Gündem

Sivas´ın lezzetleri gün yüzüne çıkacak

Sivas´ın lezzetleri gün yüzüne çıkacak

Sivas´ın lezzetleri gün yüzüne çıkacak
08-03-2018 07:00


Oğuzhan SARZEP

Tüm Restoranlar Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği (TÜRES) Sivas Şubesi, ilimizin yöresel yemeklerinin gelecek kuşaklara aktarılması ve ülke sathına yayılması noktasında önemli bir projeye imza attı. Proje kapsamında Toptancılar Sitesi´nde ?Kirli Ahmet? olarak bilinen Köfteci Ahmet Usta´nın restoranının içerisinde ?Yenilebilir Sivas Tarihi Mutfağı? alanı oluşturuldu. Oluşturulan alanda Sivas´a özgü yemekler pişirilecek ve elde edilen görsellerle birlikte  ?Yenilebilir Sivas Tarihi? adlı kitap hazırlanarak, bastırılacak. Proje kapsamında oluşturulan mutfakta, Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Gastronomi Bölümü öğrencileri de Sivas´ın yemeklerini pişirerek, öğrenecek.

Sivas´ın yemek kültürünün gelecek nesillere aktarılması noktasında önemli bir adım olan ?Yenilebilir Sivas Tarihi Mutfağı? alanı basın mensuplarına tanıtıldı. Tanıtım programına TÜRES Şube Başkanı İshak Kaan Usta ve Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halit Suavi Ahıpaşaoğlu´nun yanı sıra çok sayıda öğretim görevlisi katıldı.

Tanıtım programının açış konuşmasını yapan TÜRES Şube Başkanı İshak Kaan Usta, projedeki amaçlarından bahsetti.

GASTRONOMİ KENTİ OLMA YOLUNDA İLK ADIM

Usta, ?Sivas´ımızın çok eskilerden bu zamana gelmiş olan yemek serüvenini tanıtmak için ve unutulmuş lezzetlerin gün yüzüne çıkarılması sağlamak için bu mutfağımızı hazırladık. ?Yenilebilir Sivas Tarihi´ projemiz ile bakır kaplarla, çinili tabaklarla beraber Sivas´ın unutulmuş lezzetlerini pişirerek televizyon programları aracılığıyla  yayınlamayı düşünüyoruz. Bunu, Sivas´ın da bir Antep gibi gastronomi kenti olabilmesi noktasında ilk adım olarak görüyoruz. Sivas´ın yemek kültürünü yayma çabası ve reklam boyutundayız. Bunu da turizme kazandırmak istiyoruz. ?108 Gün Menümüz? projemizle beraber milli mücadele heyetimiz ve Gazi Mustafa Kemal Paşa´mızın Sivas´ta nasıl ağırlandığını, ona hangi yemeklerin yapıldığını da görsellerle süsleyerek ?Yenilebilir Sivas Tarihi´ kitabımızı yayımlamak istiyoruz? dedi.

?BÜTÜN YEMEKLERİN REÇETESİNİ ÇIKARACAĞIZ?

Oluşturulan mutfakta Sivas´a özgü bütün yemeklerin pişirileceğini kaydeden Usta, ?Bütün yemeklerin reçetesini çıkaracağız. Gastronomi diline çevireceğiz ki Sivas dışında da büyük restorasyonlarda  yapılsın. Amacımız bu. Biliyorsunuz hızlı tren geliyor. Bu hızlı trene karşı biz bütün mutfağımızı diğer restoranlarda da sunalım. Temel hedefimiz bu? diye konuştu. 

?ÖĞRENCİLERİMİZLE PAYLAŞACAK OLMALARI ÇOK ÖNEMLİ?

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halit Suavi Ahıpaşaoğlu ise ?Turizm Fakültesi olarak Sivas´ta bu yıl ilk öğrencilerimizi alacağız. Bundan önceki dönemde yüksekokul olarak çalışıyordu. Gastronomi Bölümünde  2. sınıfta şu anda öğrencilerimiz var. Bunlar 3 ve 4. sınıflarda uygulamalı çalışmalar yaparak inşallah ülke sathına yayılacaklar. Tabii ülke sathına yayılırken Sivas´tan çıkan öğrencilerin Sivas mutfağını ve Sivas kültürünü de beraberinde taşımaları gerektiği kanısındayız.  Bu bakımdan Sivas´taki girişimci arkadaşlarımızın özel sektör olarak yaptıkları uygulamaları öğrencilerimizle paylaşacak olmaları ve onların da yetişmelerine katkıda bulunmaları bizim için çok önemli. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Burada çok küçük bir mutfakla, bir ocakla ilk adımları atılan  çalışmanın içerisindeyiz. Zaman içerisinde bu atölyenin büyüyerek daha geniş alanları kapsayacağına ve bunun yanında Sivas kebabının da üretileceği çoklu eğitim mutfağı olacağına inanıyorum. Umuyorum ki bizim öğrenci arkadaşlarımız da okuldaki normal eğitimlerinin dışında buraya ilgi gösterecektir ve buradan öğrenerek mezun olmayı tercih edeceklerdir? açıklamasında bulundu.

 

 

 

 

 


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER