Gündem

?Sivas Ulaşılabilir Bir Şehir?--Video

?Sivas Ulaşılabilir Bir Şehir?--Video

?Sivas Ulaşılabilir Bir Şehir?--Video
02-10-2018 07:00


FATİH TABUR 

Vali Davut Gül, Nuri Demirağ Havalimanı Müdürlüğü´nün çalışmalarının masaya yatırıldığı toplantıya katıldı. Nuri Demirağ Havalimanı´nda gerçekleştirilen toplantıda kurum müdürü  Ebubekir Taşseten Vali Gül´e çalışmalarına ilişkin bilgiler verdi.

Havaalanının Sivas´ın turizme ve ticaret potansiyeline önemli ölçüde katkı sunduğunu ifade eden Nuri Demirağ Havalimanı Müdürü Ebubekir Taşseten, haftanın her günü İstanbul´a, haftanın 3 günü de İzmir´e tarifeli seferler yapıldığını belirtti.

Havalimanında toplam 444 kişinin çalıştığını dile getiren Taşseten, engelli dostu havalimanı belgesine sahip olduklarının altını çizdi.

KAPASİTENİN YÜZDE 20´Sİ KULLANILIYOR

Taşseten´in ardından konuşan Vali Gül ise Nuri Demirağ Havalimanı´nın Sivas için çok önemli olduğunu söyledi. Havalimanının Türkiye´nin en uzun pistlerinden birisine sahip olduğunu dile getiren Vali Gül, ?Pistimizin uzunluğu Türkiye´de üçüncü. 3 bin 811 metre. Bu çok olağanüstü büyük bir pist. Dünyanın bütün uçaklarının kalkış yapacağı büyüklükte bir pistimiz var. Aynı şekilde terminal binamızın kapasitesi yıllık 3 milyon. Bu sene yüzde 6´lık artışı da değerlendirdiğimizde 600 bin civarında şu an yolcu kapasitemiz var. Yüzde 20´sini kullanabiliyoruz. Buradaki kriter yolcuların talebi ve kârlılık? dedi.

?400 MİLYON LİRALIK YATIRIM?

Şu an haftada 37 uçuşun gerçekleştirildiğinin altını çizen Vali Gül, ?Günde 5´in üzerinde, bazen 6 uçuşumuz oluyor. Yılda toplam iptal edilen uçuş sayısına baktığımızda haftalık uçuşumuza denk geliyor. Bunun da sebebi uçak saatlerimizin hepsi istediğiniz zaman dilimlerine denk gelmiyor. Mesele  Sivas Nuri Demirağ Havaalanı ile ilgili de değil. Yani biz 12.00´da uçmak istiyoruz ama bizim gittiğimiz havaalanında da 12.00´da uçağın inebileceği bir uygunluk olması lazım. Erzurum, Diyarbakır, İzmir 12.00´da uçtu. Bunlar gittiğinde belli bir sıra içerisinde de oraya inecek. O açıdan sadece bizde saatin uygun olması yetmiyor. Bizde eğer saat 6.00´da uçuyorsa, 7.00´da uçuyorsa o saatte de sis varsa takdir edersiniz ya gecikmelere sebebiyet veriyor ya da o gün iptal edilmiş oluyor. Onu nasıl çözeceğiz? CAT2 sistemi ile çözülecek. Bu olduğunda uçuşlarımız biraz daha az iptal edilecek. Toplamda 4 büyük iş yapılmış. Bugün bu havaalanını yapmak istesek 350-400 milyon liralık bir yatırım. 400´ün üzerinde insan dolaylı ya da doğrudan istihdam ediliyor. Onun dışında da sanayiye, turizme hizmet eden bir yapı? açıklamasında bulundu.

?COĞRAFYANIN MÜSAADE ETMESİ LAZIM?

Vali Gül, konuşmasını şu ifadelerle tamamladı: ?Ankara´ya uçak seferleri önemli ama inşallah 2019´da hızlı tren olduğunda zaten o talep ortadan kalkmış olacak. Onun dışında İstanbul bağlantılı bütün Türkiye ve İzmir´e yine uçuşların yapılması önemli bir imkan. Yurtdışına hac döneminde seferler yapılıyor. Talep olduğunda da dünyanın her tarafına uçuş yapılabilecek bir sistemimiz var. Biliyorsunuz sağlık kongresi ile ilgili birçok yabancı misafirimiz geldi. Hemşehrilerimiz de bunu gördü. Eğer havaalanı olmasaydı bizim sağlık turizmi kongresinde konuştuklarımızın hiçbir anlamı olmazdı. ?Ulaşım problemi var´ derlerdi. O açıdan Sivas´taki böyle 350-400 milyonluk yatırımları konuşmak kolay ama yapmak istediğimizde 1-2 milyon çok büyük para. Hele ülkenin kaynaklarını düşündüğümüzde, kapasitenin yüzde 20´sini kullandığımızı düşündüğümüzde çok büyük paralar geliyor. Burada Sayın Cumhurbaşkanımızın, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanımızın ve vekillerimizin katkısı çok önemli. Onlara da çok teşekkür ediyoruz. Havaalanımızın yeni bir pist ihtiyacı var. Daha doğrusu pistinin yenilenme ihtiyacı var. Havaalanını kapatıp bu yeni pistin yapılması gündemde idi. Önceki Ulaştırma Bakanımız geldiğinde ?Bunu kapatmadan ilave bir pist yaparak çözelim´ dedi. Orta vadede inşallah bu da olacak. Bir diğer beklenti havaalanından Meraküm üzerinden direkt bir yol açılması. Onun da fizibilite çalışmaları yapılıyor. Bunlar bir anda olabilecek işler değil. Coğrafyanın müsaade etmesi lazım, kamulaştırma problemlerinin olmaması lazım. Bir de bütçe imkanlarının müsait olması lazım ama orta vadede bu da olacak. Ayrıca havaalanı-Yıldız Dağı, havaalanı-Sıcak Çermik yollarının proje ihaleleri yapıldı. Sivas her anlamıyla ulaşılabilir bir şehir, daha da ulaşılabilir olacak. Tokat-Yıldız Dağı bağlantısı olduğunda havaalanına Tokat´tan daha çok insan gelecek.?

/resimler/2018-10/1/1634177896815.jpg

/resimler/2018-10/1/1634336490877.jpg


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER