Gündem

Sivas’ta Şap Kabusu! Hayvan Giriş ve Çıkışları Yasaklandı

Zara Ziraat Odası Başkanı Zeki Şimşek, şap hastalığı sebebiyle ilçenin merkez mahalleleri ve Ekinli, Ütük, Kürünlü, Söğütlüağıl, Ahmethacı, Bozkır, Alıçlıbel ve Sedille köylerinde hayvan giriş ve çıkışının yasaklandığını duyurdu.

Sivas’ta Şap Kabusu! Hayvan Giriş ve Çıkışları Yasaklandı
06-02-2024 11:08
SİVAS

Arife Defne DOĞAN 

Zara Ziraat Odası Başkanı Zeki Şimşek, ilçelerinde de görülen şap hastalığıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Şapın gündemdeki yerini koruduğunu belirten Şimşek, önemli olanın hastalığın yayılmasını önlemek olduğunu ifade etti.

Şimşek, “Çiftlik hayvanlarında gördüğümüz ve son derece yaygın olarak karşımıza çıkan hastalığın son yıllarda genç sığırlardaki ölüm oranlarında artışlara neden olduğunu biliyoruz” dedi.

Yetkililerden yapılan açıklama ve uyarılara dikkat çeken Şimşek, “İlçemizde çıkan şap hastalığı sebebiyle Zara merkez mahalleleri ve Ekinli, Ütük, Kürünlü, Söğütlüağıl, Ahmethacı, Bozkır, Alıçlıbel ve Sedille köylerinde hayvan giriş ve çıkışının yasaklandığı, ölmüş hayvanları rastgele çevreye atanlarla ilgili cezai yaptırım uygulanacağı yönünde resmi duyuru yapıldı. Hastalıklı hayvan tespit edilmesi durumunda en kısa sürede İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne bildirilmesi gerekmektedir. Bulaşıcı hastalık olan şap, insandan hayvana, hayvandan hayvana bulaşabilen, hayvandan da bazı özellikleri insana geçebiliyor. Tedavisi olan bir hastalık olması nedeniyle önceliğimiz bu hastalığın yayılmasını önlemek olmalıdır” diye konuştu.

Önemli olan, hastalığın hayvanlar arası bulaşı önlemek olduğunun altını çizen Başkan Şimşek, “Tarım ve Orman Bakanlığı yıllık periyotlar içinde aşılama programları uyguluyor. Ülkemizde yeni olmasına rağmen Tarım bakanlığı tarafından Sat 2 virüsüne karşı aşı geliştirildi. Üreticilerimize düşen görev, sürülerine yeni hayvan alacaklarsa eğer karantina sürelerine uyulması gerekir. Çünkü bulaşma hızlı olabilmektedir. Hatta kullandığımız araç gereçlerle bile bunlar taşınabiliyor. Hayvanlar, sürüye girdikten sonra da bulaşma riski taşıyabilirler. Böyle bir durumda ise tarım il ve ilçe müdürlükleri ve veteriner hekimlere haber verilmesi son derece önemlidir. Bu konuda ihmalkâr olmayalım. Hastalığın bu şekilde yayılmasına ve en az sayıda kayıpla atlatmaya özen gösterelim. Hayvanların şap hastalığına yakalanmasında yayılmasında ve tedavi yöntemlerinde ilave tedbirler alınmalıdır” ifadelerini kullandı.


Editor : Hayrullah Ağkaş
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER