Gündem

Sivas'ta Yanlış Kimyasal Uygulamalar Tarım Arazilerinde Zarara Neden Oldu!

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, buğday ekili alanlarda yapılan incelemeler sonucunda stres ve soğuk zararının tespit edildiğini açıkladı. Açıklamada, yanlış kimyasal uygulamaların çevre ve insan sağlığına zarar verdiği ve faydalı böceklerin ölümüne neden olduğu belirtildi. 

Sivas'ta Yanlış Kimyasal Uygulamalar Tarım Arazilerinde Zarara Neden Oldu!
01-06-2024 10:55
SİVAS

Bilal HASDEMİR

Sivas’ta buğday ekili alanlarda stres ve soğuk zararı tespiti yapıldığı açıklandı.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada, müdürlüğün teknik personelince buğday ekili alanların incelendiği belirtildi.

İncelemede, mayıs ayı içerisinde bazı tarihlerde gece ve gündüz arasındaki ısı farkından dolayı oluşan zirai don ve fizyolojik etkenlerden kaynaklanan stres ve soğuk zararı tespit edildiği kaydedildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“İl Müdürlüğümüz teknik personellerince hububat alanlarımızda yapılan hastalık zararlı kontrollerinde İlimiz buğday ekiliş alanlarında gece gündüz arası ısı farkı, meteorolojinin verilerine göre; 6-7-14-15-17 Mayıs tarihlerinde oluşan zirai don ve fizyolojik etkenlerden kaynaklanan stres ve soğuk zararı tespit edilmiştir. Buğday thripsi zararlısı ile karıştırılmaması gerekmektedir. Herhangi bir ilaçlı mücadeleye gerek yoktur. Yapılan yanlış ve gereksiz kimyasal uygulamaları çevre ve insan sağlığına zarar verdiği gibi, faydalı böceklerin de ölümlerine neden olmaktadır. Havaların ısınması ile beraber fizyolojik etkenlerden kaynaklı stres ortadan kalkacak olup  herhangi bir zirai mücadele gerekmemektedir. Soğuk zararının belirtileri; başaklanma ve çiçeklenme döneminde; çiçek kısırlığı, beyaz kılçıklar veya beyaz sivri uçlar, alt gövdede hasar, yaprak renk değişikliği şeklinde görülmektedir. Ayrıca; yaptığımız gözlemlerde septorya yaprak lekesi ve sarı pasa karşı yapılan ilaçlamaların etkili olduğu ve ilerlemenin durdurulduğu görülmüştür. Septorya ve sarı pas ile ilgili mücadelede kültürel önlemlerin önemi üreticilerimize vurgulanmıştır.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER