Gündem

Sivas'ta Deprem Sığınakları Yeterli Değil!

Sivaslılar, herhangi bir afet anında hayati önem arz eden sığınakların yetersizliğinden yakınarak  acil afet durumlarında halkın ulaşabileceği güvenli alanların artırılması gerektiğini ifade etti.

Sivas'ta Deprem Sığınakları Yeterli Değil!
26-06-2024 11:08
SİVAS

Bilal HASDEMİR

Herhangi bir doğal afete karşı hazırlıklı olmak adına zaman zaman çeşitli tatbikatlar düzenleniyor.  Tatbikatlarda, ‘Bir tehlike durumunda sığınaklara gidin’ şeklinde uyarılar yapılırken vatandaşların gidebileceği sığınaklar nerede veya toplanma alanları neresi?

Ülkemizde büyük sel felaketleri, şiddetli rüzgâr, aynı anda birçok ilde sönmeyen yangınlar ve acısı halen devam eden 11 ili etkisi altına alan deprem felaketleri yaşandı.

Sel felaketleri, büyük depremler, fırtınalar, yangınlar veya savaş gibi durumlar için vatandaşların bilinçlendirilmesi ve hazır olunması gerekiyor.

Sığınaklar, halk topluluklarının çok bulunduğu yerlerde veya o anda dışarıda bulunanların korunması için (Çarşı, pazar, garaj, liman, istasyon gibi) trafiğin yoğun bulunduğu mahallerde, hükümet, belediye ve özel idare tarafından müştereken yapılır.

Sivas’ta 6 Şubat 2023’te yaşanan elim deprem sonrasında Gürün ilçesi ile deprem bölgeleri arasında yer alırken olası bir felaket karşısında ne kadar hazırlıklı olduğu konusunda akıllarda soru işareti bıraktı.

Geçtiğimiz sene Kahramanmaraş merkezli depremler sırasında yapılan anonslarda Sivas’ta camiler, spor salonları gibi çeşitli alanlara sığınılması noktasında uyarılarda bulunuldu. Bu alanların yetersiz olduğunu belirten vatandaşlar acil afet durumlarında halkın ulaşabileceği güvenli alanların artırılmasını istedi.

Sivas’ta yaşayan Halis Yıldız, Kahramanmaraş merkezli ve 11 ili etkileyen iki büyük deprem sonrası çeşitli sıkıntıların yaşandığına dikkat çekerek “Şehrin çeşitli bölgelerinde beton bloklar halinde yapılan süslemeler için harcanan kaynaklar sığınak yapımında, toplanma alanlarının düzenlenmesinde, malzeme alımında kullanılabilir. Deprem felaketi yaşandığında Sivas itfaiyesinin çadırı yardımların hazırlanmasında ve organizasyonunda kullanılmıştı. Bu gibi alanlar yaygınlaştırılmalı, gerektiğinde toplanma alanı olarak da kullanılmalı hatta her mahalle için böyle bir alan düşünülmelidir. Bu alanlar düğünlerde, iftar programlarında, kermes gibi organizasyonlarda da verimli olarak kullanılabileceği gibi acil afet durumlarında halkın ulaşabileceği güvenli alanlar olmalıdır” şeklinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER