Fatih TABUR
Sağlık İl Müdürü Uzm. Dr. Fethullah Selçuk Moğulkoç, 112 Acil Sağlık Hizmetleri Haftası kapsamında basın mensuplarıyla bir araya geldi.
Sağlık Müdürlüğü Eğitim ve Dinlenme Tesislerinde gerçekleştirilen programa hastane başhekimleri ve yöneticileri de katıldı.
112 Acil Sağlık Hizmetleri hakkında bilgiler veren İl Müdürü Moğulkoç, basın mensuplarının gündeme dair sorularını da yanıtladı.
Acil Sağlık Hizmetlerini ?Yurt geneline en uç noktalara kadar yayılmış, kesintisiz olarak hizmet veren, il merkezlerindeki komuta kontrol merkezine bağlı olarak çalışan, tüm ilçelerde ve bazı önemli noktalarda kurulmuş istasyonlardan oluşan büyük bir sistem? olarak tarif eden İl Müdürü Moğulkoç, ?Acil Sağlık Hizmetlerinin amacı, acil sağlık hizmeti ihtiyacı oluşan vatandaşlarımıza günün 24 saatinde ücretsiz olarak 112 acil çağrı hattının aranması halinde en kısa sürede ulaşmak ve en uygun şekilde tedavisinin yapılabileceği bir merkeze ulaştırmaktır. Hastanın durumuna göre, iklim, coğrafi ve trafik gibi koşullar göz önüne alınarak, en uygun ambulans yönlendirilerek 112 Acil Sağlık hizmeti kentsel ve kırsal alanda yüzde 100 erişim ile sunulmaktadır? dedi.
2002 yılında Sivas´ta 20 ambulans ve 17 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonuyla hizmet verildiğini anımsatan İl Müdürü Moğulkoç, ?Bu rakamlar 2019 yılı itibariyle 75 adet standart kara ambulansı, bir tanesi kar küreme bıçaklı ve çelik paletli olmak üzere 8 adet kar paletli ambulans, 2 adet özel donanımlı ambulans, 1 adet hava ambulansı olmak üzere toplam 86 kara ve hava ambulansı ve 36 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonuyla ilimize hizmet vermektedir? diye konuştu.
İl Müdürü Moğulkoç, konuşmasını şu ifadelerle devam ettirdi: ?Ülkemizde en son Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 16 bin 418 kişiye bir ambulans düşerken ilimizde ise 7 bin 607 kişiye bir kara ambulansı düşmektedir. 2019 yılının ilk 11 ayında 55 bin 302 acil yardım vakasında vatandaşlarımıza acil yardım hizmeti sunmuş bulunmaktayız. Sunduğumuz acil sağlık hizmetinin kentsel olanlarının yüzde 94´üne ilk 10 dakika içinde, ortalama olarak da 5 dakika 8 saniyede ulaşmış bulunmaktayız. Kırsal alanlarda sunduğumuz acil sağlık hizmetinde ise acil yardım vakalarının yüzde 74´üne ilk 30 dakika içinde ortalama olarak da 21 dakika 53 saniyede ulaşmış bulunmaktayız. İlimize tahsis edilen helikopter ambulans ise hizmete başladığı günden itibaren il içi ve il dışı uçuşlar ile toplamda 226 saat 37 dakika uçarak 129 vatandaşımızı il içinde, 17 vatandaşımızı ise iller arası taşıyarak sağlık tesislerine daha hızlı ulaştırmıştır.?
Sivas´ta yan dalda doktor eksikliği yaşandığını kaydeden İl Müdürü Moğulkoç, çocuk kardiyoluğu müjdesi verdi. Moğulkoç, ?Biz göreve başladığımızdan beri her atama döneminde bakanlıkla irtibata geçerek bunu takip ediyoruz. Sivas´ın ihtiyacı olan dallarda ihtisası bitiren uzman az sayıda olduğu için ilimize geç geldi. Çocuk kardiyoloğu arkadaşımızın ataması yapıldı yakında göreve başlayacak. Bizde inşallah bu hafta Ankara´ya gidip takibimizi yapacağız. Diğer branşlarda da hekimlerin Sivas´a gelmesi birçok ihtiyacımızı giderecektir.Biz üniversite hastanesi ile de diğer özel hastane ile de kontakt halindeyiz. Sivas´taki sağlık hizmetlerini daha güzel, daha kaliteli nasıl yürütebileceğimizi devamlı istişare ederek bu hizmeti sunmaya gayret ediyoruz? dedi.
Sivas´a kazandırılması planlanan yeni devlet hastanesi projesine ilişkin de konuşan İl Müdürü Moğulkoç, ?Tuzlugöl Mahallesi´nde bir arsa bakıyoruz, orası da büyük oranda tespit edildi. Tahsisleri yapıldıktan sonra o günün şartlarına göre yatak kapasitesini belirleyeceğiz. 100 ile 150 yatak arasında olabilir. Ondan sonra da inşallah yapımı başlayacaktır? değerlendirmesinde bulundu.
Editor : Haberpanelim