Ekonomi

Sivas İhracatta Kan Kaybetti!

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 2023 yılının ilk yarısına ilişkin ihracat verilerini açıkladı. Gazetemizin TİM’den derlediği verilere göre Sivas’ta ihracat rakamları geçen yılın aynı dönemine göre düşüş gösterdi. 2022’nin Ocak-Haziran döneminde 47 milyon 703 bin dolarlık ihracat gerçekleştirilen Sivas’ta bu yılın aynı döneminde 44 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Sivas; 81 il içerisinde 55. sırada yer aldı.

Sivas İhracatta Kan Kaybetti!
01-08-2023 16:30
SİVAS

Hayrullah AĞKAŞ 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 2023 Ocak-Haziran aylarına ilişkin ihracat verilerini paylaştı. Verilere göre Sivas’ta ihracat geçen yılın aynı dönemine göre düştü.  2022’nin Ocak-Haziran döneminde 47 milyon 703 bin dolarlık ihracat gerçekleştirilen Sivas’ta bu yılın aynı döneminde 44 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Bu verilerle 2022’nin ilk yarısında ihracatta 54. sırada yer alan Sivas bu yılın aynı döneminde 55. sıraya geriledi.

Sivas’ta Ocak’ta 7 milyon 385 bin dolar, Şubat’ta 7 milyon 88 bin dolar, Mart’ta 8 milyon 834 bin dolar, Nisan’da 6 milyon 587 bin dolar, Mayıs’ta 7 milyon 672 bin dolar, Haziran’da ise 6 milyon 434 bin dolarlık ihracat gerçekleşti.

TİM verilerine göre Sivas’tan dünyaya satılan ürünler arasında çelik, çimento cam seramik ve toprak ürünleri, demir ve demir dışı metaller, deri ve deri mamulleri,  elektrik ve elektronik, fındık ve mamulleri, hazır giyim ve konfeksiyon, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, iklimlendirme sanayii, kimyevi maddeler ve mamulleri, kuru meyve ve mamulleri, madencilik ürünleri,  makine ve aksamları,  meyve sebze mamulleri, mobilya, kağıt ve orman ürünleri, su ürünleri ve hayvansal mamuller, tekstil, yaş meyve ve sebze,  zeytin ve zeytinyağı ürünleri yer aldı.  

Sivas´ta üretilen bu ürünler  dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor. Bu ülkelerin başında Afganistan, Almanya, Avustralya, Avusturya, Azerbaycan-Nahçıvan, Bahreyn, Bangladeş, Belçika, Beyaz Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Devletler, Birleşik Krallık, Bosna-Hersek, Brezilya, Bulgaristan, Cezayir, Cıbuti, Çek Cumhuriyeti, Çin Halk Cumhuriyeti, Danimarka, Ekvator, Fas, Finlandiya, Fransa, Gana, Güney Afrika Cumhuriyeti, Güney Kore Cumhuriyeti, Gürcistan, Hindistan, Hırvatistan, Hollanda, Honduras, Hong Kong, Irak, İran, İspanya, İsrail, İsveç, İsviçre, Filistin, İtalya, Japonya, Kamerun, Kanada, Katar, Kazakistan, Kenya, KKTC, Kolombiya, Kosova, Kosta Rika, Kuveyt, Liberya, Libya, Lübnan, Macaristan, Makedonya, Malta, Mauritius, Meksika, Mısır, Moldavya, Myanmar, Nepal, Nijerya, Norveç, Özbekistan, Pakistan, Peru, Polonya, Romanya, Rusya Federasyonu, Senegal, Singapur, Sırbistan, Somali, Sri Lanka, Sudan, Suriye, Suudi Arabistan, Şili, Tanzanya, Tayland, Tayvan, Tunus, Türkmenistan, Uganda, Ukrayna, Umman, Uruguay, Ürdün, Yeni Zelanda ve Yunanistan geliyor.

Türkiye ise Haziran ayında 20,9 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Yılın ilk yarısındaki ihracat ise 123,4 milyar dolar oldu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, 23 Haziran'da 2 milyar 121 milyon dolarla günlük ihracat rekoru kırdıklarını hatırlattı. 23 Haziran'daki rekor ihracata rağmen kurban bayramı nedeniyle iş günü kaybının Haziran ayı ihracatına olumsuz yansıdığını vurgulayan Gültepe, şunları söyledi:

“Genel Ticaret Sistemi (GTS) kayıtlarına göre Haziran'ı 20,9 milyar dolar ihracatla tamamladık. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,5 eksideyiz. 2023'ün ilk yarısını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,8 ekside kapattık. Son 12 aylık ihracatımız ise 251,9 milyar dolara ulaştı. Geçen ay ihracatımıza en yüksek katkıyı 3 milyar dolarla yine otomotiv sektörü verdi. İlk beşteki diğer sektörlerimiz 2,4 milyar dolarla kimya, 1,7 milyar dolarla hazır giyim, 1,3'er milyar dolarla elektrik elektronik ve çelik şeklinde sıralandı.Geçen ay  zeytin ve zeytinyağı, gemi ve yat sektörlerimizin ihracatında dikkat çekici artışlar kaydettik. 17 ilimiz ihracatını artırırken en çok ihracat yapan ilk beş ilimiz İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Ankara oldu. Haziran'da bin 418 firmamız ilk kez ihracat gerçekleştirdi. Birim ihracat değerimiz ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4 artışla 1,46 dolara yükseldi. Parite önceki iki ayda olduğu gibi Haziran'da da ihracatımıza pozitif yansıdı. Haziran ayında parite etkisi 279 milyon dolarlık artı değer sağladı. Ancak ilk 6 ayı değerlendirdiğimizde parite nedeniyle hâlâ 367 milyon dolarlık bir kaybımız var. Haziran ayında en fazla ihracat yaptığımız ülkeler sırasıyla 1,8 milyar dolarla Almanya, 1,3 milyar dolarla ABD, 1'er milyar dolarla İngiltere ve İtalya ile 987 milyon dolarla Irak oldu.”

265 MİLYAR DOLARLIK HEDEFİMİZİ YAKALAMAK İÇİN VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞIYORUZ

Mustafa Gültepe 17 Haziran'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımı ile TİM Genel Kurulu ve 'İlk 1000 İhracatçı' ödül törenini gerçekleştirdiklerini hatırlattı. Törende ihracatçıların taleplerini birinci ağızdan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iletme fırsatı bulduklarını ifade eden Gültepe, sözlerini şöyle noktaladı:

“Asgari ücret desteğinin artırılarak devam etmesi yönündeki talebimiz yanıt buldu. Yıl sonuna kadar asgari ücret desteği uygulaması devam edecek. Diğer yandan, kurun geldiği seviyeyi de rekabetçiliğimiz açısından olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Fiyat belirleme noktasında elimiz bir ay öncesine göre çok daha güçlü. Merkez Bankası 27 ay sonra ilk kez faiz artışına giderek politika faizini  6,5 puan artışla yüzde 15'e çıkardı. Parasal sıkılaşmanın kademeli olarak gerçekleştirilmesini ihracat ailesi olarak olumlu karşılıyoruz. Biz sağlam adımlarla yolumuza devam ediyoruz. 265 milyar dolarlık hedefimizi yakalamak için var gücümüzle çalışıyoruz. Belli dönemlerde takvim etkisini hissetsek de büyük resme baktığımızda hedefimize adım adım yaklaşıyoruz.”

Sivasİrade- SivasGündem- SivasHaberleri- Sivassondakika 

 


Editor : Elif Elmalı
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER