Gündem

Sivas Tarım Müdürlüğü Teyakkuzda! Çiftçileri Uyardı!

Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, üreticiler sarı pas hastalığına ilişkin uyarıldı.

Sivas Tarım Müdürlüğü Teyakkuzda! Çiftçileri Uyardı!
08-05-2024 11:10
SİVAS

Sevda ÇİFTÇİ 

Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, hububat ekili alanlarda kontrollerin yapıldığına dikkat çekildi.

Sarı pas hastalığına ilişkin üreticilerin uyarıldığı açıklamada; şu ifadelere yer verildi:

“İlimizde nisan ayının kurak geçmesinin ardından, son günlerde yağan yağmurlar hububat alanlarında bitkilerin gelişimini, verim ve kaliteyi olumlu yönde etkileyecektir. Bu yağışlar toprak nemini bitkiler için yararlı düzeye getirmesi bakımından faydalıdır ancak tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz de küresel iklim değişikliğinin olumsuz yansımaları görmekteyiz. İlimizde de mart ve nisan aylarında yağması gereken yağışlar mayıs ayına kaydığı gözlemlenmiştir. Yağışla birlikte havaların ısınması ve rutubetin artması mantari hastalıklara zemin hazırlamaktadır. Bilindiği gibi 2023 yılında oluşan aşırı yağışlar nedeniyle hububat üretim alanlarında yoğun şekilde septoria, sarı pas gibi mantari hastalıklar epidemi yapmıştır.

Gerekli tedbirleri alarak zamanında ilaçlı mücadele yapanlar üretimde herhangi bir verim ve kalite kaybı yaşamazken, ilaçlı mücadeleyi zamanında yapmayanlar üretimde verim ve kalitede kaybına maruz kaldı.  Bu üretim sezonunda İl ve İlçe Müdürlüğümüzde görevli ekipler hububat alanlarında arazi kontrolleri yapmaktadır. Yağışların başlamasıyla birlikte mevcut durumda herhangi bir sıkıntı görülmemektedir. Ancak yağışların süreklilik arz etmesi halinde pas hastalığı oluşturması riski bulunmaktadır. Ülkemizde özellikle buğdayın en önemli hastalıklarından biri olan pas hastalığının en erken görüneni, ilimizde de çiftçiler tarafından kınacık olarak bilinen sarı pastır. Sarı pas hastalığı, ilkbaharla birlikte buğday, arpa, çavdar gibi hububatlarda görülür”

Sarı pas hastalığına karşı kimyasal mücadelenin  büyük önem taşıdığı ifade edilen açıklamada; “Kimyasal mücadele, ilk pas püsküllerinin görülmeye başlayıp, bitkinin üst tarafına doğru ilerlediği durumlarda üst yaprakların özellikle bayrak yaprağının hastalıkla bulaşmasını engellemek amacıyla yeşil aksam ilaçlaması şeklinde önerilmektedir. İlk ilaçlamadan sonra hastalığın seyrini dikkatle izlemek gerekir. Pas oluşumunun devam etmesi durumunda yapılacak ikinci bir ilaçlama çoğunlukla sorunu çözmektedir. Ancak iklim koşulları bazen ikinci ilaçlamaya rağmen hastalığın devam etmesine neden olmaktadır. Nem ve sıcaklığın sarı pas lehine olduğu ve hastalığın bir salgına dönüşme ihtimalinin görüldüğü durumlarda üçüncü bir ilaçlama da zorunlu hale gelebilir. Ancak hasat tarihine en geç 1 ay kala, bitki olgunlaşma dönemine girdiğinden dolayı ilaçlama yapılmamalıdır. Pas hastalığı görülen arazilerde; yapılacak ilaçlama çalışmalarında oluşacak zayiatın yüzde 2-5 arası olacağı, ilaçlama yapılmadığı takdirde bu zayiatın yüzde 70-80'lere ulaşabileceği öngörülmektedir.  Yağışların bu şekilde devamı halinde daha erken tespit ve etkin müdahale için ilimiz üreticilerinin hububat ekili tarlalarını sıklıkla kontrol etmesi ve muhtemel hastalıklara karşı hazırlıklı olması gerekmektedir. Hububat ekili tarlalarımızda hastalık ve zararlı kontrolleri devam etmekte olup, üretimin başından hasat dönemine kadar tüm tarımsal alanlarımız İl-İlçe Müdürlüklerimizdeki teknik personellerimiz tarafından takip edilmektedir. Tarımsal üretim alanlarınızda karşılaştığınız problemlerle ilgili müdürlüğümüzden teknik destek alabilirsiniz” ifadelerine yer verildi.


Editor : Hayrullah Ağkaş
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER