Gündem

Sivas’ta 100 Bin Kitap Dağıtıldı

Sivas’ta 100 Bin Kitap Dağıtıldı

Sivas’ta 100 Bin  Kitap Dağıtıldı
30-03-2021 07:00


Fatih TABUR

Vali Salih Ayhan; Kütüphaneler Haftası dolayısıyla mesaj yayımladı. Mesajında; ülkelerin gelişmişlik ve uygarlık seviyelerinin yalnızca ekonomik göstergelerle belirlenmediğine dikkat çeken Ayhan, “Bilimsel eğitim çalışmaları dışında kendisini geliştirmek amacıyla kitap okumayı ve araştırma yapmayı alışkanlık edinen bireylere sunulan imkânlar da bu hususta önemli bir ölçüttür.  Eğitimin bir ömür boyu sürmesini sağlayan kitap okuma alışkanlığı ile bireyler düşünce dünyalarını zenginleştirmekte, yeni bakış açıları geliştirmekte, karşıt fikirlerle çatışmaktan ziyade tartışma ve anlaşma eğilimi sergilemektedirler” dedi.

BİLGİNİN ÖNEMİ HER GEÇEN ARTMAKTA

“Hızla gelişen dünyamızda bilgiyi teknoloji ile birleştirerek hareket etmek büyük önem kazanmaktadır” diyen Ayhan, “Bu kapsamda da bilginin önemi her geçen gün daha iyi anlaşılmakta, bireyler sürekli olarak kendilerini geliştirmek zorunda kalmaktadır. Bilimsel ve hayata dair tüm bilgilere ulaşmanın yolu da kitaplardan, dolayısıyla kütüphanelerden ve dijital bilgi bankalarından geçmektedir” ifadelerini kullandı.

SİVAS KİTAP SAYISI BAKIMINDAN 7. SIRADA

Sivas’ın kütüphanecilik anlamında geçmişten günümüze önemli bir merkez olduğunu kaydeden Ayhan, “Sivas ili tarihi boyunca kütüphanecilik anlamında zengin bir görünüm sergiler. Eğitimin ve kitapların merkezi olan ilimizde bir zamanlar 15 tane medrese eğitim vermiştir. Bu medreselerin de kütüphaneleri vardır. Günümüze ise bu medreselerin 4 tanesi ulaşabilmiştir. 1761 yılında Numan Efendi’nin açmış olduğu kütüphane 160 yıl Sivas’a hizmet etmiştir. Ziya Bey Kütüphanesi de 1908 yılından bugüne hizmet veren ülkemizdeki 18 yazma eser kütüphanesinden birisidir.  Türkiye’nin 3 şemsinden biri olan Şems-i Sivasî’nin adını verdiğimiz İl Halk Kütüphanesi, Orta Anadolu’nun en büyük kütüphanesidir. Kütüphanemizde engelli, yaşlı ve çocuk bölümü gibi pek çok alan düşünülmüş, konferans salonu, kafeterya, sergi salonu, cilt atölyesi, kent arşivi gibi önemli bölümlerde unutulmamıştır. Covid-19 süreci öncesi 2019 TÜİK verilerine göre Türkiye’de 28 halk kütüphane ile ilimiz 7. sırada yer almıştır. Yine kitap sayısı bakımından da Sivas şanslı illerden olup 468 bin 141 kitap ile 7. sıradadır. Halk kütüphaneleri kullanıcı sayılarında ise 994 bin kişi ile ilimiz 5. sırada kendine yer bulmuştur. Şems-i Sivasi İl Halk Kütüphanesi, Atatürk Çocuk Kütüphanesi, Dumlupınar Çocuk Kütüphanesi, Fevzipaşa Çocuk Kütüphanesi, Akıncılar, Altınyayla, Deliilyas, Divriği, Doğanşar, Gemerek, Çepni, Eğerci, Sızır, Yeniçubuk, Gölova, Gürün, Suçatı, Hafik, İmranlı, Kangal, Alacahan, Koyulhisar, Suşehri, Şarkışla, Ulaş, Yıldızeli ve Zara kütüphaneleri de toplamda 478 bin 904 kitap ile ilçelerde okurlarına hizmet vermektedir. Sadece üniversite öğrencilerine değil herkese açık olan 500 kişilik Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Kütüphanesi de çalışma salonu, sesli grup çalışma salonu, özel çalışma salonu, konferans salonu, bilgisayar laboratuvarı gibi bölümlerden oluşmakta kitap alışverişi de elektronik ortamda yapılmaktadır.  İl ve ilçelerimizdeki kütüphanelerin yanı sıra okullarımızda, birçok resmi ve özel kurumların bünyesinde de kütüphaneler bulunmaktadır. Ayrıca öğrencilerimizin kişisel kütüphanelerini oluşturmaları maksadıyla da her okul ziyaretimizde onlara kitap hediye etmekteyiz. Bugüne kadar 100 bine yakın kitabı çocuklarımızın ve gençlerimizin istifadesine sunduk” açıklamasında bulundu.

KİTAP GÜNLERİ KİTAP SATIŞLARINI ARTIRDI

Sivas’ın bilim ve eğitim seviyesine büyük katkılar sağlayan Sivas Kitap Günleri’nin 2011 yılından beri düzenlendiğini belirten Ayhan, mesajının devamında şu ifadelere yer verdi: “Birçok yayınevi ile seçkin yazarlar okurları ile buluşmaktadır. En çok kitap satılan iller arasında yer alan Sivas’ımızda birçok yayınevi ve kitap satış noktası da bulunmaktadır. Ayrıca Valiliğimiz koordinesinde 1000 Temel Eser başta olmak üzere birçok eserin de basılarak yayın hayatına kazandırıldığını görmekteyiz. Özellikle internet kullanımının yaygınlaşmasıyla kütüphanelerimizde çağın gerektirdiği şekilde dijital bilgi bankalarının yaygınlaşması, kitap kokusunu hissettiğimiz kitap sayılarımızın ve kütüphanelerimizin artması bizleri mutlu etmektedir. Her alanda büyük bir rekabetin yaşandığı dünyamızda milletçe söz sahibi olabilmenin yolu bireylerin kendilerini yetiştirerek, toplumun eğitim düzeyini yükseltmeleri ile mümkündür. Bu kapsamda özellikle gençlerimizin kütüphanelerin sunduğu hizmetlerden daha çok yararlanmaları, bilgilerini korumaları, paylaşmaları, daha çok kitap okumaları, araştırma yapmaları büyük önem kazanmaktadır. Bu duygu ve düşüncelerle, bilgi kaynaklarımız kitaplarımızı ellerimizden bırakmamayı ümit ediyor, tüm vatandaşlarımızın ve özellikle gençlerimizin Kütüphaneler Haftasını kutluyor, sevgilerimi ve saygılarımı sunuyorum.”

 


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER