Sağlık

Sgk’ya Çağrı! Hakkımızı İstiyoruz

Meslek hakkı ve reçete başı sabit bir hizmet bedelinin gözlükçülere de verilmesi gerektiğini vurgulayan 20. Bölge Kuzeydoğu Optisyen Gözlükçüler Odası Başkanı Taylan Küçüker, “Cam çerçeve fiyatları özellikle işçilik bedelleri güncellenmelidir. Türk Optisyen Gözlükçüler Birliği olarak SGK ile tıpkı eczanelerde olduğu gibi protokol imzalamak istiyoruz. Amacımız bireylerin ve toplum sağlığının korunması, kamu zararının önlenmesidir” dedi.

Sgk’ya Çağrı! Hakkımızı İstiyoruz
01-02-2024 14:55
SİVAS

Erkan YILDIZ

20. Bölge Kuzeydoğu Optisyen Gözlükçüler Odası Başkanı Taylan Küçüker, “Bir gözlüğün yapımı majistral bir ilaçtan farklı değildir. Gözlükçülük bir formasyon mesleğidir. Cam ve çerçeveden meslek bilgimizi de katarak laboratuvarda hastaya hekim reçetesine göre, özel hastanın görme kusurunu düzelten gözlüğü yapıyoruz” dedi.

Gözlükçülerin de eczacılar gibi Sağlık Bakanlığının gözetim ve denetiminde çalıştığını kaydeden Küçüker, “Eczacıların da gözlükçülerin de özel meslek kanunları vardır. Her iki meslekte de meslek mensubu Üniversitelerden mezun oluyor. Her iki meslek grubunun oda birliği var. Sağlık alanında geri ödeme sistemindeler. Hastalara sağlık danışmanlığı hizmeti, gözlüklerine iki sene garanti ve servis hizmeti sunuyoruz. Üniversite bir meslek için meslek bilgilerini öğretir, mezuniyetinde de bu bilgileri icra etmesi için diploma verir. Dolayısıyla her meslekte olduğu gibi yaptığımız, işçilik ve hizmetler için bir meslek hakkı istemek en doğal hakkımızdır” ifadelerini kullandı.

Küçüker, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“SGK’ya 36-50 TL sattığımız cam, meslek bilgimizi katarak 150-500 Bin TL, yüksek teknolojik cam kesme makinelerde gözlük çerçevesine tespit etme işleminden camdan elde ettiğimiz kar SUT da işçilik ve hizmetler dâhil diye fiyatlandırılmaktadır. Ancak bu işçilik bedelleri, cam çerçeve ödemeleri, çok küçük rakamlarda kalmıştır. Kamu imkânlarına göre güncellenmelidir. Bu bedel bu işçilik hizmetinin karşılığı değildir. Bu rakamlar günün şartlarına göre güncellenmelidir. Ayrıca gözlük camının çerçeve tespiti ile iş kalmıyor, verdiğimiz hizmetler arasında sağlık danışmanlığı var. Bunun içinde bir ücret almıyoruz.

Hastanın gözlüğü ile ilgili, görme kusuru, camları, çerçevesi, çerçeve cam seçimi, cam ve çerçevenin nasıl kullanılacağı, camın teknik kimyasal özelikleri, camların. Çerçeveye tespit edilirken görmenin optik merkezden sağlanması, pupilla mesafelerinin ve montaj yükseklikleri, burada yazmaya ve saymaya kalksak sayfalar dolduracak bir dizi sağlık danışmanlığı hizmeti ve uygulaması yapıyoruz.

Tıpkı eczanelerde olduğu gibi reçetelerin medula optik provizyon sistemi üzerinden hak ediş onaylarını alıyoruz. Reçeteleri, reçete kayıt defterine düzenli kayıt ediyoruz. Bu kazanç üzerinden vergi veriyoruz, çalışanlarımıza istihdam sağlıyoruz. Geçimizi temin ediyoruz. Eczacılar gibi meslek hakkı dışında, reçete başı sabit bir hizmet bedelinin gözlükçülere de verilmesi gerekir.”

Meslek hakkı ve reçete başı sabit bir hizmet bedelinin gözlükçülere de verilmesi gerektiğini vurgulayan 20. Bölge Kuzeydoğu Optisyen Gözlükçüler Odası Başkanı Taylan Küçüker, “Cam çerçeve fiyatları özellikle işçilik bedelleri güncellenmelidir. Türk Optisyen Gözlükçüler Birliği olarak SGK ile tıpkı eczanelerde olduğu gibi protokol imzalamak istiyoruz. Amacımız bireylerin ve toplum sağlığının korunması, kamu zararının önlenmesidir. Meslek örgütümüzün statüsü dernekken sözleşmelerde dernek onayını kabul eden SGK’nın odaların sözleşme onayını kabul etmemesini konuyu diyalogla çözmek yerine yargıya taşımasını anlamakta güçlük çekiyoruz” diye konuştu.


Editor : Hayrullah Ağkaş
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER