Gündem

Sivas'ta Şubesi Var! Köfteci Yusuf'tan Domuz Eti Açıklaması

Köfteci Yusuf'tan 'domuz eti' skandalına ilişkin yapılan açıklamada, numune alma işlemlerinde birçok teknik hata yapıldığı ve ürünlerinde asla domuz eti kullanılmadığı belirtildi.

Sivas'ta Şubesi Var! Köfteci Yusuf'tan Domuz Eti Açıklaması
10-10-2024 14:03
SÄ°VAS

HABER MERKEZÄ°

Türkiye günlerce vatandaşa domuz eti yediren köfte zincirinin kim olduğunu konuştu. Raporların ortaya çıkmasıyla tepkilerin odağına yerleşen Köfteci Yusuf, sonunda sessizliğini bozdu.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından paylaşılan sakıncalı listede yer alan ve ürünlerinde domuz eti olduğu tespit edilen ünlü köfte zinciri, iddiaları yalanlayarak topu bakanlığa attı. Denetimlerin devam ettiğini ve durumu aydınlatmaya çalıştıklarını belirten marka, numune alma işlemlerinde birçok teknik hata yapıldığını öne sürdü.

İşte Köfteci Yusuf'tan yapılan açıklama;

  • Ãœrünlerimizde asla domuz eti kullanılmamıştır.
  • Bu olumsuz analiz sonuçları normal prosedürde tespit yapılan ÅŸubeye hızlı ÅŸekilde tebliÄŸ edilmeliydi. Biz ilk analizle ilgili sonuçtan 18.03.2024' te haberdar ediliyoruz. Normal Bakanlık iÅŸleyiÅŸindeki teamüle göre olumsuz bir sonuç tespit edildiÄŸinde sonuç derhal olumsuzluk tespiti yapılan iÅŸ yerine bildirilir.
  • 15.02.2024' te Ankara Çankayada'ki bir ÅŸubemizden saat 11:25-11:40 aralığında piÅŸmiÅŸ dönerden 400 gram numune alınıyor. Analiz sonucu 27.02.2024'te çıkıyor. 29.02.2024'te Ankara Etimesgut'taki bir ÅŸubemizden saat 14:40-15:00 aralığında piÅŸmiÅŸ köfteden 300 gram numune alınıyor. Analiz sonucu 07.03.2024 tarihinde çıkıyor.
  • Her iki iÅŸlemde de ne çiÄŸ üründen ne de piÅŸmiÅŸ üründen ÅŸahit numune almıyorlar. ÇiÄŸ üründen de ÅŸahit numune alabilirlerdi. Çünkü gen testi çiÄŸ ürün veya piÅŸmiÅŸ ürün fark etmeksizin aynı sonucu verir.
  • Bize de çiÄŸ üründen ÅŸahit numune bırakabilirlerdi. Çünkü biz tek merkezde üretim yapıyoruz. O ürünler tespit yapılan ÅŸubelerde üretilmedi. Bir olumsuzluk olsa tüm ürünlerimizde bulaÅŸ olurdu ve 280 ÅŸubemizde de benzer olumsuzluklarla karşılaşılırdı.
  • Ancak bu teamüle aykırı bir ÅŸekilde uzunca bir süre sonra bildirim ÅŸubeye deÄŸil merkezimize yapılmıştır.
  • EÄŸer ki bu ÅŸekilde direkt olarak bildirim yapılmış olsaydı kamera kayıtlarımız baÅŸta olmak üzere tüm süreçlerimiz (karkas alınan etin tedariÄŸinden baÅŸlanılarak; üretim aÅŸaması, üretim aÅŸamasından sevkiyat sürecine ve nihai olarak ürünün satışı ve numune alınan ana kadar) kontrol edilirdi ve böylelikle alınan numunenin izlenebilirliÄŸi tam olarak saÄŸlanabilirdi.
  • Ancak tarafımıza olumsuz sonuçlar usule aykırı bir ÅŸekilde çok geç bildirildiÄŸinden bu izlenebilirliÄŸi gerekli ölçüde saÄŸlayamamaktayız.
  • Nitekim bu izlenebilirliÄŸin en ÅŸeffaf ve kabul edilebilir aÅŸaması kamera kayıtlarının incelenmesi olacağından numune alınan partinin bahsettiÄŸimiz süreçlerine kayıtlarının incelenmesi olacağından numune alınan partinin bahsettiÄŸimiz süreçlerine iliÅŸkin kamera kayıtlarına ulaÅŸmamız mümkün olmamıştır.
