Gündem

SBTÜ Yatırıma Önayak Oldu

SBTÜ Yatırıma Önayak Oldu

SBTÜ Yatırıma Önayak Oldu
16-01-2023 07:00


Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin girişimi ile Orgaomineral Gübre Üretim Fabrikası kurulacak. Fabrikanın temelinin önümüzdeki günlerde atılacağını müjdeleyen Rektör Prof. Dr. Mehmet Kul, ülkemizin  gübrede dışa bağımlılığının  azalacağını belirterek  “Fabrika 20 milyon Euro bütçeyle kurulacak ve bin 200 kişiye istihdam imkânı sunulacak. Yılda 90 bin ton üretim yapılabilecek. Yatırımcı firmamızın Sivas’ı tercih etmesi için Demirağ OSB’nin imkanlarını, Sivas’ın ulaşım ve ürün dağıtım noktasında merkezde olduğunu, Ar-Ge noktasında vereceğimiz desteği anlattık. Firma da gayet olumlu buldu ve Demirağ OSB’de yerini aldı” dedi. 

Fatih TABUR 

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul, yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi. 

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin bölünme olmaksızın sıfırdan kurulan bir devlet üniversitesi olduğunu ifade eden Rektör Kul; “Üniversitemiz kurulduğu günden beri savunma sanayi ve tarım bilimleri alanında ihtisaslaşmaktadır. Bu doğrultuda da birçok projemiz var. Orgaomineral Gübre Üretim Fabrikası Projesi, İleri Alaşımlar Üretim Merkezi Projesi ve Seramik Eklemeli İmalat Merkezi Projesi üretime yönelik, şehre değer katmaya yönelik geliştirdiğimiz vizyon projelerimizin başında yer alıyor” ifadelerine yer verdi.

20 MİLYON EURO’LUK YATIRIM

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin girişimi ile kurulacak olan Orgaomineral Gübre Üretim Fabrikasına ilişkin bilgi veren Rektör Kul; “Ülkemiz gübre konusunda yüzde 100 dışa bağımlı. Gübre çiftçiler için zaruri bir ihtiyaç halini aldı. Yurt dışından ithal edilen ürünlerde toprakta zarar verme boyutu da ortaya çıkıyor. Orgaomineral Gübre Üretim projemizde üretilen gübre doğal yollardan elde edilecek. Yani toprağa da zarar vermeyecek. Önümüzdeki günlerde temeli atılacak olan Orgaomineral Gübre Üretim Fabrikası 20 milyon Euro bütçeyle kurulacak ve bin 200 kişiye istihdam imkânı sunulacak. Yılda 90 bin ton üretim yapılabilecek. Yani temelde Sivas kazanmış olacak. Yatırımcı firmamızın Sivas’ı tercih etmesi için Demirağ OSB’nin imkanlarını, Sivas’ın ulaşım ve ürün dağıtım noktasında merkezde olduğunu, Ar-Ge noktasında vereceğimiz desteği anlattık. Firma da gayet olumlu buldu ve Demirağ OSB’de yerini aldı” şeklinde konuştu.

SEKTÖRÜN İHTİYAÇ DUYDUĞU METAL TOZLAR BU MERKEZDE ÜRETİLİYOR

SBTÜ İleri Alaşımlar Üretim Merkezi'nde yürütülen çalışmalara değinen Rektör Kul; “Merkezimiz, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ‘Cazibe Merkezleri Destekleme Programı’ kapsamında sağlanan 6 milyon 250 bin liralık fonla kuruldu. Sivas Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan merkezimizde, başta savunma sanayisi olmak üzere, havacılık endüstrisi ve medikal sektörün ihtiyaç duyduğu titanyum, demir, bor, nikel ve kobalt esaslı alaşımların katı formlarda ve metal toz halinde üretimi başarıyla gerçekleştirildi. Saha ziyaretleri ve savunma şirketleriyle yaptığımız görüşmelerde eklemeli imalatın en önemli problemlerinden birinin toz metal olduğunu gördük. Biz de bu problemi çözmek amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Cazibe Merkezleri Destekleme Programı'na başvurduk ve projemize 2020'de 6 milyon 250 bin liralık bir fon sağlanmasının ardından çalışmalara başladık” açıklamasında bulundu. 

METAL TOZLARA CİDDİ TALEP VAR

İleri Alaşımlar Üretim Merkezinde gerçekleştirilen üretimlerinden çok kaliteli sonuçlar aldıklarını belirten SBTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul; "Elde edilen ürünler özel sektörle paylaşıldığında çok heyecanlandılar. Hatta İstanbul'dan bir iş adamı geldi ve 2 tonluk siparişi hemen vermek istediğini belirtti. Bununla alakalı çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca sadece savunma sanayisinde değil medikal sanayisinde de eklemeli imalat kullanılıyor. Yani medikal sektörün ihtiyaç duyduğu ham maddeler de burada üretilmiş olacak. Ayrıca bu şirketler vasıtasıyla ihracat da gerçekleştirilmiş olacak. Mesela bu üretilen metal tozların 1 kilogramı yaklaşık 450 euro. Tesisteki cihazlar 25 kilogram kapasitelidir. Dolayısıyla her seferde yüksek katma değer sağlayacak bir üretim kapasitesine sahibiz" ifadelerine yer verdi.

SBTÜ TÜRKİYE’DE BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRİYOR

Seramik Eklemeli İmalat Merkezi projesiyle Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiklerini kaydeden Rektör Prof. Dr. Mehmet Kul; “Ülkemizde henüz 3D seramik yazıcı yoktur. Söz konusu bu yazıcı otomotiv, haberleşme, taşımacılık, enerji ve savunma başta olmak üzere birçok alanda sıkça kullanılıyor. Seramiklerin yüksek mekanik özellikleri, kimyasal kararlılık, biyo uyumluluk, yüksek sıcaklık dayanımı, aşınma ve korozyona dirençli olmaları gibi üstün özellikleri vardır. Seramik Eklemeli İmalat Merkezi projemizle eklemeli imalat ileri seramik sektörü için eğitim-öğretim ve araştırma altyapısı kurulması, medikal sektörlerdeki birçok uygulama için geleneksel üretim yöntemi ile üretilemeyen veya üretimi zor olan ileri seramik malzemelerin üretiminin araştırılması ve geliştirilmesi, Türkiye’de ileri seramik malzeme üretimi ve kullanımı ile ilgili olan teknolojik açığın kapatılmasına yardımcı olunması ve hızlı prototip üretimi konularında çalışmalar yapılacak” şeklinde konuştu.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER