Gündem

?Sürdürülebilirliği Yok?

?Sürdürülebilirliği Yok?

?Sürdürülebilirliği Yok?
24-10-2018 07:00


FATİH TABUR

Vali Davut Gül; 2007 yılında Dikimevi´nin kapatılmasını eleştirenlere cevap verdi. Önceki gün gerçekleştirilen Organize Sanayi Bölgesi (OSB)  Müdürlüğü´nün çalışmalarının değerlendirildiği toplantıda konuşan Vali Gül, kapatılan Dikimevleri arasında sadece Sivas´ın bulunmadığına dikkat çekti.

Dikimevlerinde askeri kıyafet üretildiğini anımsatan Vali Gül, ?Bir teknoloji üretimi yoktu. Kayseri´de de Ankara´da da İstanbul´da da Dikimevi vardı. Onlar da kapandı. Kayseri´deki Sivas´tan önce kapandı. Dikimevinde  sonuç itibariyle konfeksiyon sektörü hakim. Şu an konfeksiyon bırakın Sivas´ı daha da Doğu´ya, Güneydoğu´ya işçiliğin ucuz olduğu yerlere gidiyor. Bu özel sektör tarafından yapılıyor. Biz de Yasin Tekstil´e yer tahsis ettik. 1 ay içerisinde üretime geçti. Dikimevi dediğinizi şu an talep varsa, arz varsa istenildiğinde 1 ay içerisinde kurabiliyorsunuz. ASELSAN gibi, çimento fabrikası gibi ya da TÜDEMSAŞ gibi teknoloji üreten bir şey değil. Makinaları koyuyorsunuz; biçiyorlar, dikiyorlar? dedi.

?KONFEKSİYON FABRİKASINI

İŞLETMEK KOLAY BİR ŞEY DEĞİL?

Dikimevi´nin Sivas´ta faaliyette olduğu dönemde 5 bin kişiye iş sağladığı gibi bir algının oluşturulmaya çalışıldığını dillendiren Vali Gül, bunun doğru olmadığını ifade ederek ?Şu an İstanbul´un dışında bütün Dikimevleri kapatıldı. Şimdiki Milli Savunma Bakanımız o zamanın Dikimevi´nden sorumlu komutanıymış. Sivaslılar; Ticaret ve Sanayi Odası´nın önderliğinde gittiklerinden Dikimevi ile ilgili teklif şu: Bunu size 1 liraya verelim. Normalde kimse fabrikayı bedelsiz verir mi? Giden heyet, ?bunu alamayız´ demiş. Doğru da yapmışlar. Neden? konfeksiyon fabrikasını işletmek, çevirmek çok kolay bir şey değil. Bizim bedelsiz almadığımız bir fabrikayı devletin de işletmeye devam etmesi mümkün değil. Kaldı ki dikimevine fabrika demek de yanlış çünkü dikimevi atölye. Şu an çıktığınızda her yerde 50´şer, 100´er kişinin çalıştığı ve ucuz işçiliğin olduğu konfeksiyon firmaları var. Bana göre buna çok takılmamak lazım. Sivas sanayisinin en önemli sıkıntılarından birisi sanayileşmeyi devlet eliyle beklemek. 3-4 tane zamanında yapılan fabrika var. İnsanların hedefi o fabrikalara girmek. TÜDEMSAŞ gibi.  Vatandaşın da beklentisi devlet eliyle sanayileşmenin olmasını sağlamak. Kayseri´de kamu eliyle yapılan fabrika kaç tane var. Şeker fabrikası hariç hiç yok. O da özelleşti. Denizli´de, Adana´da, Mersin´de yok. İstanbul´da yok. Gebze, devlet fabrika yaptığı için mi gelişti? Böyle bir şey yok. Kamunun fabrika yapmasının olabilirliği, sürdürülebilirliği yok?  diye konuştu.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER