Hayrullah AĞKAŞ
31 Mart’ta gerçekleştirilecek yerel seçimlere sayılı günler kala çalışmalarına devam eden MHP Sivas Belediye Başkan Adayı Reha Kars, katıldığı bir canlı yayın programında Sivas ile ilgili dikkat çekici açıklamalarda bulundu.
Mevcut belediye tarafından gerçekleştirilen bazı çalışmaları ele alan ve yanlış bulduğu çalışmaların altını çizen Kars, donanımının ve mesleğinin getirdiği tecrübelerle Sivas’ın sorunlarını nasıl çözeceklerini anlattı.
SİVAS'TA MUSLUKLARDAN ÇAMURLU SU AKTI
Sivas’ta yaşanan su sorununa değinen Kars, “Şu anda maalesef Sivas’ta su kıtlığı var. Kişi başı yıllık tüketim oranı 1000 litrenin altına düşmüş durumdayız. Daha bir buçuk yıl önce musluklarımızdan çamurlu su aktı. Herkes arıtmalarını değiştirmek zorunda kaldı. Ama bu bizim suçumuz değil, sizin suçunuz da değil. Bu, bu konuyla iştigal eden bunu öngörmek zorunda olan ve vaktinde zamanın da tedbirini önlemini almak zorunda olan yerel yönetim. Dolayısıyla burada bir öngörüsüzlük var. Hatta uyarılmış olmalarına rağmen de gerekli tedbiri zamanın da almamış olmak var. Dolayısıyla bana sorarsanız ortada bir suç var. Baraj zamanında da bağlanabilirdi. Yeraltı şehir şebeke tesisatında yüzde 45 oranında kayıp kaçak var. Kimse kusura bakmasın ben bunu israf olarak değerlendiriyorum. Şimdi dinimizce de israf eşittir haram. O zaman niçin yıllardan beri belediyemiz haram işliyor diye soruyorum ben vatandaşımıza. Birtakım bütçeden gereksiz harcamalar, fuzuli harcamalar yapılırken, neden bu yatırım altyapıya yapılmadı, neden bu yüzde 45 kayıp kaçağı engelleme yoluna gidilmedi, neden bu haram işlenmeye devam edildi diye ben soruyorum, lütfen halkımız da sorsun sorgulasın” dedi.
Şehir şebeke tesisatında dijital projesi olmadığını vurgulayan Kars, “Bir yerde patlak olduğunda belediyeden emekli olanlar aranıyor. Çok önemli bir bilgiyi daha paylaşmak istiyorum, şehir şebeke tesisatımızın maalesef dijital ortamda hali hazır da bir projesi yok. Bu çok önemli. Bir yerde patlak oluşuyor daha geçtiğimiz günlerde oldu. Eşme deşme yapılırken hala belediyeden emekli birkaç kişi var bunlar aranıyor ekipler tarafından, onların telefonda verdiği koordinatlar ile kazı yapılıyor” diye konuştu.
Belediyenin pandemiyi bahane gösterdiğini kaydeden Kars, “Pandemi madalyonun bir yüzüydü. Eğer madalyonun ters yüzünden bakacak olursanız ben olsam pandemiyi fırsat olarak değerlendirirdim. Bu dönemde caddelerde trafik akışı yokken, caddeler boşken, insanlar evlerine kapanmışken 3 tane jeoradar cihazı getirir bütün cadde ve sokakları taratır şehir şebeke tesisatının projesini arşivime alırdım. Esasen pandemi bir bahane değil fırsat zamanıydı. Sosyal belediyecilik anlamında da bir fırsat zamanıydı. Önceliğimiz kayıp kaçağı gidermek israfı dolayısıyla haramı engellemek olacak” dedi.
TARIM BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
Yenilenebilir enerji kaynakları hakkında açıklamalarda bunan Kars, “Özellikle yenilenebilir enerji alanları benim yüksek lisans alanım. Evet şehrimizde belediye tarafından yapılan GES projeleri var ama ben uygulama tarzı olarak bunun yanlış olduğunu değerlendiriyorum. İlk olarak GES’lerin tarım alanları üzerine yapılmasını yanlış buluyorum. Tarım bizim için çok daha önemli. Bunun farklı versiyonlarını kullanarak da o katma değeri yaratabilirsiniz. Hep söylenen bir şey var; 26 bin hanenin elektrik enerjisi karşılanacak bir kapasite. Şimdi GES’ler yani Güneş Enerji Sistemleri PV dediğimiz fotovoltaik sistemlerdir ve verimleri oldukça düşüklerdir. Yüzde 16-17 verimle çalışırlar. O yüzden verimleri düşük olduğu için kapasiteyi artırmak için çok fazla geniş alana ihtiyaç vardır. Oysaki bir enerji kaynağımız daha var o da RES dediğimiz Rüzgar Enerji Santralleri. Bunlar daha az yer kaplarlar. Biraz daha maliyeti yüksektir ama kaynak bulabilirsiniz. Bunun için de hibe destek projeleri var. Bu noktada biz şunu da ikinci olarak, 26 bin hanenin enerji kapasitesini karşılayacak da, bana bir tane hane gösterin diyorum hangi hanenin elektrik faturası şimdiye kadar düşük gelmiş. Böyle bir şey yok. Bizim buradaki amacımız ne? RES’lere yönelmek yani Rüzgar Enerji Santrallerini de şehrimize kazandırmak. Meraküm, Esentepe ve Kardeşler dağında. Çünkü rüzgar haritasında Sivas rüzgar potansiyeli bakımından oldukça iyi bir konumda. Bunu değerlendirmemiz lazım. Bunları da yaptığımız zaman belediye olarak bir kar elde ediyor muyuz? Ediyoruz. Peki bundan vatandaş nasıl bir kar sağlayacak? Biz buna ticarette trampa yöntemi dedik. Yani sağ cebimize giren bir meblağ var o zaman sol cebimden vatandaşıma bunu yansıtmalıyım. Bu hizmeti de şöyle dedik, kendimize kaynak oluşturduk. Bu kaynağı şehir içi ulaşımı ve suyu ucuzlatmakta kullanacağız” şeklinde ifadelere yer verdi.
DEPREME DAYANIKLI BİNALAR ZEMİN ETÜDÜNDEN GEÇİYOR
Sivas’taki imar sorunu ve çözümüne de değinen Reha Kars, “6 Şubat depreminde Sivas’ta özellikle zemin sıvılaşması olan yerler bu depremi fazlasıyla yaşadı. Sallanmayan da yoktu. Dolayısıyla literatürde ‘imar huzuru’ denen bir kavram var. Maalesef ki Sivas tarihinde bu imar huzuru hiçbir zaman sağlanamamış. Depreme dayanıklı binalar inşa etmenin temeli, zemin etüdünden geçiyor. Şimdi biz imarı veriyoruz ama eski dönemlerde yapılmış eski zemin etüt raporlarına göre oralara kat sayısı belirlemişiz ama bunu güncellememişiz. Bunların güncellenmesi gerekiyor. Maliyetten kaçmayıp fora kazık sistemiyle bina yapabiliyorsa 10 kat yapsın ama fore kazık yapmak istemiyorum diyorsa da o zaman da 3-4 kat yapsın. Olmaz diye bir şey yok ama hakkaniyete, helal ve haram kavramlarına uyduğu sürece. Bizim ilkemiz hem helal hem de yasal olacak. Bizim için bundan ötesi yok” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Editor : Hayrullah Ağkaş