Hayrullah AĞKAŞ
Şeker pancarı üretiminde söz sahibi iller arasında yer alan ilimizde bu yıl yaklaşık 1,5 milyon ton rekolte bekleniyor; çiftçi ise yaklaşan hasat önce şeker pancar fiyatının açıklanmasını bekliyor.
Kangal Ziraat Odası Başkanı Basri Çoban, “Üreticimiz dört gözle şeker pancarı taban fiyatının açıklamasını bekliyor. 2021 yılında açıklanan taban fiyat 420 TL olarak belirlendi. Bu süreç pancar çiftçimize zarar ettirdi. O dönem eline geçen para, artan maliyetler karşısında pul olmuştu. 2021 yılı aralık ayında fabrikalar şeker üretimini tamamladı. Çiftçiden düşük fiyatla alınan şeker pancarından elde edilen şekerin fiyatı, 2022 yılı mart ayından sonra ciddi ölçüde arttı. Şeker pancarının tonu 420 liraya iken pancardan elde edilen küspe 1000 lirayı geçti. Bu yıl çiftçi ekim için istekli olmayınca TÜRKŞEKER 19 Ocak 2022 tarihinde 800 TL/ton olarak açıkladığı şeker pancarı avans fiyatını mart ayında ekim dönemi geldiğinde yüzde 25 artırarak ton fiyatını 1000 liraya çıkardı. Prim ve ek ödemelerle şeker pancarı avans fiyatı 1100 TL/ton olarak açıklandı. Çiftçimiz artık net taban fiyatının açıklanmasını bekliyor. Bu sefer pancarda verilecek taban fiyat ürünün geleceğini belirleyecek. Enerji, mazot ve gübre başta olmak üzere girdi maliyetleri göz önüne alındığında ve yine geçen yılın zararının karşılanması adına beklentimiz şeker pancarı fiyatının ton başına 1800 lira olarak açıklanması ve ödemelerin öne çekilmesidir” dedi.
Çiftçilere uygulanan kotanın da kaldırılması gerektiğini dile getiren Çoban, “Çiftçilerimize pancar ekiminde uygulanan kota kaldırılmalıdır. Çiftçimiz bu konuda rahatlatılmalıdır” diye konuştu.
Editor : Haberpanelim