  • Yukarıda bahsedilen numune alma iÅŸlemleri esnasında bir çok teknik hata yapılmış olup, bu hatalar yapılan analizlerin sonuçlarını gerçeklikten uzaklaÅŸtırmaktadır. Bu hususlarla ilgili tüm teknik detayları hukuki süreçler sonuçlandığında kamuoyu ile paylaÅŸacağız.
  • Yukarıda bahsettiÄŸimiz usulsüzlükler içeren ve gerçeÄŸi yansıtmayan analiz sonuçları sonrasında Tarım Ä°l Müdürlüğü ve Ä°lçe Müdürlüğü tarafından üretim tesisimizde yerinde yapılan denetimlerde herhangi bir olumsuz sonuç ile karşılaşılmamıştır. Bilakis üretim tesisimizin hijyen ve diÄŸer uygunluk koÅŸullarını taşıdığı deÄŸerlendirilmiÅŸtir.
  • Türkiye nezdinde 280 ÅŸubesi bulunan ve 12.000 personel istihdam eden ÅŸirketimiz nezdinde iddia edildiÄŸi gibi bir taÄŸÅŸiÅŸ yapılması mümkün deÄŸildir; zira bu büyüklükteki bir firmanın bahsedildiÄŸi gibi bir riski alması da hayatın olaÄŸan akışına da uygun düşmeyecektir.
  • Dolayısıyla yapılan analiz sonuçlarının maddi gerçeÄŸi yansıtmadığı, bu sonuçların kötü niyetli kiÅŸilerin eylemleri neticesinde veyahut gen testi olarak bilinen uygulamalarla yapılan analiz testlerinde ÅŸirketimizin hiçbir dahili olmayacak ÅŸekilde oluÅŸmuÅŸ bulaşı nedeniyle böyle bir sonuç çıktığı / çıkabileceÄŸi deÄŸerlendirilmektedir. Hemen yukarıda da izah ettiÄŸimiz üzere analiz sonuçlarının tarafımıza hızlı ÅŸekilde tebliÄŸ edilmemiÅŸ olmasından kaynaklı olarak bu izlenebilirliÄŸi saÄŸlayamamakta olduÄŸumuzdan bu olumsuz sonucun nedenini net olarak tespit edememekteyiz.
  • Ancak ÅŸirket olarak böyle bir durumun yaÅŸanmasının mümkün olmadığına eminiz. Bu durumun en büyük göstergesi ise taÄŸÅŸiÅŸ tespit edildiÄŸi iddia edilen döner ürünümüzle aynı partiden savcılık makamınca aldırılan numunenin temiz ve uygun çıkması ve ayrıca bu güne deÄŸin yapılan resmi denetim ve kontrollerde herhangi bir olumsuz durum ile karşılaşılmamış olunmasıdır.
  • Bu güne deÄŸin herhangi bir açıklama yapmamamızın sebebi devam eden hukuki süreçlere ve yargıya olumsuz etkide bulunmak istememizdir. Ancak gelinen aÅŸamada Bakanlığa ait gizli evrakların basına sızdırılmış olması sebebiyle müşterilerimizin, tedarikçilerimizin, çalışma arkadaÅŸlarımızın ve markamıza gönül vermiÅŸ olan tüm dostlarımızın yoÄŸun talepleri üzerine bu açıklamayı yapma gerekliliÄŸimiz hasıl olmuÅŸtur.
  • Biz tüm gücümüz ve inancımızla bu karanlık kumpası açığa çıkartmak için çabalıyoruz. Lütfen başından beri konunun takipçisi olan herkesten bu iÅŸin sonuna kadar gidilerek aydınlatılmasına destek olmalarını dileriz.
  • Yukarıda bahsedilen numune alma iÅŸlemleri esnasında bir çok teknik hata yapılmış olup, bu hatalar yapılan analizlerin sonuçlarını gerçeklikten uzaklaÅŸtırmaktadır. Bu hususlarla ilgili tüm teknik detayları hukuki süreçler sonuçlandığında kamuoyu ile paylaÅŸacağız. Tarım Ä°l Müdürlüğü ve Ä°lçe Müdürlüğü tarafından üretim tesisimizde yerinde yapılan denetimlerde herhangi bir olumsuz sonuç ile karşılaşılmamıştır.
  • Bilakis üretim tesisimizin hijyen ve diÄŸer uygunluk koÅŸullarını taşıdığı deÄŸerlendirilmiÅŸtir. Analiz sonuçlarının tarafımıza hızlı ÅŸekilde tebliÄŸ edilmemiÅŸ olmasından kaynaklı olarak bu izlenebilirliÄŸi saÄŸlayamamakta olduÄŸumuzdan bu olumsuz sonucun nedenini net olarak tespit edememekteyiz.

Editor : Haber Merkezi
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER