Erdem TAHILLIOĞLU
Zara Ziraat Odası Başkanı Zeki Şimşek, Sivas’ta çoban sorununun her geçen gün büyüdüğünü ifade etti.
Son yıllarda yaşanan çoban sorununun üreticileri zor durumda bıraktığını ifade eden Şimşek, bu probleme acilen çözüm bulunması gerektiğini dile getirdi.
KİMSE ÇOBANLIK YAPMAK İSTEMİYOR
Konu hakkında açıklama yapan Zara Ziraat Odası Başkanı Zeki Şimşek, “İlkbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte çoban sıkıntısı üreticilerimizin en büyük sorunu haline geldi. Kırsal bölgelerin geçim kaynağı olan tarımcılık ve hayvancılık son yıllarda sekteye uğramaya başladı. Birçok hayvan yetiştiricisi, çoban bulmakta sıkıntı çekmektedir. Yetiştiricilerimiz çoban bulamadıkları için hayvanlarının başından ayrılamıyorlar. Özellikle son 10 yıldır, ülke genelindeki en büyük sorunlardan bir tanesi çoban bulma sıkıntısıdır. 15-20 yıl öncesine kadar çoban lazım dediğimizde çok rahat bir şekilde bulabilirdik fakat son yıllarda özellikle 5 yıl içinde artık çoban bulma imkanımız neredeyse hiç kalmadı. Kimse çobanlık yapmak istemiyor. Şu anda da Afgan, Suriyeli, Iraklı insanlar bu işe yöneliyorlar. Bunlarda çok yüksek fiyatlardan kapı açıyorlar, fiyat yüksek olsa da artık son senelerde onları da bulamıyoruz” dedi.
ARTIK GENÇ NESİLLER TARAFINDAN TERCİH EDİLMİYOR
"Hayvancılık sektöründe çalışacak nitelikli iş gücünün azalması, endüstriyelleşmenin yaygınlaşması ve şehirleşmenin artmasıyla birlikte geleneksel mesleklerden biri olan çobanlık artık genç nesiller tarafından tercih edilmiyor” ifadesini kullanan Şimşek, “Her ne kadar çobanlık üzerine yüksekokullar, sertifikalı kurslar olsa bile iş çobanlık yapmaya geldiğinde kendi vatandaşımızda dahil kimseyi bulamamaktayız. Zara Ziraat Odası olarak köylerimizde sürü yönetimi kursları açtık, işin çözüm noktasına eğildik fakat çobanlık için, sürü yönetimi için devletin ciddi bir teşvik oluşturması zorunlu hale gelmiştir. Çobanlık olmadan hayvancılık olmuyor” açıklamasında bulundu.
BAĞ-KUR PRİMLERİNİ DEVLETİMİZ ÖDESE GENÇLER KÖYLERİ TERK ETMEZLER
Tarım ve Orman Bakanlığının bu soruna acil çözüm üretmesini talep eden Şimşek, “Köyde duran üreticilerin Bağ-Kur primleri devlet tarafından ödenmeli. Köylerde ikamet edip belli standartlarda üretim yapan genç üreticilerimizin Bağ-Kur primlerini devletimiz ödese gençler köyleri terk etmezler. Zira üreticimiz yüksek primleri ödeyemiyor. Diğer taraftan Tarım ve Orman Bakanlığımız da bakanlık olarak çobanlığın teşviki hususunda programlar ve projeler geliştirmelidir. Bu programların il ve ilçe tarım ve orman müdürlükleri vasıtasıyla takip ve uygulaması sağlanmalıdır. Kontrol mekanizmasını bu kurumlar üzerinden yapmalıdır” ifadelerine yer verdi.
Editor : Hayrullah Ağkaş