Gündem

Sivas İl Tarım Müdürü Açıkladı! Kurbanlık Yaşı Nasıl Anlaşılır?

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurbanlık seçimi önemli konuların başında geliyor. Peki güvenli ve bilinçli bir kurban alışverişi nasıl yapılır? Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit Yıldız, akıllara en çok takılan bu sorunun yanıtına ilişkin önemli bilgiler verdi.

Sivas İl Tarım Müdürü Açıkladı! Kurbanlık Yaşı Nasıl Anlaşılır?
03-06-2024 13:24
SİVAS

Ayşe KUŞKAYA

Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit Yıldız Tarım ve Orman Bakanlığının güvenilir ve sağlıklı kurbanlık hayvan satın alınabilmesi için teknolojiyi ön plana çıkardığını söyleyerek,  “Bu kapsamda TÜRKVET'te kayıtlı hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve doğum tarihi bilgilerinin sorgulanabilmesi için Bakanlığımız tarafından Tarım Cebimde mobil uygulaması hazırlanarak kullanıma sunulmuş olup, söz konusu uygulama ile Kurbanlık Hayvanınızın sağlık durumu, ırkı aşıları ve diğer tüm bilgileri sorgulanabilmektedir” dedi.

Kurban seçerken alınacak kurbanın yaşının önemli olduğunu vurgulayan Yıldız; "Kurban olabilmesi için sığır ve mandalar iki yaşını, deve beş yaşını, keçi ve koyun bir yaşını bitirmiş olmalıdır. Ancak, koyunlarda altı aylıktan sonrakilerin bir yaşını dolduranlar kadar gelişmiş ve cüsseli olması yeterli kabul edilmiştir. Hayvanların yaşlarının tayini için çiftlik kayıtları, diş gelişimi, boynuzlardaki değişiklikler ve erişkin özellikleri dikkate alınır. Düzgün tutulmuş çiftlik kayıtları kesin sonucu verir. Kayıtlar yok ise, en doğru yaş tespiti diş gelişimine bakarak tayin edilir. Manda ve sığırların iki yaşını tamamlayıp tamamlamadığını ve üç yaşına girdiğini anlamak için iki ön kesici süt dişlerinin yerini kalıcı dişlerin alması gerekir. Koyunların dış görünüşüne bakılarak, altı aydan büyük ve anası veya erişkin bir koyun kadar olması kurban edilebilmesi için yeterli sayılmıştır. Keçilerin kurban edilebilmesi için bir yaşını doldurmuş olması gerekir. Sığırlarda olduğu gibi keçilerde de yaş tayini, ön kesici süt dişlerinin çıkıp yerlerini kalıcı dişlerinin alması esasına dayanmaktadır” diye konuştu.  

Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, azalarının tam ve besili olmasının, hem ibadet açısından, hem de sağlık bakımından önem arz ettiğine dikkat çeken İl Müdürü Yıldız şöyle devam etti:

“Kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memelerinin yarısı kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz. Ancak, hayvanın doğuştan boynuzsuz olması, şaşı, topal, hafif hasta, bir kulağı delik veya yırtılmış olması, memelerinin bir kısmının olmaması, kurban edilmesine mani teşkil etmez. Sağlıklı hayvanların belirgin özellikleri vardır; Besili sığırlarda gövde her yönden dolgun görünümde, butlar yuvarlak, omuzlar geniş, vücut çıkıntıları belirsiz, deri yumuşak ve elastiki, bakışları canlı, kıllar ince ve parlaktır. Ayrıca, göz, burun, ağız, meme ve arkasında anormal akıntılar, bacak ve ayaklarında topallık, deri ve memelerinde hastalık belirtisi şişkinlik, renk değişimi ve yara bulunmaz."


Editor : Burcu CELLAT
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER