.


İSMAİL HAKKI ACAR KİMDİR?

01.04.1947 Sivas/Zara do­ğum­lu. İlko­ku­lu Zara Gazi İlko­ku­lu'nda, or­ta­oku­lun ilk iki yı­lı­nı Zara Or­ta­oku­lu'nda ba­ba­sı­nın me­mu­ri­ye­ti do­la­yı­sıy­la son yı­lı­nı da Su­şeh­ri Or­ta­oku­lu'nda okudu. 1965 Sivas Öğ­ret­men Okulu me­zu­nu. Kırk­la­re­li’nin Ko­ca­tar­la kö­yün­de üç ay öğ­ret­men­lik yap­tık­tan sonra ek kon­ten­jan­dan Ba­lı­ke­sir Ne­ca­ti Eği­tim Ens­ti­tü­sü Ede­bi­yat Öğ­ret­men­li­ği Bö­lü­mü'ne girdi. Böy­le­ce 1967 yı­lın­da Ede­bi­yat Öğ­ret­me­ni ola­rak mes­le­ği­ne baş­la­mış oldu. Üç yıl Kas­ta­mo­nu İmam Hatip Li­se­si'nde ça­lış­tık­tan sonra 1970 yı­lın­da, za­ma­nın Ada­let Ba­ka­nı ve Sivas Mil­let­ve­ki­li, aslen de Za­ra­lı olan Yusuf Ziya Önder ta­ra­fın­dan Zara Li­se­si'ni açmak üzere Zara’da gö­rev­len­di­ril­me­siy­le öğ­ret­men­lik yap­ma­ya baş­la­dı. 1970 yı­lın­da Zara Li­se­si'ne atan­dı. 1977 yı­lı­na kadar Ede­bi­yat Öğ­ret­men­li­ği, Lise müdür baş­yar­dım­cı­lı­ğı, Or­ta­okul Mü­dür­lü­ğü ve Millî Eği­tim Mü­dür­lü­ğü yap­tık­tan sonra 1977- 1980 yıl­la­rı ara­sın­da da üç yıl Al­man­ya’da Münih Türk Okulu'nda öğ­ret­men­lik yaptı. 1985 yı­lın­da Sivas Sel­çuk Ana­do­lu Li­se­si ku­ru­cu mü­dür­lü­ğün­de bu­lun­du, aynı yıl tek­rar Zara'ya İlçe Milli Eği­tim Mü­dü­rü ola­rak gö­rev­len­di­ril­di. 1992 yı­lı­na kadar bu gö­rev­de kal­dık­tan sonra aynı yıl Sivas Gazi Li­se­si Mü­dür­lü­ğü­ne atan­dı. 1996 yı­lın­da emek­li­ye ay­rıl­dı. Sivas Ko­le­ji Mü­dür­lü­ğü­nü ve Sivas Bil Ders­ha­ne­si Eği­tim Da­nış­man­lı­ğı­nı yaptı. Sivas'ta sınıf öğ­ret­men­li­ğin­den Milli Eği­tim Mü­dür­lü­ğü'ne kadar milli eği­ti­min bütün ka­de­me­le­rin­de 29 yıl görev yaptı. Sivas Va­li­li­ği Kül­tür ve Sa­na­te­vi Halk Kül­tü­rü ko­mis­yo­nun­da ça­lış­ma­lar­da bu­lun­du.


Editor : Hayrullah Ağkaş
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER