Sivas Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Konferans Salonunda İl Müdürü Seyit Yıldız başkanlığında, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Recep Işık ve Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Sivas Bölge Müdürü İsmail Köse´nin de katılımlarıyla Bitki Koruma Ürünleri Stok Takip Sistemi konulu bir toplantı düzenlendi.
Bitkisel ürünlerin üretiminden pazarlama aşamasına kadar geçen süreçte kullanılan bitki koruma ürünlerinin elektronik ürün kodu teknolojisinden faydalanarak, zirai ilaçların tedarik ve dağıtım süreçlerindeki geçmiş ve güncel konum bilgilerinin belirlenmesinin sağlanmasının anlatıldığı toplantıda katılımcılara önemli bilgiler verildi.
Her bir ilaç kutusunun üzerine basılan kare kodlar sayesinde ürünün giriş ve çıkışının Tarım Bilgi Sistemi üzerinden kontrollerinin sağlanmasına yönelik toplantıya ilimiz sınırları içerisinde faaliyet gösteren Tarım Kredi Kooperatifleri Sivas Bölge Birliği, Pancar Ekicileri Kooperatiflerinin bünyesindeki personeller katıldı. Ayrıca ilimiz genelinde özel olarak görev yapan bitki koruma ürünleri satışı yapan bayiler de bu toplantıya katıldı.
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyit Yıldız toplantıda yaptığı konuşmasında, "Bu sistem ile ithalatçı/imalatçı firmanın bitki koruma ürünlerinin üretim ve satış kaydı, ürünü toptan alan alıcı ve bayiinin satış kayıtları Bakanlığımıza ait Tarım Bilgi Sistemi (TBS) üzerinde güncel olarak tutulur ve piyasa arz edilen bitki koruma ürünlerinin depolanması ve satışlarının kontrolü kolay bir şekilde gerçekleştirilir" dedi.
Yıldız, "Söz konusu Tarım Bilgi Sistemi ile ilaç kaçakçılığı önlenecek, orjinal ve güvenilir ilaçların tedarik edilmesi sağlanacak, İlaç satış süreçleri sistemimiz üzerinden kayıt altına alınacak. Kontrole tabi ilaçların izlenmesi ve ilaçlara ait kalite kontrol bilgilerinin kayıt altına alınması ile de gıda güvenliğinin sağlanması amaçlanmaktadır" ifadelerini kullandı.
Ayrıca yapılan toplantıda Tarım Bilgi Sistemi üzerinden bayilik ve toptancı izin belgelerinin, bayilik ve toptancı depo izin belgelerinin, reçete yazma yetkilileri ve uygulayıcılara ait izin belgelerinin verilmesi, bayi ve toptancıların denetim işlemlerinin gerçekleştirilmesi, üretici kayıt defterlerinin takibi, geri çekme veya tarihi dolan ilaç satışlarının durdurulması, bitki koruma ürünlerinin piyasadan toplatılmasını gerektiren durumların anlık olarak gerçekleştirilmesi, veri tabanında saklanan tüm veriler ile hangi dönemlerde, hangi üründe ve hangi arazide, ne kadar ilaç kullanıldığı ile ilgili raporlamaların oluşturulması, Türkiye geneli anlık olarak reçete yazma yetkilileri, uygulayıcı, bayi, toptancı ve firma sayılarının raporlanması, e-reçete sistemine geçilmesi, reçeteli ve reçetesiz ilaç satışı işlemlerinin takibi konuları hakkında bilgi verildi.
Toplantı, Bitki Koruma Ürünleri satışı gerçekleştiren bayilerle yapılan karşılıklı soru cevapla sona ermiştir.
Editor : Haberpanelim