Hayrullah AĞKAŞ
Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı 4 Eylül Sivas Kongresi'nin 105. yıl dönümü, Millî Mücadele karargâhı Sivas'ta yine coşkuyla kutlandı.
Sivas Kongresi’nin 105. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkan Vekili Celal Adan, Vali Yılmaz Şimşek, 5. Piyade Eğitim Tugay Komutanı P. Albay Cüneyt Mutlu ve Belediye Başkanı Adem Uzun, Atatürk Anıtına çelenk sundu.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, milletvekilleri, il protokolü, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda vatandaşın katıldığı çelenk sunum töreni saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile son buldu.
KONGRE TEMSİLİ OLARAK CANLANDIRILDI
Çelenk sunum programının ardından Atatürk ve Kongre Müzesine geçildi. Atatürk ve Kongre Müzesi'nde Sivas Devlet Tiyatrosu oyuncuları tarafından Sivas Kongresi temsili olarak canlandırıldı. Sivas Kongresi'nin temsili olarak canlandırılmasının ardından tören programına geçildi.
Kongre Müzesi yanında düzenlenen program saygı duruşunda bulunulmasının ardından okunan İstiklal Marşı ile başladı.
Belediye Başkanı Adem Uzun, Sivas Milletvekilleri Ahmet Özyürek ve Rukiye Toy birer konuşma yaparak Sivas Kongresi'nin önemini vurguladı.
DESTİCİ: ŞEHİTLERİMİZİ MİNNETLE YAD EDİYORUM”
Programda konuşan BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, “4 Eylül Sivas Kongremizin 105. yılının vatanımıza, milletimize ve Türk dünyasına bir kez daha hayırlı olmasını niyaz ediyorum. Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm şehitlerimizi, gazilerimizi rahmetle minnetle ve şükranla yad ediyorum. Mekanları cennet olsun” dedi.
ŞİMŞEK: ATATÜRK VE KONGRE DELEGELERİNİ RAHMETLE ANIYORUM
Destici’nin ardından konuşan Sivas Valisi Yılmaz Şimşek ise “Tarihi ve milli sorumluluğunu her zaman yerine getiren Sivas, bundan sonra da Anadolu’nun çarpan yüreği olarak her daim dimdik duracak, birliğimizin ve beraberliğimizin sarsılmaz kalesi olacaktır. Bundan sonra bize düşen görev aynı ruh ve inançla vatanımıza, bayrağımıza istiklalimize sahip çıkmak, birlik ve beraberliğimizden ödün vermeden her türlü zorluk karşısında mücadele ederek milli hedeflerimize ulaşmaktır. Sivas Kongresi’nin 105. yıl dönümünde Kurtuluş Savaşımızın başkomutanı, cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve kongre delegelerini saygı ve rahmetle bir kez daha anıyorum” ifadelerini kullandı.
ÖZEL: BİR ASIR ÖNCEKİ AZİMLE ÇALIŞIYORUZ
Sivas Kongresi’nin Türk milletinin bağımsızlığından asla vazgeçmeyeceğini dünyaya duyuran bir kongre olduğunu belirten CHP Genel Başkanı Özgür Özel de “Bir milletin kurutuluşunu hazırlayan kararların verildiği yer burasıdır.
105 yıl sonra bu tarihi mekânlarda bulunmanın mutluluğunu yaşıyorum. Yüreğinde vatan, millet bayrak ve Atatürk sevgisi olan Sivaslılarla birlikte olmaktan gurur duyuruyorum. Biraz önce çeşitli siyasi partilerin tarihi geçmişlerine yapılan atıflara katkı olarak buradan büyük bir onurla bir tarihi hatırlatma yapmak da ben istiyorum. Sivas Kongresi’nde Anadolu’daki işgale karşı mücadele veren tüm yapılar, birleştirilmiş ve Anadolu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti adı altında toplanmıştır.
Bu cemiyet İstiklal Savaşı’nın omurgasını oluşturan yapıdır ve bu yapı önümüzdeki süreçte bütün Anadolu’nun şahit olduğu bir kenetlenmeyi hayata geçirecek ve İstiklal Savaşı’nı kazanmamızı sağlayacak olan mücadeleyi başlatacak. Bu yapı Cumhuriyet’in kurulmasına giden yolda CHP adını alıp daha sonra CHP’ye dönüşecektir. 1927 yılında yapılan ve resmen 1’inci kongresi olarak açılan kongrede Mustafa Kemal Atatürk hem açılışta hem kongrede Büyük Nutuk’ta CHP’nin ilk kongresinin yapılmakta olan 1927 kongresi değil 4 Eylül 1919’da başlamış olan Sivas Kongresi olduğunu kayda geçirmiş ve Büyük Nutuk’unda yer vermiştir. Bu büyük gururla burada ilan etmek isterim ki, bizler bugünkü bütün adımlarımızı 105 yıl önceki Sivas’ta atılan adımlardan ilham alarak atmaya devam edeceğiz. Bir asır önceki azimle çalışıyoruz. Hedefimiz gelecek nesillere daha güçlü daha zengin daha özgür ve daha adil bir Türkiye’yi miras bırakmaktır.
