Adem Sabit NALBANT
Vali Dr. Yılmaz Şimşek, merkeze bağlı Tahtıkement köyünü ziyaret etti. Köyde ilk olarak Kangal Akkaraman koyunu üreticiliği yapan ve 950 adet küçükbaş hayvanı bulunan Mehmet Yalçın'a uğrayan Vali Şimşek, üreticiyi tebrik ederek kolaylıklar diledi.
Vali Şimşek, daha sonra Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Tarla Günü Etkinliği'ne katıldı. Burada traktöre binerek ve tırpanla hasat yapan Vali Şimşek, üreticilere bol kazançlar diledi.
SİVAS, TARIM ALANINDA BÖLGEDE ÖNEMLİ BİR KONUMA SAHİP
Burada bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız, Sivas'ın bölgede hayvancılık ve tarım açısından önemli bir il olduğunu ifade ederek “Bizim yaklaşık 1 milyona yakın küçükbaş, 420 bin büyükbaş hayvanımız var. Dolayısıyla bu hayvancılıkta maliyetin büyük bir kısmını yem maliyeti oluşturuyor. Biz üreticilerimizdeki maliyeti yüzde 20-30'lara çekmek amacıyla böyle bir proje yaptık. Bu projemizin asıl amacı kaba yem ihtiyacının karşılanması aynı zamanda meralarımızdaki otlatma baskının azaltılması asıl amacımız. 600 çiftçimize tohum dağıtımını gerçekleştirdik. Yaklaşık 10 bin hektar alanda ekim gerçekleştirdik. Bu parselde onlardan bir tanesi. Hasat olgunluğuna geldi şu anda burada sizinle birlikte hasadına başlayacağız. 2022 yılı İnşallah bereketli bir yıl olur” dedi.
ÇİFTÇİLERİMİZE BOL HASATLAR DİLİYORUM
Vali Dr. Yılmaz Şimşek ise Sivas'ta yem bitkilerinin çok önemli olduğunu, çiftçi maliyetlerinin düşürülmesi için gerekli çalışmaların yapıldığını ifade ederek “Yem bitkileri hayvan yetiştiriciliğinde küçükbaş ve büyükbaş besiciliğinde maliyetlerin yaklaşık yüzde 60-70'ini yem teşkil ediyor. Bu nedenle kaba yem üretimi ilimizde çok önemli. Bu anlamda Tarım İl Müdürlüğünün de güzel projeleri var ve şuanda proje alanında inceleme yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.
600 ÇİFTÇİMİZE DESTEK SAĞLANDI
İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün kaba yem açığının yem bitkileri ekilişleri ile kapatılması yönünde yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren Vali Şimşek “Kaliteli kaba yem üretimini arttırmak suretiyle hayvanların dengeli beslenmesi ve hayvansal üretimin artırılmasını planlamaktadır. İl Müdürlüğümüzce uygulanan proje kapsamında merkez ve 16 ilçede 107 bin 800 kg Macar fiğ, 53 bin 900 kg Tritikale, 53 bin 900 kg yem bezelyesi ile üçlü karışım hazırlanarak yem bitkisi üretimi gerçekleştirilmiştir. Bu projede, 10 bin 780 dekar alanda 600 üreticiye destek olunup, yüzde 75 gibi bir oranda Tarım ve Orman Bakanlığımızın finansal katkısı mevcuttur. Girdi maliyetlerinizi azaltan ve hayvancılık sektörüne büyük katkısı olan bu projede sizlere bol ve bereketli hasatlar diliyor, desteklerini esirgemeyen bakanlığımıza ve emeklerinden dolayı il müdürlüğümüzdeki arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Vali Şimşek, traktöre binerek hasat gerçekleştirdi.
Vali Dr. Yılmaz Şimşek, Tahtıkement köyünde son olarak vatandaşlarla bir araya geldi. Muhtar Mehmet Yalçın'dan köyün genel durumu hakkında bilgi alan Vali Şimşek, vatandaşlarla da sohbet ederek imkânlar doğrultusunda köyün sorunlarının giderileceğini söyledi.
Editor : Haberpanelim