Sağlık

Sıcaklıklar Arttı Aman Dikkat!

XX. Bölge Kuzeydoğu Optisyen Gözlükçüler Odası Başkanı Taylan Küçüker sıcakların artmasıyla beraber oluşabilecek güneş çarpmasına karşı halkı uyardı. Güneşten korunmak için bir dizi öneri sunan Küçüker, Sağlık Bakanlığı’nın güneşten korunmak için verdiği önerilerin dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

Sıcaklıklar Arttı Aman Dikkat!
05-07-2023 12:45
SİVAS

Sevda ÇİFTÇİ 

XX. Bölge Kuzeydoğu Optisyen Gözlükçüler Odası Başkanı Taylan Küçüker, artan sıcaklıklarla beraber halkı oluşabilecek güneş çarpmasına karşı halkı tedbirli olma konusunda uyardı.

Sağlık Bakanlığı’nın güneşten korunmak için söylediği önerilerin dikkate alınması gerektiğini söyleyen Küçüker, “Sağlık Bakanlığı, Sağlığın Geliştirilmesi Genel müdürlüğü resmi sosyal medya hesabından, değişik tarihlerde halk sağlığını korumak, sağlık okuryazarlığını artırmak amacıyla ,”Güneş çarpması” ile ilgili kısa bir paylaşımda bulundu. Video ’da Güneş çarpmasına dikkat! ,Bol su tüketin, Güneş ışınlarının dik açıyla geldiği saatlerde güneşe çıkmayın, güneşe çıkarken kenarlıklı şapka ve gözlük takın. Mevsime uygun terlemeyen açık renkli giysiler giyin. Çocuk arabalarının güneşliklerini kullanmayı ihmal etmeyin uyarıları yer aldı. Sağlık okuryazarlığının düşük seviyelerinde olduğu ülkemizde Sağlık Bakanlığımızın bu ve benzeri çalışmalarını çok yararlı buluyor ve destekliyoruz” dedi.

Güneş çarpmasından korunmak için vatandaşlara tavsiyelerini sıralayan Başkan Küçüker, “Güneş Dünyamızdan 150 milyon km uzaktadır. Isı, ışık ve UV radyasyonu yayar. Isı ve ışık dünyamızda yaşayan milyonlarca canlının yaşam kaynağıdır ve D vitamini yapılımını temin eder. Çocuklar giyinik olarak haftada 2 saat, çıplak olarak haftada yarım saat güneşlenmelidir” ifadelerini kullandı.

GÖREMEYİZ ANCAK, ZARARLI ETKİLERİNİ GÖZLEMLEYEBİLİRİZ

UV ışınları hakkında da bilgi veren Küçüker, “kısa dalga UV ışınları enerji bakımından daha yüklüdür. Canlı dokular için son derece zararlıdır ve zamanından önce yaşlanmasına sebep olur. Güneş ışınlarının çok az bir kısmını görebiliriz (400-700nm-Bir nanometre milimetrenin milyonda bir büyüklüğünü ifade eder). UV radyasyon güneş ışınlarının %5'ini oluşturmasına rağmen çok tehlikelidir. Radyasyonu gözlerimizle göremeyiz ve hissedemeyiz ancak zararlı etkilerini gözlemleyebiliriz. Güneş ışınları, bulutlardan, sisten ve pustan rahatlıkla nüfuz eder. UV radyasyonunun zararları kümülatiftir. Ozon tabakasının %20 oranında kalınlığını muhtemelen kaybetmeye devam ettiği haber verilmektedir. Ozon tabakasındaki bu kalınlık kaybı, Dünya yüzeyinde UVR’ye maruz kalma miktarını arttıracak ve bunun sonucunda birçok Göz Hastalıklarının artmasına ve Sağlık Bakımı Masraflarının yükselmesine sebep olunacaktır. Bu bakımdan UVR’ye maruz kalan popülasyonlar bir toplum sağlığı konusu olmaktadır” dedi.

MECBUR KALMADIKÇA DIŞARI ÇIKMAYIN

Küçüker, güneş çarpmasından korunmak için tavsiyelerine şöyle devam etti:

“Güneş ışınlarının dik geldiği öğle saatlerinde mecbur kalmadıkça dışarı çıkmayın. Günün en sıcak saatlerinde (10.00-16.00) mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamalıdır. Dışarıda çalışması gerekenler mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık su ve sulu gıdalar almaya dikkat etmelidirler. Dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli. Geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giyilmeli ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan uluslararası standartlara uygun olarak üretilmiş güneş gözlüğü kullanılmalıdır.”

Sivasİrade


Editor : Elif Elmalı
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER