Sağlık

Sahtesine Dikkat! Sağlığı Tehdit Ediyor

Sağlığa sayısız faydası olan zeytinyağı uzun süredir faydalarıyla değil sahteleriyle gündemdeki yerini koruyor. Çin'den ithal edilen 'zeytinyağı aroması' başka bitkisel yağlara katılarak 'taş baskı naturel zeytinyağı' görünümüyle satılıyor. Lokantalarda bu yağlarla yapılan yemeklerin tadı ve kokusu kesinlikle ayırt edilemezken sahte ürünler sağlığı da tehdit ediyor.

Sahtesine Dikkat! Sağlığı Tehdit Ediyor
27-07-2024 16:00
SİVAS

Yaklaşık 2 ay önce raflarda albenili bir ambalaj içinde, Tarım Bakanlığı’nın onayladığı bir yağ markası ‘Sızma Lezzetinde Aromalı Bitkisel Sıvı Yağ’, bir diğeri ise ‘Profesyonel Mutfakların Tercihi – Sızma Zeytinyağı Tadında ve Lezzetinde’ ibaresiyle ürünü satılmak üzere raflara konulmuştu. Uygun fiyatlı oluşu ile dikkat çeken ürün aslında bir zeytinyağı olmaktan çok uzak olup mutfaktaki, yemekteki bir zehir adeta.

Ancak son günlerdeki haberler bu tarz ‘sahte’ kategorisindeki yağların satışının bilinenden çok daha fazla olduğunu gösterdi. Bu yağların ev tüketiminden öte profesyonel mutfaklarda kullanılmak üzere üretilip piyasaya çok büyük miktarlarda sunulduğu tespit edildi.

Çin'den ithal edilen 'zeytinyağı aroması' başka bitkisel yağlara katılarak 'taş baskı naturel zeytinyağı' görünümüyle satılıyor. Lokantalarda bu yağlarla yapılan yemeklerin tadı ve kokusu kesinlikle ayırt edilemiyor.

TAKLİT VE TAĞŞİŞ BÜYÜK BOYUTLARDA

İstanbul Ticaret Borsası'nın (İTB) aylık 'Borsa Meydanında Sektörler Konuşuyor' toplantılarında son 1 yıldır çok büyük oranlarda yapılan zeytinyağında taklit ve tağşiş konuşuldu. İTB Meclis Başkanı Ahmet Bülent Kasap'ın açılış konuşmasıyla başlayan toplantıya, Uluslararası Zeytinyağı Konseyi İcra Direktörü Jaime Lillo Lopez video mesaj ile katıldı; Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Dr. Ersin Dilber, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Tan, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emre Uygun, TARİŞ Genel Müdürü Güngör Şarman da katıldı.

LOKANTALARIN KULLANDIKLARI YAĞLAR DENETLENMELİ

İstanbul Ticaret Borsası Meclis Üyesi Osman Berberoğlu, taklit ve tağşiş edilmiş zeytinyağının, ev dışı tüketim ve e-ticaret yoluyla tüketicilere çok daha kolay ulaştığına işaret etti. Berberoğlu, "Lokantalarda kullanılan yağların markasını, niteliğini, etiketini kimse sormuyor. Kim buralarda kullanılan yağlardan emin olabilir? Denetimsiz bir ortamda, kaygısız ve haklarından habersiz tüketiciye kaliteli yağ sunulmasını beklemek; maliyetlerle zorlanan işletmecilerden iyi niyet beklemek gerçekçi değil. Devlete de, sektöre de, tüketiciye de düşen çok daha fazla sorumluluk var" diyerek özellikle ev dışı tüketim noktalarının denetlenmesi gerektiğinin vurgusunu yaptı.

ZEYTİNYAĞI ESANSI GERÇEK YAĞDAN AYIRT EDİLEMİYOR

İTB Meclis Başkanı Ahmet Bülent Kasap, bu yağların Türkiye'de üretiminin devasa boyuta ulaştığını da rakamlarla anlattı: Yakın zamanda yurt dışındaki bir fuarda, bir Çinli firma Türkiye'ye 30 ton zeytinyağı aroması sattığını söyledi. 30 ton aroma ile kaç ton, zeytinyağı tadı ve kokusunda salata yağı üretilir? Ambalajlarına bakılırsa, aroma oranı binde 1 ile binde 3 oranında öneriliyor. Bu durumda sadece bir Çinli firmanın sattığı 30 ton aroma ile 10 ila 30 bin ton arasında 'zeytinyağı görünümlü yağ' üretilebilir.

ZEYTİNYAĞININ FİYATINA DİKKAT

Kasap, zeytinyağının raf fiyatının Avrupa'da ortalama 8-10 euro, Türkiye'de de 300 TL civarında olduğunu hatırlatarak, "İnternette litresi 90 liraya sızma ve üstelik 'taş baskı' ibaresiyle zeytinyağı satıldığını görürseniz, onun ne kadar zeytinyağı olduğunu tahmin edebilirsiniz. Piyasada satış kontrol mekanizması olmadığından bu mümkün olabiliyor" dedi.


Editor : Haber Merkezi
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER