Gündem

Sanayi Tesisleri Taşınmalı

6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 50 binin üzerinde kişinin ölmesine binlerce kişinin de yaralanmasına neden olan asrın felaketinin ardından gözler olası İstanbul depremine çevrildi. Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Marmara’da bulunan sanayi tesislerinin Anadolu’ya kaydırılması gerektiğini ifade ederek “Sanayi kuruluşları ve OSB’lerin Marmara dışına çıkartılması gerekir” dedi.

Sanayi Tesisleri Taşınmalı
28-03-2023 13:41

Adem Sabit NALBANT

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ilde can ve mal kayıplarına neden olan afetin ardından gözler beklenen İstanbul depremine çevrildi.

Türkiye ekonomisini ayakta tutan şehirlerin başında gelen Marmara Bölgesi’nde olabilecek bir depremin ülkenin siyasi ve ekonomik bağımsızlığını etkileyeceğini söyleyen Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, bölgede bulunan sanayi tesislerinin Anadolu’ya taşınması gerektiğinin altını çizdi.

Prof. Dr. Naci Görür, “İstanbul’da sanayi yerleşimi için de özel çalışma yapılmalı. Yakın çevre dahil çoğu sanayi kuruluşları ve OSB’lerin Marmara dışına çıkartılması gerekir” dedi.

Gaziantep ve Kahramanmaraş gibi sanayi kenti kabul edilen illerde ortaya çıkan gerçeklerin, sanayi yönünden de hiçbir hazırlık olmadığını gösterdiğini belirten Görür, “Hazırlanmak için 20 milyar dolardan kaçarsan 100 milyar dolar ödersin. Can kaybı da ayrı” dedi.

Olası Marmara Depremi’nin, Türkiye’nin ekonomik ve siyasi açıdan uzun yıllar kendini toparlayamayacağı bir sürece sürükleyeceğini belirten Görür,   “Biz soruyoruz. Bir kenti dirençli yapmak demek ekonomiyi deprem dirençli hale getirmek demek. TÜSİAD nerede, ticaret odaları nerede? Niye açıklamıyorlar? Depreme hazırlar mı? Tesisleri hazır mı? Bir gün biri de çıkıp 'dirençliyiz, şunu şunu yaptık' dedi mi? İstişare toplantısına katıldım TÜSİAD’ın. Öyle bir hazırlık yok. Tarih tekerrür ederse İstanbul’da da aynısı olacak. Başına gelecek olan belli. Burada daha kötü. Maraş ve Gaziantep’te sanayi yoğunluğu İstanbul’a göre daha az. Aynı şeyler burada olursa, Marmara Bölgesi’nde ekonominin çarkları durursa bölge çöker. Bu bölgenin çökmesi tüm Türkiye’nin çökmesi olur. Türkiye’de üretimin yarıdan çoğu bu bölgede. Bunları söylemek kehanet değil. Türkiye’nin ekonomik ve siyasi bağımsızlığı tehlikeye girer. Marmara Bölgesi’nin 10–15 sene çarklarının eski hızla dönemeyeceği bir durumu tasavvur edelim. Böyle bir durumda siyasi bağımsızlıktan da söz edemezsiniz. Marmara depremi olursa bu ülke belini kolay doğrultamaz” uyarısında bulundu.

AĞZIMIZDA TÜY BİTTİ

Kahramanmaraş merkezli depremler konusunda defalarca uyarılarda bulunduklarını aktaran Prof. Dr. Görür, “Memlekette Ticaret Bakanlığı ne yapıyor? Sorgulamak lazım. Salt bilimsel yorum yapıyoruz. Zarar sadece yıkım değil. Bu zararı eski duruma getirmek gerekecek ama siz ilerleyecek, çok daha ileri gidecektiniz. Depremle ilgilendiğimiz kentin bileşenleri olarak yapı stokuna özen gösterin. Bizim uyarılarımız geneldir. Değişmiyor. Depremin geleceğini yıllarca söyledik, ağzımızda tüy bitti. 6 Şubat’ta deprem oldu. Ben 3 Şubat’ta Osmaniye’de Kahramanmaraş’tan endişe ettiğimi söyledim. Bu nasıl bir iştir? 10 binlerce insanı ölüme mahkum ettik. Halk algılamış olsaydı bu olmazdı. Bizi sağır sultan duydu” dedi.

Görür; Türkiye’de deprem beklenen bölge ve illeri ise “Marmara, Erzincan, Bingöl – Karlıova, genel olarak Ege Bölgesi, İzmir– Antalya arası kıyı bölgeleri. Kayseri–Sivas–Erzincan’ın doğusu– Malatya’nın kuzeyi, İstanbul’da özellikle Avrupa yakası. Kıyılardan 10 kilometre içinde kalan alanlarda şiddetli hissedilecek” sözleriyle açıkladı.


Editor : Fatih Tabur
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER