Tarım Kredi Kooperatifleri Sivas Birliği’nden yapılan açıklamada; Rusya-Ukrayna savaşı başta olmak üzere yaşanan olumsuz gelişmeler nedeniyle tarımsal girdi fiyatlarında olağandışı artışlar gerçekleştiği ifade edilerek “Bu minvalde üreticilerimizin yaşadığı sıkıntıların bertaraf edilmesi adına Tarım Kredi Kooperatifleri insiyatif alarak, piyasayı regüle etmek amacıyla kimyevi gübre çeşitlerinde yüzde 30, karma hayvan yemlerinde yüzde 12 indirim yaparak çiftçilerimizin yanında yer almıştır” denildi.
Oğuzhan SARZEP
Tarım Kredi Kooperatifleri Sivas Birliği çiftçiye katkıda bulunmak, üretimi yukarılara taşımak amacıyla faaliyetlerine devam ediyor. Kooperatif, üreticilerin ihtiyaç duyduğu her türlü tarımsal girdinin kaliteli ve uygun fiyattan karşılanmasını sağlamak amacıyla çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
Birlikten yapılan açıklamada, “Üreticilerimizin ekonomik gücünü artırarak, her geçen gün değişmekte olan ihtiyaçlarını en uygun şartlarda temin etmeyi görev edinen Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri, tarımsal üretimin artırılmasına katkıda bulunmak, ortak ürünlerini değerlendirmek ve üreticilerin ihtiyaç duyduğu her türlü tarımsal girdinin kaliteli ve uygun fiyattan karşılanmasını sağlamak amacıyla çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Tarım Kredi Kooperatifleri Sivas Bölge Birliği de bu büyük ailenin bir parçası olarak bölge çiftçisine hizmetlerini her geçen gün arttırarak faaliyetlerine devam ediyor. Bilindiği üzere uluslararası hammadde fiyatlarında pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşı başta olmak üzere yaşanan olumsuz gelişmeler nedeniyle tarımsal girdi fiyatlarında olağandışı artışlar gerçekleşmiştir. Bu minvalde üreticilerimizin yaşadığı sıkıntıların bertaraf edilmesi adına Tarım Kredi Kooperatifleri insiyatif alarak, piyasayı regüle etmek amacıyla kimyevi gübre çeşitlerinde yüzde 30, karma hayvan yemlerinde yüzde 12 indirim yaparak varlık sebebi olan çiftçilerimizin yanında yer almıştır” denildi.
Açıklamanın devamında “Tarım Kredi Kooperatifleri Sivas Bölge Birliği faaliyet alanı içerisinde bulunan Sivas, Tokat, Erzincan illerinde sözleşmeli üretim modelinin yaygınlaşmasına katkı sağlanması, ortaklarımızın ekonomik menfaatlerinin korunması, dengeli piyasa fiyatlarının üretici lehine oluşmasına katkı sağlanması, bölgemizde ekilebilir tarım alanlarının değerlendirilmesi ve ülkemiz ihtiyaçları için kısmen ithal edilmekte olan ekonomik değeri yüksek yağlık ayçiçeği ve yemlik dane mısırda, kooperatiflerimizle sözleşmeli üretim yapmak isteyen üreticilerimize ürün alım fiyatı üzerine ek olarak minimum yemlik dane mısırda 130 TL/ton, yağlık ayçiçeğinde ise 300 TL/ton prim ödemesi yapılması planlanmaktadır. Sözleşmeli üretim yapmak isteyen ortak çiftçilerimizin bağlı bulundukları Tarım Kredi Kooperatiflerine müracaat ederek herhangi bir ön koşul olmadan sözleşme imzalamaları yeterli olacaktır” ifadelerine yer verildi.
Açıklamada; kuruluşundan itibaren üreticilerin ve ülke tarımının en büyük destekçilerinden olan Tarım Kredi Kooperatiflerinin sağladığı ayni ve nakdi kredilerle üreticilerin yanında yer almaya devam ettiğinin altını çizilerek “Bu kapsamda 31.12.2020 ve daha eski vadeli borcu bulunan ortaklarımız, 30.09.2022 tarihine kadar başvurmaları halinde, yapılandırmadan yararlandırılacaktır. Bu çerçevede 31.12.2020 ve daha eski vadeli kredi borçlarının defaten ödenmesi halinde birikmiş temerrüt faizinin tamamı silinecektir. Yapılan düzenleme ile taksitlendirmeden yararlananların ise 2017 ve daha eski vadeye ait kredi alacaklarındaki temerrüt faizinin tamamı silinecek ve bu kapsamda hesaplanacak yeni borç tutarı 60 aya kadar faizsiz taksitlendirilebilecek. 2018-2020 vadeli kredi alacaklarımızın taksitlendirilmesi halinde, yapılandırma tarihindeki borç tutarı 60 aya kadar faizsiz taksitlendirilebilecek” denildi.
Editor : Haberpanelim