Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertan Mahir Korkmaz biyoçeşitlilik kaybı, zararlı kontrolü ve iklim değişikliğinin yerel organizma popülasyonları üzerindeki etkileri gibi kritik sorunları ele alacak olan "CA23122 - Utilizing 10,000 genomes of European Lepidoptera (10kLepGenomes)" başlıklı bir COST Aksiyonu’na dâhil oldu.
Üniversiteden yapılan açıklamada Prof. Dr. Korkmaz’ın bu projede yer alarak Avrupa'da yayılış sergileyen Lepidoptera takımına (kelebekler ve güveler) ait üyelerden 10.000 genom verisinin üretilmesinde ve derinlemesine incelenmesinde önemli katkılarda bulunacağı belirtildi.
Üniversiteden yapılan açıklamada; “Bu proje gönüllü araştırmacılar, uzman topluluklar ve genetik bilimciler arasında iş birliğini teşvik ederek önemli bir örnek oluşturacaktır. Prof. Dr. Korkmaz’ın bu projedeki rolü, genç araştırmacılar için ilham verici olmasının yanı sıra bilim dünyasına da önemli katkılarda bulunma fırsatı sunmaktadır. Biyoçeşitliliğin korunmasına yönelik yürütülen bu projede hocamıza başarılar diliyor, kendisini kutluyoruz” denildi.
Projede yürütülecek çalışmalara dair konuşan Prof. Dr. Korkmaz ise “10kLepGenomes projesi, genç araştırmacılar için workshop ve eğitim kursları düzenleyerek genetik verilerin kullanımını artırmayı ve ilgili paydaşları bir araya getirmeyi amaçlıyor. Bu çerçevede, çalışma grupları, referans genom ve popülasyon genomiği seviyesinde en iyi uygulamaları geliştirmekle kalmayacak, aynı zamanda genetik bilgi uygulamalarını belirleyerek alana yönelik yenilikçi öneriler sunacaktır” ifadelerine yer verdi.
Editor : Erdem TAHILLIOĞLU