Gündem

TARIM ARAZİLERİ SİT ALANI İLAN EDİLSİN

TARIM ARAZİLERİ SİT ALANI İLAN EDİLSİN

TARIM ARAZİLERİ  SİT ALANI İLAN EDİLSİN
16-02-2018 06:00


Fatih TABUR

?BAKANLAR DEĞİŞİYOR, SORUNLAR DEĞİŞMİYOR?

Şarkışla Ziraat Odası Başkanı Bayram Sevim; tarımın sorunlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ülkemizde olduğu gibi Sivas´ta da tarımın vazgeçilmez sektörler arasında yer aldığını ifade eden Sevim; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı´nın politikalarını eleştirdi.

Tarım arazilerinin son çeyrek yüzyılda ciddi oranda azaldığını öne süren Sevim, ?Bakanlar değişiyor, sorunlar değişmiyor? değerlendirmesinde bulundu.

/resimler/2018-2/15/1618002682022.jpg

?BELEDİYELERİN MERHAMETİNE TERK EDİLDİK?

Oda Başkanı Sevim, ?Ülkemizde tarımın sorunları devam ediyor. Tarım Bakanlığı´nda hantal bir bürokrasi var. Bizim en büyük sorunlarımızdan bir tanesi tarım arazilerinin tarım dışı kullanımı. Son 25 yıl içinde toplam tarım arazimizin 7´de 1´i buharlaştı. Ege, Akdeniz, Marmara Bölgesi´nde birinci sınıf tarım arazileri talan ediliyor. Biz, büyükşehirlerde belediyelerin merhametine terk edildik. Tarım arazilerinin çok acil korumaya alınması lazım, sit alanı ilan edilmesi lazım. Kamu kararı yararının yeniden gözden geçirilmesi lazım. Eğer bu şekilde devam ederse biz yaklaşık 100 yıl sonra tarımı saksılarda yaparız? dedi.

/resimler/2018-2/15/1614456584419.jpg

TARIM ARAZİLERİNDEKİ YAPILAŞMA DURDURULMALI

Tarım arazilerinin tarım dışı kullanımının önüne geçilmesi halinde ülkenin en büyük sorunları arasında yer alan göçün de önleneceğine dikkat çeken Sevim, ?Hep göçten söz ediyoruz ama tarım arazileri de bir yandan yapılaşmaya açılıyor. Tarım arazilerindeki yapılaşmanın durdurulması lazım? görüşünü savundu.

/resimler/2018-2/15/1615102053699.jpg

?SİVAS´TA ARAZİLERİN 3´TE 2´Sİ KAYIT DIŞI?

Sivas´ta yaklaşık 12 milyon dönüm tarım arazisi bulunduğunu aktaran Sevim, konuşması şu ifadelerle sürdürdü: ?Bu 12 milyon dönüm araziden sadece 4 milyon dönüm arazi Çiftçi  Kayıt Sistemi´ne kayıtlı. Yani Sivas arazilerinin 3´te 2´si kayıt dışı. Sivaslı desteklerden faydalanamıyor. Sivas´ın tarım arazisi Türkiye´nin tarım arazisinin yaklaşık 20´de 1´i ama desteklere geldiği zaman Sivas bu desteklerden çok az faydalanıyor. Biz Tarım eski Bakanımıza ?Bölgelerarası kalkınmışlığı gözetin´ dedik. İllerin arazi büyüklüğü dikkate alınmalı. Bölgelerarası kalkınmışlığın da gözetilmesi gerektiğini düşüyoruz. Hükümet, önüne hedef koymalı. 2023´te, 2025´te veya 2035´te olabilir. Artık bir tarih belirlemeli ve ?Tarımın sorunlarını çözeceğiz´ diyebilmeli.  Nedir tarımın sorunları? Miras hukukunun düzenlenmesi, ürün planlanması, verimlilik, tarımsal destekler. İktidar, muhalefet, sivil toplum kuruluşları bir araya gelerek tarımın doğrularını ortaya koymalı. Gelen bütün hükümetlerin de bunları uygulaması gerekir diye düşünüyoruz.?

?ARAZİ OFİSLERİNİN KURULMASI LAZIM?

Çeşitli nedenlerle ekonomik olarak tarımsal faaliyetleri yapmaya imkân vermeyecek biçimde veya toprak muhafaza ve zirai sulama tedbirlerinin alınmasını güçleştirecek derecede parçalanmış, dağılmış, bozuk şekilli parsellerin bir araya getirilerek daha düzenli parsellerin oluşturulması işlemi olan arazi toplulaştırma çalışmalarına ilişkin de açıklamalarda bulunan Sevim, ?Arazi toplulaştırma yapılıyor ama çiftçinin derdine derman olmuyor. Arazi ofislerinin kurulması lazım, ideal parsellerin oluşturulması lazım. Bunların hepsinin bir havuzda toplanması lazım? ifadelerini kullandı.

 

 

 

 


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER