
Sivas Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ahmet Koçak, İmranlı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde görevli veteriner hekimlerin aşılama çalışması esnasında saldırıya uğramasına tepki gösterdi.
Meslektaşlarına yönelik saldırıyı kınayan Koçak, müessif olayda yaralanan çalışanlara geçmiş olsun dileklerini iletti.
Veteriner hekimlerin can güvenliğinin tehlikede olduğunu söyleyen Koçak, yaptığı açıklamada; “Sivas İmranlı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde görevli veteriner hekim sağlık çalışanı meslektaşlarımızın aşılama çalışmaları esnasında saldırıya maruz kaldıklarını öğrendik. Meslektaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor ve bu menfur saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Veteriner hekimlerin sahada hayvan sağlığı ve halk sağlığı için yürüttüğü aşılama çalışmaları sırasında maruz kaldığı saldırılar, hem mesleğimizin güvenliği hem de toplum sağlığı açısından ciddi bir sorun haline gelmiştir. Bu tür olayların artması, sahada görev yapan meslektaşlarımızın can güvenliğini tehdit ettiği gibi, zoonotik hastalıklarla ve bulaşıcı hastalıklar ile mücadelede de büyük bir risk oluşturmaya başlamıştır. Son dönemde veteriner hekimlerimizin, veteriner sağlık çalışanlarımızın sahada yürüttüğü aşılama ve koruyucu sağlık hizmetleri sırasında saldırıya uğraması, kabul edilemez bir durumdur. Veteriner hekimler, yalnızca hayvan sağlığı için değil, insan sağlığını da koruyan sağlık çalışanlarıdır. Bu tür saldırılar, sahadaki hizmetlerin aksamasına, hayvanlardan insanlara bulaşan zoonotik hastalıkların yayılmasına ve halk sağlığının ciddi şekilde riske girmesine, bulaşıcı hastalıklar ile mücadelenin zorlaşmasına ve ülke hayvancılığımızın büyük zarar görmesine neden olmaktadır” dedi.
“Tüm erkleri, veteriner hekimlerin çalışma koşullarını güvence altına alacak önlemleri acilen hayata geçirmeye çağırıyoruz” diyen Koçak, “Veteriner hekimlere yönelik şiddetin önlenmesi için yasal düzenlemeler güçlendirilmeli, cezalar caydırıcı olmalıdır. Sahada görev yapan veteriner hekimlerin güvenliği sağlanmalı, gerekirse kolluk kuvvetleriyle koordinasyon artırılmalıdır. Sağlık çalışanı statüsünde yer alan veteriner hekimler, şiddete karşı sağlık çalışanlarını koruyan yasal haklardan ivedilikle yararlanmalıdır” ifadelerine yer verdi.
Editor : Ömer ÜN