Sivas’ta şehre verilen 39 milyon metreküp sudan yalnızca 20 milyon metreküpün belediye tarafından tahakkuk edilebildiğini söyleyen Milli Yol Partisi İl Başkanı Zeki Haral; “Yani 19 milyon metreküp su ya şehrin altyapısında ya da kaçak kullanımda israf olmaktadır. Yani şebekeye giren suyun yüzde 47 – 48’i altyapıda kaybolmaktadır. İsrafı önlemek üzere meclis kararları alan belediyemiz, altyapı yatırımlarını artırıp şebeke hattını gözden geçirmelidir. Suya zam yaparak israfa tedbir alamazsınız” dedi.
Erdem TAHILLIOĞLU
Milli Yol Partisi İl Başkanı Zeki Haral; Sivas’ta geçtiğimiz günlerde yaşanan ancak yeni yıl ile birlikte Hafik Pusat Özen Barajından 4 Eylül Barajı’na derivasyon projesinin ilk etabının tamamlanmasıyla sona eren su kesintilerine ilişkin konuştu.
Susuz geçen günlerin en azından şimdilik sona erdiğini belirten Haral, “Peki, su problemi bitti mi? Bize göre, sorumluluk sahipleri için bitmedi, yeni başlıyor. Yaşadığımız süreç gösterdi ki, Tavra Deresi su kaynakları, Sivas içme suyunun can damarı. Bu kaynaklar sayesinde acı zulüm bu süreci geride bıraktık. Bu sebeple daha önce defalarca belirttiğimiz üzere, Tavra Deresi su havzasının korunması gerekmektedir. Kapasitesinin üzerinde yeni kuyular açarak, aşırı su çekimi yapılması, havzanın su depolama özelliğini bozarsa, dövecek diz bulamayız. Tavra Deresi su kaynaklarının daha etkin ve verimli kullanmak adına daha önceki yıllarda da Devlet Su İşleri’nin de gündeminde olan, yeraltı barajı yapımı tekrar değerlendirilebilir. Tavra Deresine, Yıldız kaynaklarından su getirilmesi, yeniden değerlendirilmesi gereken konulardan, biri olması gerekir. Çünkü önceki yıllarda yapılan çalışmalarda iki kademeli terfi ile suyun Tavra Deresine gelebileceği, düşünün yeterli olduğu yerde de kurulabilecek elektrik üretim tesisi ile de terfide tüketilen elektriğin üretilebileceği hususunda çalışmalar vardır. Tavra kaynaklarındaki durum böyle iken israfın en büyüğü şehrin altyapısındadır. Şehre verilen 39 milyon metreküp sudan yalnızca 20 milyon metreküpü belediyemizce tahakkuk edilebilmiştir. Yani 19 milyon metreküp su ya şehrin altyapısında ya da kaçak kullanımda israf olmaktadır. Yani şebekeye giren suyun yüzde 47 – 48’i altyapıda kaybolmaktadır. İsrafı önlemek üzere meclis kararları alan belediyemiz, altyapı yatırımlarını artırıp şebeke hattını gözden geçirmelidir. Bu iş olmazsa olmazları, olmalıdır. Suya zam yaparak israfa tedbir alamazsınız. Altyapıdaki kayıp kaçak oranını dünya standartlarındaki yüzde 25 seviyesine getiremeyen sizlere kim yaptırım uygulayacak? Bu nedenle Sivaslıya ağır yaptırımlar uygulayamazsınız” dedi.
ELEŞTİRİLERE KATLANMAK DURUMUNDASINIZ
“Beydilli Barajı ile ilgili çalışmaların başlamış olduğunu duymak, geçte olsa sevindirici bir gelişmedir” diyen Haral, “Bu projeyi yatırım programına aldırmak ve önündeki bürokratik engelleri kaldırmak ise Sivas susuzluk çekerken ortada görünmeyen sayın vekillerimize düşmektedir. Bu arada su problemini çözmek adına getirdiğiniz çözüm, her zamanki gibi yeni sorunların da başlangıcı oldu. Pusat Özen Barajından gelen su ile tarım yapan çiftçilerimizin sıkıntıya gireceği aşikardır. Pusat Özen Barajından suyun şehre gelmesi için emek sarf eden tüm çalışanlarımıza bu mevsim ve hava ve arazi şartlarında emeklerini esirgemedikleri için teşekkür ediyoruz. Sayın Belediye Başkanımız, şehre su verilirken yaptığı konuşmada, önce ‘Tüm eleştirilere açığız’ deyip, Sivas halkından özür diledikten sonra ‘Suyun siyaseti olmaz’ diyerek kendisine yapılan eleştirilere karşı da en büyük siyaseti yapmıştır. Sayın Başkan 21. yüzyılda Sivas gibi bir şehri, susuzluğa mahkûm ederseniz, bu eleştirilere de katlanmak durumundasınız! Zira atalarımız ‘Harmana giren porsuk dirgene dayanacak’ der. O makamda oturuyorsanız gereğini zamanında yapacaktınız, bu işler sadece sırt sıvazlamayla olmuyor” ifadelerini kullandı.
Editor : Haberpanelim