Bu bizim tarihi sorumluluğumuzdur. Bizimle birlikte bu törenlere başkanlık eden Sayın Meclis Başkan Vekilimizin yönettiği pek çok oturuma iştirak etmiş ve onun oradaki söze ve milletin vekilini sözüne duyduğu saygıyı bir kez daha teyit ederek 8 gün boyunca 41 kişinin hiçbir süre kısıtlaması olmaksızın özgürce tartışmasının bir milli mücadelenin başlangıç fitilini ateşlediğini unutmayalım. Bu duygu ve düşüncelerle başta Atatürk olmak üzere Sivas Kongresi delegelerini minnetle anıyorum. Bu tarihi güne 105. yılında iştirak eden yüreğimdeki vatan, millet, bayrak ve Atatürk sevgisiyle selamlıyor, Türkiye Cumhuriyeti’nin birlik ve bütünlük halinde yüz yılları, bin yılları hep beraber yaşayacağına inancımla hepinizi saygıyla selamlıyorum” dedi.
Özel’in ardından konuşan TBMM AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler ise Sivas Kongresi’nin 105. yıl dönümünü kutladı.
ADAN: SİVAS; TARİHİN EN KESKİN DÖNEMECİNDE EN ÇETİN VAZİFEYİ ÜSTLENMİŞTİR
Programda son olarak TBMM Başkan Vekili Celal Adan konuştu.
Medeniyetler beşiği; ilimde, kültürde, sanatta, ticarette öncülük etmiş sultan şehir Sivas’ta bulunmanın kendisi için mutluluk kaynağı olduğunu söyleyen Adan, “Mertliğiyle tarih yazanların, Hakk aşığı ozanların şehri Sivas; Türk milletinin gözbebeğidir. Çünkü Sivas; tarihin en keskin dönemecinde, en çetin vazifeyi üstlenmiştir. 105 yıl önce bugün; bu milletin istiklâli ve istikbâli için bir haykırış yükselmiştir. Bu haykırış; bütün Anadolu ve Rumeli’nin sesidir. Bu toprağın evlatlarını, işgalcilere karşı topyekûn ayağa kalkmaya çağırmıştır. İşte o yiğit sesin yükseldiği yer; duvarlarında tarihimizin bir nabız gibi attığı bu şehirdir. Dünya Türklüğün üzerine çullanmış ve onu yere düşürmeye çalışırken; aziz milletimizin ayaklarının üzerinde durduğu yer, Sivas’tır. Bu kutlu belde, bu yiğit şehir; direnişin ve dirilişin diyarıdır.
Sivas Kongresi; şanlı tarihimizin altın vesikasıdır. Fakat onun ışıltısı, gelip geçici bir yaldız parlaklığı değildir. Bu tarihi hadisenin ışığı, halen yolumuzu aydınlatmaktadır. Sivas Kongresi’nde sergilenen kahramanlık ve kararlılık; bugün dahi yol haritamızı çizen cetvel, istikametimizi işaret eden pusuladır. Sivas; karşımızdan taarruz etmek ve arkamızdan hançerlemek isteyenlere unutulmaz bir cevap vermiştir. Türk’ün hürriyet sevdası, Sivas’ta çelikten bir iradeye dönüşmüştür. O irade, ihanetin karşısında sıradağlar gibi durmuş; işgalcinin, işbirlikçinin, mandacının, himayecinin alayına birden ‘Ya istiklâl ya ölüm’ diye haykırmıştır. Bağımsızlık için kendi canlarını feda eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları; 4 Eylül 1919 günü, saat 15’te adeta dirilmiş ve ayağa kalkmıştır. O gün Sivas Mekteb-i Sultanî’sinde buluşan 40 vatanperver, milli mücadelenin sönmeyen meşalesini tutuşturmuştur. Sivas’ta; bir işaret fişeği fırlatılmış, bir çoban ateşi yakılmıştır. Kavgayı; karşımızda birleşen yedi düvelin imkânı değil, bu mazlum ve asil milletin imanı kazanmıştır.
Anadolu’nun kolaylıkla çiğnenip yutulacak bir lokma değil, buna yeltenenlerin gırtlağına takılacak demirden bir leblebi olduğu ispat edilmiştir. Ateşi ve ihaneti gören milletin gözleri; fırtınalı günleri hafızasına bütün ayrıntılarıyla nakşetmiştir. O gün millet için çarpışanlar da, zillet içinde debelenenler de asla unutulmamıştır. O gün mücadele verenlerin alın teri, göz nuru ve temiz kanları; bağımsız cumhuriyetin temel harcı olmuştur. O gün Sivas’ta ortaya konan mert çıkış; Türkiye Yüzyılı’nın ufuk çizgisi olmaya devam etmektedir. Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarından devraldığımız 2000 yıllık kutlu Türk devletine halel gelmeyecek ve gelecek nesillere emanet salimen aktarılacaktır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk gençliğine hitabında belirttiği gibi ‘dahilî ve haricî bedhahlar’, işin sonundan bedbaht olacaktır. Türkiye Cumhuriyeti ise ilelebet payidar kalacaktır” ifadelerine yer verdi.
Kutlama programı protokol konuşmalarının ardından Devlet Halk Dansları Topluluğu tarafından sunulan halk oyunları gösterisi ile sona erdi.
Editor : Hayrullah Ağkaş
SİNAN GÖLBAŞI 3 ay önce