Gündem

ŞEKER FABRiKASI AÇMIYORSANIZ PANCAR KOTASINI YÜKSELTİN

ŞEKER FABRiKASI AÇMIYORSANIZ PANCAR KOTASINI YÜKSELTİN

ŞEKER FABRiKASI AÇMIYORSANIZ PANCAR KOTASINI YÜKSELTİN
28-04-2017 06:00


YUNUS BUDAKTAŞ

Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, Turhal Şeker Fabrikasının çiftçileri yanlış yönlendirmesi nedeniyle yaklaşık 100 çiftçinin mağdur olduğunu söyledi. Çetindağ, yetkililerin mağdur olan bu çiftçilerle ilgilenmesini istediklerini belirterek, " Çiftçiler, odamıza gelerek yaşanan sıkıntıyı anlattılar. ´Bize 1 yıl önceden verilen bilgilerde yaklaşık bir kota söylediler. Bizde ona göre arazilerimizi hazırladık. Gübrelerimizi aldık, ilaçlarımızı aldık, arazimi hazırladık. Tam hazırlığımız bitti bize geçen yıl kotayı %10 oranında aştığımız için kotayı kısıtladılar. Bize ilk başta söyledikleri gibi olmadı hiçbir şey. Biz şu anda mağdur olduk."dediler. Konuyla ilgili yaptığımız görüşmelerde bana da bu durumun bakanlık uygulaması olduğu söylendi."dedi
ÇİFTÇİLERİN KOTA
SORUNUNU
ÇÖZMEK LAZIM
Çiftçilerin kota probleminin çözülmesi gerektiğini ifade eden Çatindağ, "Biz şunu istiyoruz. Çiftçilerimizle önceden görüşülerek kotayla ilgili bilgilerin verilmesini istiyoruz. Kotayı ne oranda aşabilecekleri çiftçilere iyice anlatılmalı. Sivas´ta yaklaşık 854 bin ton pancar üretimi var. Bu ne demek? Bu; Tokat, Malatya, Kayseri ve Erzincan´ın toplam beşte biri oranında Sivas Pancar üretiyor demektir. Yaklaşık iki şeker fabrikasının ihtiyacını karşılayacak tonajda pancar üretiyoruz. Madem şehrimize şeker fabrikası kurulmuyor o zaman kotayı artırın. Şeker fabrikası olmaması nedeniyle mağdur olan çiftçilerimiz en azından kotadan faydalanabilsin. Şehrimizde pek çok baraj yapılıyor. Buna bağlı olarak da sulu tarım alanları artıyor. Bırakın da şeker fabrikasının olmamasında doğan sorunu kotadan dolayı giderelim. Sivasımıza kotadan en üst sınırdan verilmesini istiyoruz."diye konuştu.
ÇİFTÇİLER YANLIŞ
BİLGİLENDİRİLİYOR
Çiftçilerin yanlış bildirildiğini ifade eden Çetindağ, bunun sonucunda da çiftçilerin ciddi anlamda maddi zarara uğradığını söyledi. Çetindağ, "Turhal Şeker Fabrikasıyla ilgili çiftçilerimizin bir mağduriyeti var. Kota konusunda sorun yaşıyorlar. Tokat Turhal Şeker Fabrikası, ilk önce çiftçilerimizle görüşerek geçen yıl ki şeker pancarı kotasının artırılacağını söylüyor. Ne kadar ekim yapabilecekleri anlatılıyor. Buna göre de çiftçilerimiz ekim yapabilmek için borçlanıyorlar. Turhal Şeker Fabrikasından söylenen söze göre gübre alıyorlar, arazilerini hazırlıyorlar. Fakat daha sonra Turhal Şeker Fabrikası kotayı kısıtlama kararı alıyor. Kotanın kısıtlanmasıyla birlikte yaklaşık 100 çiftçimiz de mağdur oluyor."şeklinde konuştu.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER