Fatih TABUR
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) konuştu.
Genel Kurul’da söz alan Karasu, 6 Şubat’ta meydana gelen depreme ve Koyulhisar’da 30 Ağustos 2019 tarihinde Hidroelektrik Santrali’nin (HES) kanalının patladığı bölgede kurulması planlanan Güneş Enerjisi Santrali (GES) projesine dikkat çekti. Karasu; GES projesiyle vatandaşların tarım arazilerinin ellerinden alınmak istendiğini belirterek duruma tepki gösterdi.
“LİYAKATLİ KADRO” VURGUSU YAPTI
Karasu; “6 Şubat 2023 tarihindeki Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli 7,7 büyüklüğündeki depremden ve aynı gün içerisindeki Elbistan merkezli 7,6 büyüklüğündeki depremden etkilenen bölge içerisinde yaklaşık 13 milyon vatandaşımız yaşamaktadır. 11 ili kapsayan bölgedeki su kaynaklarının potansiyeli ve mevcut su yapıları hakkında bir değerlendirme yapıldığında ülkemiz açısından çok önemli bir yer tuttuğu görülmektedir. Söz konusu bölge, Türkiye su havzaları bakımından Fırat-Dicle havzası, Seyhan-Ceyhan havzası ile Asi havzasını kapsamaktadır. Bölgede toplam 110 baraj, 30 gölet bulunmaktadır. Bölgeye baktığımızda yapılmış barajların büyük bir bölümünün bünyesinden Cumhurbaşkanı çıkaran Devlet Su İşleri’nin (DSİ) geçmişteki liyakatli kadroları tarafından yapıldığını görüyoruz. Şimdi o zamanki DSİ'den bugünlere geldik. Bugün herkesin, tüm toplumun gözü kulağı 11 ilde ancak unutmayalım ki ülkemizin tamamı bir deprem bölgesi. Hâl böyleyken, yine bir deprem bölgesinde bulunan baraja bakalım: Melen Barajı. ‘2016'da bitirilecek’ denmiş, bitmemiş. ‘2017’ denmiş, bitmemiş. ‘2018’ denmiş, yine bitmemiş. Bu kez gövdede çatlaklar oluşmuş. Baraj çatlaklar nedeniyle su tutamayacağı için güçlendirme ihalesi yapılmış. İhaleyi alan şirket fiyat artışları sebebiyle projeden çekilmiş” dedi.
AFETLER YAŞANMADAN TEDBİR ALINMALI
Gün gün yaklaşan bir tehlikeye karşı önlem alınmadığında oturulan koltukların hakkının verilmemiş olacağına dikkat çeken Karasu, “Önemli olan afetler yaşanmadan tedbir alabilmektir, sizler de 20 yıldır bir türlü bunu beceremediniz. Üzülerek söylüyorum, yaşanan depremler göstermiştir ki ne Çevre, Şehircilik Bakanlığı ne Ulaştırma Bakanlığı ne Devlet Su İşleri ne AFAD ne Kızılay hiçbir felakete hazırlıklı değildir. Depremi ilk kez yaşamıyoruz, son da olmayacaktır. Geçmiş depremlerde binaların, iş yerlerinin yıkıldığına şahit olmuştuk ama kamu binalarının yerle bir olduğuna şahit olmamıştık; kara yollarında devasa çatlakların oluştuğuna şahit olmamıştık; 3 sene önce açılan barajın hasar gördüğüne şahit olmamıştık; doğal afette vatandaşlarımızın sığınacağı kurumun doğal afete teslim olduğuna şahit olmamıştık. Kuşkusuz, depremden etkilenen 11 ilimizde bulunan kamu yapılarının, barajların, göletlerin, sulama sistemlerinin doğal afetlere dayanaklı olup olmadığının araştırılması önemlidir ama bunu yaparken Marmara'ya, Ege'ye, Kuzey Anadolu Fay Bölgesi'ne de bakmamız gerekiyor diyor” açıklamasında bulundu.
CHP Sivas Milletvekili Karasu, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:
“Son olarak, seçim bölgem Sivas Koyulhisar ilçemizde, 30 Ağustos 2019 tarihinde HES kanalı patlamış, bölge halkı büyük mağduriyet yaşamıştır. Bu yetmezmiş gibi şimdi de aynı bölgede GES Projesi'yle vatandaşlarımızın tarım arazileri ellerinden alınmak istenmektedir. Artık verimli tarım arazilerine rant projeleri yapmaktan vazgeçin.”
Editor : Hayrullah Ağkaş